پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: کمیته ناگل که توسط دولت اسرائیل تأسیس شده، هشدار داد که جاه طلبیهای ترکیه برای بازگرداندن نفوذی که در دوران امپراطوری عثمانی در منطقه داشت، ممکن است باعث تشدید تنشها میان این کشور و اسرائیل و احتمالاً وقوع یک درگیری شود.
در آخرین گزارش کمیته ناگل درباره «بودجه دفاعی و استراتژی امنیتی اسرائیل» آمده است که این کشور باید برای رویارویی مستقیم احتمالی با ترکیه آماده شود.
در این گزارش، به خطرات همسویی گروههای سوری با ترکیه اشاره شده و آن را تهدیدی جدید و قوی برای امنیت اسرائیل خوانده است.
در این گزارش آمده است: «تهدید سوریه میتواند به چیزی خطرناکتر از تهدید ایران تبدیل شود» و هشدار میدهد که نیروهای تحت حمایت ترکیه ممکن است به عنوان نیروهای نیابتی آنکارا عمل کرده و به بیثباتی منطقه دامن بزنند.
ارزیابی این کمیته در حالی منتشر شده که شورشیان تحت حمایت دولت رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در ماه دسامبر و در بحبوحه سرنگونی حکومت بشار اسد، حملات گستردهای را علیه مناطق کردنشین سوریه آغاز کرده و حتی بخشهایی از آن مناطق را اشغال کردند.
برخی تحلیلگران، این سیاستهای تهاجمی اردوغان را در تضاد با منافع اسرائیل میدانند.
تداوم جنگ نیروهای تحت حمایت ترکیه علیه کردها در مناطق شمالی سوریه
در ماه دسامبر، شدت درگیری میان جنگجویان موسوم به ارتش ملی سوریه (SNA) که از سوی ترکیه حمایت میشوند و نیروهای کرد تا به آنجا بود که گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، نسبت به آینده آن مناطق هشدار داد و ابراز نگرانی کرد.
پیشروی جنگجویان «ارتش ملی سوریه» در مناطق کردنشین در حالی انجام میشد که ترکیه نیز با حملات هوایی و حملات پهپادی از آنها در نبردشان حمایت میکرد.
گروههای طرفدار آنکارا درنهایت موفق به تصرف «منبج» و «تل رفعت» در شمال استان حلب شدند و اگرچه این درگیریها بطور موقت با میانجیگری آمریکا متوقف شد اما نیروهای کرد مجبور شدند از برخی از این مناطق عقبنشینی کرده و آنها را به گروههای حامی ترکیه واگذار کنند.
کردهای سوریه اکنون یک نگرانی جدی دارند؛ اینکه «ائتلافشان با ایالات متحده تا چه زمانی دوام خواهد آورد؟» زیرا بیم آن میرود که دونالد ترامپ پس از ورود به کاخ سفید، سربازان آمریکایی باقیمانده در مناطق شمالی سوریه را نیز بطور کامل از آنجا خارج و به این ترتیب کردها را رها کند.
حدود ۹۰۰ سرباز آمریکایی در این کشور حضور دارند و تخلیه آنها، راه را برای آغاز تهاجمات قویتر ترکیه باز خواهد کرد.
بنا بر گزارش سازمان ملل، در پی درگیریهای ماه دسامبر دستکم ۱۰۰ هزار نفر از مناطق کردنشین فرار کردند و تداوم این روند، فضا را برای تصاحب سرزمینهای بیشتر به دست نیروهای تحت حمایت ترکیه فراهم میکند.
روز گذشته خبرگزاری فرانسه از تشدید دوباره درگیریها در این مناطق میان نیروهای تحت حمایت آنکارا و کردها خبر داد.
به نوشته این خبرگزاری، از شامگاه جمعه، درگیریها در چند روستا در اطراف شهر «منبج» سوریه ۱۰۱ کشته برجای گذاشته است که ۸۵ نفر از آنها عضو گروههای طرفدار ترکیه و ۱۶ نفر نیز از کردهای عضو «نیروهای دموکراتیک سوریه» بودند.
نیروهای دموکراتیک سوریه بار دیگر از حملات مزدوران ترکیه با پشتیبانی پهپادها و هوانوردی ترکیه خبر دادند و وزارت دفاع ترکیه نیز بدون ارائه جزئیات اعلام کرد که ۳۲ جنگجوی کرد را در شمال سوریه «خنثی» کرده است.
فراخوان برای آمادگی
کمیته ناگل روز دوشنبه طرحی را به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر، یسرائیل کاتز وزیر دفاع و بتسالل اسموتریچ وزیر دارایی اسرائیل ارائه کرد که در آن یک استراتژی جامع برای مقابله با تهدیدات نوظهور ترسیم شده بود.
این کمیته همچنین پیشنهاد کرد که بودجه دفاعی اسرائیل برای پنج سال آینده، سالانه تا ۱۵ میلیارد شِکِل افزایش یابد تا اطمینان حاصل شود که نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) برای مقابله با چالشهای ناشی از ترکیه، در کنار سایر تهدیدهای منطقهای مجهز هستند.
نتانیاهو نیز با اشاره به این گزارش گفت: «ما شاهد تغییرات اساسی در خاورمیانه هستیم. ایران از دیرباز بزرگترین تهدید ما بوده است، اما نیروهای جدیدی در حال ورود به عرصه هستند و ما باید برای اتفاقات غیرمنتظره آماده باشیم. این گزارش، نقشه راهی برای تامین امنیت آینده اسرائیل در اختیار ما میگذارد.»
کمیته ناگل، برای آماده شدن برای رویارویی احتمالی با ترکیه، اقدامات زیر را توصیه کرده است:
تسلیحات پیشرفته: تامین جتهای جنگنده اف-۱۵ اضافی، هواپیماهای ویژه سوختگیری، پهپادها و ماهوارههایی برای تقویت قابلیتهای حمله دوربرد اسرائیل.
سیستمهای دفاع هوایی: تقویت قابلیتهای چندلایه دفاع هوایی از جمله سیستمهای گنبد آهنین، دیوید اسلینگ (فلاخن داوود)، سامانه دفاع ضدبالستیک ختس (سیستمهای پیکان) و سیستم دفاعی مبتنی بر لیزر «پرتو آهنین» که بهتازگی عملیاتی شده است.
امنیت مرزی: ساخت یک مانع امنیتی مستحکم در امتداد دره اردن، که تغییر قابل توجهی در استراتژی دفاعی اسرائیل علیرغم پیامدهای دیپلماتیک احتمالی با اردن خواهد داشت.