واکسن hpv این روزها به سختی و با قیمت بسیار بالا پیدا میشود. این مسأله سلامت شهروندان را به خطر انداخته است. وزارت بهداشت نیز نتوانسته این موضوع را به خوبی مدیریت کند و شاهد یک آشفتگی شدید در بازار این واکسن خاص هستیم، واکسنی که در صورت عدم توزیع درست، میتواند موجب سرطان و مرگ افراد شود.
علیرضا سالم، دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان، درباره برخی ادعاها مبنی بر تبلیغاتی بودن لزوم تزریق واکسن hpv به «انتخاب» گفت: ویروس hpv قابل انکار نیست که شامل زیگیلهای تناسلی و سرطان دهانهی رحم میشود. این بیماریها کشنده و غیرقابل حل هستند. با این وجود هیچ مسئولی نمیتواند این بیماری را انکار کند و برای آن سن تعیین کند. اینکه مردم به شدت سراغ واکسن هستند یک فرار رو به جلو برای توجیه دلایل کمبود دارو است. ما این بیماریها را باید با 35 سالگی با واکسن ایمن کنیم. تزریق واکسن در این سنین الزامی است. با توجه به اپیدمی شدن این بیماری در ایران و شکل شیوع آن که حتی با تماس پوستی هم رخ میدهد، باید واکسیناسیون انجام شود. این بیماری بسیار خطرناک است.
وی درباره قیمت بالای این واکسن بیان کرد: قیمت این واکسن مصوبهی دولتی دارد و پایینتر از قیمتی است که در بازار میشنوید. قیمت این واکسنها در بازار سیاه و شبکهی توزیع داروها به دلیل کمبود بالا رفتهاند. حساسیت داروهای بیماریهای صعب العلاج مانند hpv خیلی مهمتر از داروی سرماخوردگی است. مردم سعی میکنند به هر طریق نسبت به یافتن این واکسن اقدام کنند. قیمت گارداسیل 4 ظرفیتی مصوب 2 میلیون و نه ظرفیتی 6.5 میلیون تومان است. درمان کامل اگر بخواهد در بازار آزاد صورت بگیرد، حدود 30 میلیون تومان تمام میشود. سؤال اینجاست که این واکسنها چگونه در بازار آزاد توزیع میشود؟ قطعاً یک شبکهای هست که در مراکز دولتی این واکسنها را از شبکه خارج میکنند. داروخانه خصوصی واکسن زیادی ندارد که بخواهد آن را به بازار سیاه بدهد. ما یا باید صدور مجوز واردات را تسهیل کنیم یا به طور کلی جلوی توزیع آن را بگیریم.
او افزود: تولید واکسنی که صورت گرفت دو ظرفیتی است و کارایی واکسنهای چهار و نه ظرفیتی را ندارد. مردم واکسنی میخواهند که پوشش دهی آن کامل باشد. واکسنهای داخلی توانایی لازم را ندارند. باید از وزارت بهداشت بپرسید که چه تعداد از افراد درگیر این مشکل هستند. من که در داروخانه هستم تعداد بسیار زیادی را میبینم که مبتلا شدهاند و یک زندگی را از بین میبرد.
دبیر انجمن کارفرمایی داروسازان درباره توزیع نابرابر واکسن hpvگفت: شکل توزیع واکسن hpv ناعادلانه است. در سبدهای توزیعی سعی میکنند از آن سوءاستفاده کنند. اگر داروخانهای در خواست واکسن میکند، میگویند 20 میلیون تومان از داروهای کم مصرف را خریداری کنید، ما به شما سه واکسن میدهیم. چنین شرایطی مسلماً قیمت واکسن را زیاد میکند.
سالم درباره میزان دوز لازم برای تزریق واکسن گفت: سه دوز این واکسن حتماً در سه مرحله باید تزریق شود. دوماه و شش ماه نیز باید بین آن فاصله باشد. بیمارهایی بودهاند که دوز اول رازدهاند اما باقی آن را نزدهاند که هدررفت هزینه است. اگر سه دوز کامل تزریق نشود، اثربخشی نخواهد داشت. اینکه فرد یک دوز را تهیه میکند به امید اینکه دو ماه بعد دوباره واکسن پیدا کند، دچار مشکل میشود. تجارت واکسن، یک تجارت کثیف در صنعت دارو شده است.