دانشمندان ژاپنی دارویی تولید کردهاند که احتمالاً تحولی بزرگ را در دنیای دندانپزشکی ایجاد خواهد کرد. این دارو ظاهراً میتواند به رشد مجدد دندانها کمک کند و اگر در آزمایشهای انسانی مؤثر باشد، زندگی میلیونها نفر را در سراسر جهان تغییر خواهد داد.
به گزارش نیویورک پست، محققان ژاپنی آنتیبادی جدیدی ساختهاند که در آزمایشهای مقدماتی توانسته است موجب رشد دندان موشها و راسوها شود. پژوهشگران از اوایل سال آینده میلادی آزمایش این دارو را که فعلاً نامی ندارد، روی انسانها آغاز خواهند کرد و امیدوارند که تا سال 2030 بتوانند آن را به بازار عرضه کنند. این دارو برای کسانی ساخته شده است که به دلایل ژنتیکی فاقد مجموعه کاملی از دندانهای دائمی هستند.
بااینحال، پژوهشگران میگویند داروی آنها میتواند رؤیای تمام دندانپزشکان را محقق کند و به همین خاطر بهنظر میرسد که این دارو در آینده کاربردهای گستردهتری داشته باشد.
داروی رشد مجدد دندانها چگونه کار میکند؟
داروی ژاپنیها درواقع یک آنتیبادی است که به سرکوب USAG-1 میپردازد. تحقیقات نشان داده است که این ژن سبب جلوگیری از رشد دندانها میشود. محققان میگویند زمانی که برای اولینبار این دارو را روی جوندگان آزمایش کردند، نمیدانستند که مسدودسازی USAG-1 میتواند برای حل این مشکل کافی باشد یا خیر. اما آزمایشها از موفقیت این روش خبر داده است.
این فرایند حالا میتواند موجبات رشد سومین نسل از دندانها را در انسانها فراهم کند. دکتر «کاتسو تاکاهاشی»، محقق ارشد این پژوهش از دانشگاه کیوتو میگوید: «از زمان فارغالتحصیلی مشغول کار روی این پروژه بودم. اطمینان داشتم که میتوانم آن را محقق کنم.»
محققان امیدوارند که این دارو پس از پشتسرگذاشتن آزمایشهای لازم، برای درمان کودکان 2 تا 6 ساله نیز که علائم «آنودونتیا» (Anodontia) را به نمایش میگذارند، استفاده شود. این بیماری یک بیماری ژنتیکی است که به فقدان برخی دندانها منجر میشود. طبق جدیدترین آمارهای دولت بریتانیا، حدود 73 درصد از شهروندان این کشور یک یا چند دندان کم دارند و 7.6 درصد از آنها فاقد یک یا چند دندان در ردیف جلویی دندانهای خود هستند.
منبع: دیجیاتو
محققان موفق به تولید یک آنتیبادی شدهاند که میتواند ماده مخدر فنتانیل و مشتقات آن را هدف قرار دهد. این آنتیبادی تأثیرات این ماده را خنثی کرده و بهتر از درمانهای موجود به رفع مشکل اوردوز با آن کمک میکند. درمان اوردوز با کارفنتانیل که قویترین نوع از این ماده مخدر است، کار آسانی نیست، چون کارفنتانیل میتواند محکم به گیرندههای Mu-Opioid در مغز بچسبد. درحالحاضر اصلیترین راه درمان این اوردوز مادهای به نام نالوکسان است که به این گیرندهها وصل میشود و جلوی اثرگذاری افیون را میگیرد. ولی مشکل نالوکسان اثر کوتاهمدت آن است، بهعلاوه، این درمان ممکن است در برابر کارفنتانیل مؤثر نباشد.