پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
چندی پیش تصاویری از مدرسهی خان در شیراز منتشر شد که نگرانیهای بسیاری را برانگیخت. برخی مدعی شدند که در مرمت بنای عهد صفوی از سیمان سفید استفاده شده و مرمت غیراصولی در حال رخ دادن است. این مدرسه توسط الله وردی خان گرجی، معمار سی و سه پل اصفهان، در دوران شاه عباس ساخته شده و جز مهمترین امامن تاریخی شیراز است. این مدرسه محل تدریس ملاصدرا بوده و برخی از آن به عنوان مهم ترین مدرسه فلسفه آتن دوران در ایران یاد میکنند. اگرچه امروز این روند توسط میراث فرهنگی متوقف شده اما این نگرانی درباره دیگر بناهای این شهر همچنان وجود دارد.
محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس، درباره ماجرای مرمت مدرسه خان به «انتخاب» گفت: شهرداری شیراز در حال کمک برای مرمت برخی از نقاط شهر است. این مدرسه در سال 1401 قرارداد اولیه مرمتاش بسته میشود. بین مرداد تا مهر 1402 کار انجام میشود اما بعد متوقف میشود. اخیراً دوباره بدون اطلاعرسانی به میراث فرهنگی، کار را شروع میکنند. دسترسی به آن نقطه نیز سخت است. به محض اینکه مطلع شدیم جلوی آن را گرفتیم و از پیمانکار خواستیم که اصلاحات فنی را انجام دهد. این مرمت کاری به هویت بنا نداشته و احیا بندکشی بوده است. نقطه نظرات بر روی نوع مصالح است. برخی مخالف سیمان سفید در این بنا هستند. نیت اصلی مرمت این بنا بوده و قصد تخریب وجود نداشته است.
او افزود: کار مرمت مدرسه خان متوقف شده است. این مدرسه متعلق به دوره صفوی است و ملاصدرا در آنجا درس میداده است. این مدرسه در بافت تاریخی و در منطقه سه راه احمدی قرار دارد.
وی درباره فقدان بودجه لازم برای مرمت بیان کرد: اینقدر در استان فارس بنای تاریخی داریم که دولت تناسبی بین اعتبارات و این حجم از بنا ندارد. شورای شهر و شهرداری شیراز به این روند کمک کردهاند که بناهای تاریخی شهر مرمت شوند. فقدانی که وجود دارد، گزارش دهی دستگاه هاست. مرمتها باید با اطلاع میراث باشد و اگر مرمت غیراصولی انجام شود، با ابزارهای خودمان برخورد میکنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس درباره اولویت مرمت بناها توسط میراث اظهار داشت: اگر مرمت توسط اداره میراث انجام شود، کارشناسان ما بنا را ارزیابی میکنند و بر اساس اولویت مرمت نقاط آسیبپذیر، کار را شروع میکنند. مثلاً یک بنای تاریخی که سقف آن از بین رفته، اولویت دارد که سقف آن زودتر ترمیم شود. در نهایت یک برنامه مرمتی انجام میشود. بنا اگر در پایگاه جهانی باشد، در شورای راهبردی پایگاه جهانی بررسی میشود، سپس در شورای فنی استان و شورای فنی کشور تصویب میشود. برخی از بناها مالکیتشان در اختیار میراث نیست، مثل مدرسه خان؛ در این نقاط مرمتها متفاوت است و متولی باید طرح مرمت تهیه کند.
ثابت اقلیدی درباره تخریب خانههای تاریخی اطراف شاهچراغ گفت: در یکسال اخیر هیچگونه تخریبی در شیراز نداشتیم. تخریبها برای سالهای قبل است و هرگونه ساخت و ساز اطراف شاهچراغ نیز باید در شورای عالی معماری و شهرسازی تأیید شود. این فرایند حتماً باید تکمیل شود که اجازه ساخت و ساز دهیم.