پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : منابع آگاه در هالیوود، از آغاز پروژه ساخت سریال تلویزیونی «۳۰۰» توسط شرکت «برادران وارنر» خبر دادند.
به گزارش اختصاصی «ورایتی»، این مجموعه که هنوز جزئیات آن مشخص نیست، به ماجراهای پیش از داستان فیلم «۳۰۰» به کارگردانی زک میلر میپردازد که در سال ۱۳۸۵ خورشیدی اکران شد.
این فیلم تخیلی حماسی، اقتباسی از کتاب مصوری با همین عنوان بود که توسط فرانک میلر و لین ورلی آفریده شد. داستان درباره نبرد تاریخی «ترموپیل» بین سپاه عظیم پادشاهی هخامنشی و مدافعین کم تعداد یونانی است که شهرتی جهانی دارد.
این فیلم ماجرای لئونیداس، پادشاه اسپارت با بازی جرارد باتلر را روایت میکند که با ۳۰۰ سرباز در مقابل لشکر ۳۰۰ هزارنفری خشایارشا با بازیگری رودریگو سانتورو قرار میگیرد و پس از مقاومتی طولانی در نهایت کشته میشود.
مذاکرات اولیه برای تولید سریال در جریان است ولی گفته میشود که زک اسنایدر، کارگردان و تهیهکننده اجرایی این مجموعه خواهد بود. برخی دیگر از عوامل و دستاندرکاران فیلم نیز احتمالا در تولید این پروژه سریال مشارکت خواهند داشت.
شرکت برادران وارنر هنوز این خبر را به صورت رسمی تأیید نکرده است.
هر چند که فیلم ۳۰۰ با استقبال مناسبی در گیشه مواجه شد و بیش از ۴۵۰ میلیون دلار فروخت، اما با انتقاداتی به ویژه از سوی ایرانیها مواجه شد.
منتقدین، سازندگان را به جعل تاریخ و تحریف واقعیت متهم کردند، و برخی نیز ۳۰۰ را اثری توهینآمیز و ایرانیستیز دانستند که با اهداف خاصی ساخته شده است.
تورج دریایی، استاد تاریخ ایران، و رئیس مرکز ایرانشناسی ساموئل جردن در دانشگاه کالیفرنیا، ارواین میگوید: «فیلمهای هالیودی معمولا دستخوش اوضاع سیاسی روز میشوند. ما این را در فیلم اسکندر دهه ۵۰ میلادی میبینیم که ارتش ایران بیشتر به مانند روسها جلوه داده شدند و یونانیها به صورت ارتش آمریکا. فیلم اسکندر اولیور استون، اسکندر را تاریخیتر نشان داد و باعث خشم مردم یونان شد و آنها از او شکایت کردند.»
او میافزاید: «همچنین فیلم ۳۰۰ در پس حمله بن لادن به آمریکا ساخته شد و تاریخدان فیلم و فیلمساز هر دو با دنیای شرق میانه خوبی نداشتند. آنها ایرانیان را به مانند بمبگذاران تروریست جلوه دادند و خشیارشا را به گونهای ناخوشایند برای جامعه آمریکایی و غربی به تصویر کشیدند.»
دریایی میگوید: «در همان زمان من چند مقاله درباره اینکه چگونه فیلم ۳۰۰ ایرانیان را به صورت اشتباه نشان میدهد، نوشتم، و سپس به فیلمسازان و دید سیاسی آنها پرداختم. این فیلم نه تاریخی بود و نه مستند، و فقط و فقط سعی در پلید جلوه دادن ایرانیان داشت. بدی بیشتر فیلم ۳۰۰ این بود که بر اساس کتاب کمیک یا مصور ساخته شده بود که نظر جوانان را نیز جلب کند.»
به گفته تورج دریایی، این ایرانیان هستند که باید سعی کنند اهمیت تاریخ ایران و جایگاه شخصیتهای تاریخی ایرانی را به جهانیان معرفی کنند، و تا حدودی این کار انجام شده است.
این استاد تاریخ امیدوار است تا با گسترش نفوذ ایرانیان در کشورهایی مانند آمریکا، چنین آثاری در آینده نزدیک ساخته شوند.
پس از ۳۰۰، فیلم دیگری با عنوان «ظهور یک امپراتوری» با اقتباس از کتاب مصور منتشر نشده «خشایارشا» اثر فرانک میلر در سال ۱۳۹۳ اکران شد ولی مانند نخستین فیلم موفق نبود.
با گسترش شبکههای پخش اینترنتی، این شرکتها علاقه زیادی به تولید سریال از فیلمهای محبوب گذشته هستند و این مجموعهها معمولا به دوران پیش یا پس از داستان فیلم اصلی میپردازند، یا ماجراهای شخصیتهای جانبی را روایت میکنند.