arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۳۲۸۹
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۰ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۱

بجنورد زیر آرواره موریانه‌ها

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

محمدزاده ثانی- بجنورد: قدس ویژه خراسان - هجوم موریانه‌ها در خراسان شمالی برای چندمین بار خسارتهای فراوانی به منازل مسکونی، دامداری‌ها و همچنین وسایل و دکوراسیون چوبی مردم بجنورد وارد کرده است.

 

اگرچه این هجوم از چند سال پیش در بجنورد و شهرهای اطراف آن نظیر آشخانه شروع شده است، ولی اکنون صدای شکستن تیرهای چوبی سقف خانه‌ها در این مناطق به گوش می‌رسد و حادثه هر روز در کمین نشسته است.
بالا رفتن موریانه‌ها از در و دیوار خانه‌ها
یکی از ساکنان بجنورد در محله باقرخان می‌گوید: از سه سال پیش موریانه‌ها به خانه‌ام هجوم آوردند و برای از بین بردن آنها، بارها خانه را سمپاشی کرده‌ام که آن هم فقط مدت بسیار کوتاهی مؤثر است و پس از مدتی موریانه‌ها دوباره از در و دیوار خانه‌ام بالا می‌روند.
اکبری می‌افزاید: با توجه به درآمد بسیار پایین، نمی‌توانستم از تسهیلات بهسازی واحدهای مسکونی برای تخریب و بازسازی خانه موریانه زده‌ام استفاده کنم.
وی ادامه می‌دهد: بنیاد مسکن باید برای خانه‌های موریانه زده که صاحبان آنها توانایی مالی برای بازسازی ندارند چاره‌ای بیندیشد تا آنها هم بتوانند سقف محکمی برای خانواده خود فراهم کنند.
یکی دیگر از ساکنان این منطقه می‌گوید: هجوم موریانه‌ها در این منطقه امان مردم را بریده است و وضع بسیاری از واحدهای مسکونی این منطقه بسیار خطرناک است بطوری که ممکن است با آمدن کوچک‌ترین زلزله با خاک یکسان شود.
نبود ضمانت بانکی
حیدری با بیان اینکه اغلب اهالی این منطقه جزو اقشار کم درآمد و بی‌بضاعت هستند و توانایی تخریب یا بازسازی منازل خود را ندارند، اظهار می‌دارد: گرفتن تسهیلات برای این اقشار با محدودیت‌های فراوانی مانند نبود ضمانت بانکی و همچنین روند ساخت دریافت تسهیلات رو به رو است و به همین دلیل آنها از گرفتن وام منصرف می‌شوند.
وی ادامه می‌دهد: امیدواریم دولت و مسؤولان ذی‌ربط روند دریافت تسهیلات بانکی را آسان کنند.
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی می‌گوید: موریانه‌ها به شکل بالدار و بی‌بال هستند و به چند دسته شامل موریانه کارگر، سرباز، شاه و ملکه تقسیم می‌شوند.
علی روحانی می‌افزاید: موریانه کارگر تأمین غذای تمام موریانه‌ها را بر عهده دارد و از چوب، کاغذ و دیگر مواد سلولزی تغذیه می‌کند و آنها را به صورت نیمه هضم کرده و به دیگر سربازان می‌دهد.
وی اظهار می‌دارد: از میان موریانه‌ها فقط موریانه بالدار از نعمت چشم برخوردار است و دیگر موریانه‌ها کر و کور هستند.
وی با بیان اینکه موریانه‌ها در عمق 4 متری از زمین زندگی می‌کنند می‌گوید: طول عمر موریانه کارگر 4 سال و موریانه شاه و ملکه را 50 سال می‌توان تخمین زد.
وی می‌گوید: تنها راه مقابله و از بین بردن موریانه‌ها بازسازی و خاکبرداری روستاها به خارج از منطقه است و تا خاکبرداری کامل انجام نشود، موریانه‌ها از بین نمی‌روند.
2 هزار واحد مسکونی موریانه زده
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی تعداد خانه‌های موریانه زده در استان را 2 هزار واحد مسکونی روستایی ذکر می‌کند و می‌گوید: در سالیان گذشته برای هر واحد 800 هزار تومان تسهیلات حوادث اعطا می‌شد که یکی دو سالی است این تسهیلات قطع شده و به همین دلیل آمار دقیقی از واحدهای مسکونی موریانه زده در استان در دست نداریم ولی قطعاً از این آمار بیشتر است.
روحانی می‌افزاید: واحدهای موریانه زده در استان برای بازسازی منازل خود باید از محل تسهیلات طرح ویژه مسکن استفاده کنند.
وی می‌افزاید: برای بازسازی این واحدها 12 میلیون و 500 هزار تومان تسهیلات از طریق طرح ویژه مسکن داده می‌شود که باید از پایه بازسازی شود.
وی بیشترین واحدهای موریانه زده در استان را مربوط به مانه و سملقان و بجنورد عنوان می‌کند و اظهار می‌دارد: از محل اعتبارات حوادث 50 درصد از این واحدهای مسکونی بازسازی شده‌اند.
وی اضافه می‌کند: متأسفانه خراسان شمالی در معرض بلایای طبیعی از جمله زلزله سیل، رانش زمین و سنگ افتان و موریانه قرار دارد که واحدهای مسکونی را تهدید می‌کند.
بجنورد در محاصره موریانه‌ها
رئیس کمیسیون بهداشت و خدمات شهری شورای اسلامی شهر بجنورد نیز می‌گوید: فرایند زندگی موریانه‌ها بسیار پیچیده است و موریانه‌ها اکثر در منازلی که در و پنجره و سقفهای آن چوبی است مشاهده می‌شود که بیشتر گریبان گیر اقشار ضعیف جامعه است.
سیدی می‌افزاید: در سالیان گذشته موریانه در سه منطقه شهرک شاهد، قیام و خیابان حر (معصوم‌زاده) بجنورد مشاهده می‌شد که اخیراً بدون استثنا تمام حواشی شهر را فرا گرفته است به طوری که در مرکز شهر یکی دو سال پیش گزارش شده بود و اکنون علاوه بر بجنورد در شهر آشخانه نیز مشکلاتی را به وجود آورده است.
وی در پاسخ به اینکه شورای شهر چه اقدامی برای این شهروندان که در بافت فرسوده زندگی می‌کنند، انجام داده می‌گوید: یکی از مهمترین کارهایی که شورای شهر برای شهروندان انجام داده صدور پروانه رایگان برای بافت فرسوده بوده است که 6 ماه به شهروندان مهلت داده شد تا برای این پروانه مراجعه و مبلغ 20 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده و با بهره مناسب دریافت کنند.
نظرات بینندگان