موج گرمای شدید امسال علاوه بر به وجود آوردن مشکلات بسیار برای مردم جهان، صفحات تاریخ را هم دوباره ورق زد.
امسال موج گرما با به راه انداختن آتشسوزیهای گسترده، خشکسالیها و ذوب کردن یخهای قطبی به شکل انکارناپذیری هولناک بود و البته این روند ادامه هم دارد. با این حال پدیده مذکور تاثیرات دیگری هم داشت که کمتر کسی انتظار رخ دادن آنها را میکشید. خشکسالی گذشته تاریک ما را در قالب کشتیهای مغروق، دهکدههای متروک، اجساد و شهرهای باستانی مقابل چشمانمان پدیدار کرد.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به بقایای تاریخی که بر اثر خشکسالی به شکل اتفاقی از زیر آب سر برآوردهاند.
بقایای رومیان در ایتالیا
ایتالیا طی ماههای اخیر بارش بسیار کمی داشته و این امر در کنار توقف زودهنگام جریان آب ایجاد شده از برفهای رشتهکوه آلپ سبب شده تا ذخیره آب رودخانه «پو» که بلندترین رودخانه این کشور محسوب میشود، به پایینترین سطح خود ظرف 70 سال اخیر برسد.
با خشک شدن بستر رودخانه پو مشخص شد که این رود میزبان بقایایی نظیر یک تانک آلمانی و کشتیهای باری از زمان جنگ جهانی دوم است. با این حال خشکسالی در پایتخت این کشور آثار باستانی قدیمیتری را نمایان ساخت.
خشکید شدن رود تیبر شهر روم موجب شد تا پلی که در زمان حکمرانی نرون ساخته شده بود، دوباره از زیر آب نمایان شود؛ امری که در نهایت دولت ایتالیا را بر آن داشت تا در خصوص موج گرما وضعیت اضطراری اعلام کند.
دهکده ارواح اسپانیایی
طی دهه 90 دهکدهای به نام «آسردو» در مرز اسپانیا و پرتغال برای ساخت سد آلتو لیندوسو زیر آب رفت، با این وجود دهکده مذکور به دلیل خشکسالی ناشی از موج گرما، اوایل سال جاری میلادی پس از حدود 30 سال دوباره نمایان شد و خیل عظیمی از گردشگران را به سوی خود جذب کرد.
دانشمندان انتظار دارند خشکسالی شدید این منطقه که با نام گالیسیا شناخته میشود، ادامه یابد. همچنین به گفته «جافری کارنیسر»، محقق حوزه آب و هوا خطر خشکسالی در این منطقه طی دهه آتی افزایش خواهد یافت.
کشفیات نامعمول و عجیب در آمریکا
گفتنی است که موج گرما گریبان برخی از ذخایر آبی آمریکا را هم گرفته و بعضی از منابع آبی این کشور که اغلب لبریز از برفهای آب شده هستند، اکنون به استخری از خاک تبدیل شدهاند.
یکی از این منابع آبی مذکور دریاچه بزرگ مید در محل سد مشهور هوور است که سطح آن به میزان کم سابقهای کاهش پیدا کرده و این امر موجب شده تا یک سری بقایای عجیب و نامعمول از قایقهای غرق شده و اجساد گرفته تا جت اسکی در آن یافت شود.
یکی از بقایای انسانی نمایان شده در این منطقه جسدی است که در یک بشکه پیدا شد. علت مرگ این فرد همچنان در دست بررسی است و اداره پلیس لاس وگاس از ارائه اطلاعات بیشتر در خصوص این جسد خودداری کرده است.
بقایای شکلتون در قاره جنوبگان
شاید صحبت از یک منطقه قطبی در بحث خشکسالی کمی عجیب به نظر برسد اما همزمان با کوچک شدن پوشش یخی دریای جنوبگان به علت گرما، یکی از اسرار تاریخ دریانوردی سرانجام برملا شد.
بقایایی که طی سال جاری میلادی با آب شدن یخهای قطبی در زیر آب نمایان شد، ظاهرا متعلق به کاوشگری به نام «سر ارنست شکلتون» و کشتیاش «اندورنس» بوده است. گفتنی است که مکان کشتی این کاوشگر مشهور که در سال 1915 غرق شده بود تاکنون نامعلوم بود.
با این وجود محققان پس از یک ماموریت 35 روزه دشوار، با استفاده از یک زیردریایی بدون سرنشین کشتی شکلتون را در عمق 3000 متری یافتند.
باغ مخفی در بریتانیا
موج گرمای امسال بریتانیا را هم بینصیب نگذاشت و در کنار مشکلات فراوان، باعث شد یک باغ متعلق به قرن هفدهم دوباره نمایان شود.
قدمت بقایای این باغ یا زمین تزئین شده که در عمارت Chatsworth ظاهر شده، به سال 1699 بازمیگردد با این حال زمین مذکور از سال 1730 از دیده پنهان شد اما در نهایت با رسیدن دمای این منطقه به 38.1 درجه سلسیوس پوشش روی باغ مذکور از بین رفت و زمین تزئینشده قدیمی دوباره پدیدار شد.
شهر 3400 ساله در عراق
موج گرما امسال در منطقه ذخایر آبی موصل عراق سبب شد تا ویرانههای وسیع یک شهر باستانی در سطح زمین نمایان شود. در ادامه گروهی از باستانشناسان کرد و آلمانی به این سایت باستانی که با نام «کمونه» شناخته میشود، رفتند تا به تحقیق بپردازند.
این شهر باستانی که طی عصر برنز در کرانههای رود دجله قرار داشت، تحت حکمرانی تمدن میتانی شکوفا شده بود. باستانشناسان طی کاوش در این منطقه ظرفهایی سرامیکی را یافتند که حاوی بیش از 100 لوح با نوشتههایی به خط میخی بودند.
به عقیده دانشمندان بیرون آمدن این شهر باستانی از زیر آب میتواند اطلاعات ارزشمندی از پایان یافتن تمدن میتانی و آغاز به قدرت رسیدن آشوریان را به همراه داشته باشد. محققین همچنین عنوان کردهاند که سالم ماندن لوحههای میخی گلی در زیر آب پس از گذشت دههها و قرنها به شکل نامتعارفی غیرممکن به نظر میرسد.
شکارچیان عتیقه در نروژ
آخرین مورد از بقایای تاریخی که امسال با موج شدید گرما پدیدار شد، در کشور نروژ رخ داد. با آب شدن یخهای عظیم در ارتفاعات این کشور باستانشناسی به نام «لارس پیلو» به همراه تیمش توانست بقایایی شامل یک پوشش پشمی از عصر آهن، کفشی به سبک کفشهای رومیان و یک پیکان بسیار سالم که پرهای آن هنوز به آن متصل بودند را پیدا کند.
به گفته پیلو با ادامه آب شدن یخ کوهستان انتظار پدیدار شدن موارد مشابه بیشتری میرود زیرا چنین به نظر میرسد که تاریخ بشر در حال آب شدن است.
منبع: دیجیاتو