دردهایی که در ناحیه شکم احساس میکنیم گاهی میتواند هشداری جدی برای وجود یک بیماری خطرناک باشد.
وقتی صحبت از درد معده میشود، یافتن علت مشکل دشوارتر از حل سودوکو پیشرفته است. در زیر برخی از علائم ذکر شده است که به شما میگوید دردهای شکمی گویای کدام وضعیت سلامتی است؛
۱. رفلاکس اسید
دکتر دیوید پورا، رئیس سابق اتحادیه ملی سوزش سر دل در آمریکا میگوید: احساس یا سوزش زیر استخوان سینه که معمولا پس از غذا خوردن یا دراز کشیدن بدتر میشود.
راهکار: اگر فقط چند بار در سال احساس سوختگی میکنید، آن را با آنتی اسیدها مانند Tums درمان کنید. اگر چند بار در هفته به آن مبتلا میشوید، ممکن است به بیماری رفلاکس معده (GERD) مبتلا باشید. پزشک میتواند تعیین کند که آیا دارویی برای کاهش تولید اسید به شما کمک میکند یا خیر.
۲. آپاندیسیت
التهاب آپاندیس، یک کیسه انگشتی باریک متصل به روده بزرگ است که بیش از ۵ درصد از افراد در زندگی خود با آن مشکل خواهند داشت.
چه حسی دارد: ناراحتی کسل کننده در اطراف ناف که به سمت پایین شکم راست شما حرکت میکند. با گذشت زمان بسیار دردناک میشود و راه رفتن درد را بدتر میکند. در این شرایط بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید چرا که برای برداشتن آپاندیس نیاز به جراحی دارید. اگر بیش از حد منتظر بمانید، ممکن است پاترکیده و جانتان را تهدید کند.
۳. سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
مطالعات نشان میدهد که حدود ۱۲ درصد از افراد مبتلا به IBS هستند.
چه حسی دارد: تهوع، نفخ، اسهال یا یبوست و گرفتگی در قسمت تحتانی شکم. دکتر لورن گرسون، استادیار سابق پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد میگوید این علائم هنگام حرکت رودهها کاهش مییابد.
راهکار: به پزشک مراجعه کنید، احتمالا داروی ضد اسپاسم تجویز میکند که ناراحتی عمومی را نیز تسکین دهد.
۴. سنگ کیسه صفرا
سنگهای کیسه صفرا ناگتهایی به اندازه توپ نخودی تا گلف در کیسه صفرا، کیسهای متصل به کبد و روده کوچک است که از کلسترول سفت شده و صفرا (مایعی که به هضم چربی کمک میکند) ساخته شدهاند، آنها به دلیل رژیم غذایی پرچرب یا کیسه صفرا که به درستی تخلیه نمیشود ایجاد میشوند. سنگ کیسه صفرا بسیار شایع است و زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند.
علائم آن به این صورت است که یک درد شدید در قسمت میانی بالای شکم مایل به سمت راست، زیر قفسه سینه شما حرکت میکند. درد میتواند پس از صرف غذا تشدید شود.
راهکار: اگر درد در چند ساعت برطرف نشد یا تب یا استفراغ داشتید، به پزشک مراجعه کنید. او میتواند سنگ کیسه صفرا را از طریق سی تی اسکن یا سونوگرافی تشخیص دهد. ممکن است برای برداشتن کیسه صفرا به جراحی نیاز داشته باشید.
۵. زخم معده
زخمی که در دیواره معده ایجاد میشود. در این شرایط درد سوزشی در معده شروع و قطع میشود، اما وقتی گرسنه میشوید بدتر میشود. اگر از داروهای غیر استروئیدی مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده میکنید، فورا آن را متوقف کنید، این داروها باعث تخریب مخاط معده میشوند. به پزشک خود مراجعه کنید؛ ممکن است برای از بین بردن باکتریهای ایجاد کننده زخم یا حتی جراحی به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید.
۶. عدم تحمل لاکتوز
ناراحتی پس از مصرف فرآوردههای شیر به دلیل کمبود آنزیم هضم کننده لاکتوز، قندی که در محصولات لبنی وجود دارد، ایجاد میشود.
علائم آن تهوع، گرفتگی، نفخ، گاز و یا اسهال ۳۰ دقیقه تا دو ساعت پس از صرف یا نوشیدن غذاهای حاوی لاکتوز است.
راهکار: شیر کمتری بنوشید، یا آن را با غذاهای دیگر بخورید تا روند هضم غذا کند شود. سعی کنید مجموعهای از محصولات لبنی را آزمایش کنید. پنیرهای سفت دارای مقدار کمی لاکتوز هستند و به طور کلی علائم ایجاد نمیکنند. نکته مهم برای عدم تحمل لاکتوز: از آنجا که محصولات لبنی برخی از رایجترین منابع کلسیم هستند، اطمینان حاصل کنید که از مواد معدنی ضروری به اندازه کافی در جاهای دیگر رژیم غذایی خود استفاده میکنید.
۷. بیماری کرون
شایعترین نوع در گروه بیماریهایی به نام بیماری التهابی روده است؛ بیماری کرون معمولا انتهای روده کوچک و روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد. در صورت بروز علائمی از قبیل درد مداوم شکمی، اسهال، کاهش وزن و گاهی اوقات تب بدانید که به این بیماری مبتلا شدهاید و ممکن است در مدفوع خود خون پیدا کنید.
راهکار: کرون بیشتر در افراد زیر ۳۰ سال شایع است. اگرچه قابل درمان است، اما درمانی وجود ندارد. درمان شامل داروهای ضد التهابی و استروئیدهاست که ممکن است مجبور باشید چند سال یا یک عمر مصرف کنید.
۸. کولیت
کولیت یک نوع شایع بیماری التهابی روده است که فقط روده بزرگ و راست روده را درگیر میکند. بیماری یک فرد جوان، بیشتر موارد تا ۳۰ سالگی تشخیص داده میشود. این بیماری احساسی مانند درد یا گرفتگی شکم، اسهال خونی، نیاز فوری به اجابت مزاج، کاهش وزن، تهوع و گاهی استفراغ ایجاد میکند.
راهکار: در صورت خفیف، علائم را با داروهای بدون نسخه درمان کنید. در موارد شدید، ممکن است مجبور شوید از داروهای ضدالتهاب یا استروئیدها استفاده کنید.
۹. بیماری سلیاک
یک بیماری گوارشی که به دلیل عدم تحمل گلوتن، پروتئین موجود در گندم، چاودار و جو، به روده کوچک آسیب میرساند. بیماری سلیاک که اغلب به عنوان IBS اشتباه تشخیص داده میشود، در حال حاضر یکی از شایعترین اختلالات گوارشی محسوب میشود.
چه حسی دارد: گرفتگی، نفخ و اسهال. علائم جدیتر شامل کم خونی، پوکی استخوان و حتی ناباروری است.
راهکار: از خوردن پیتزا اجتناب کنید، درمان بیماری سلیاک رژیم غذایی بدون گلوتن است. خوشبختانه این روزها تعداد زیادی محصول عالی بدون گلوتن موجود است.
۱۰. بیماری تیروئید
این بیماری در صورت کمبود یا فراوانی هورمونهای ترشح شده از غده تیروئید ایجاد میشود، بیش از حد میتواند متابولیسم شما را به سرعت بالا ببرد. خیلی کم میتواند باعث کندی شود. تیروئید بیش فعال میتواند باعث اسهال شود. ضعف تیروئید میتواند باعث یبوست شود. علائم دیگر برای کم کاری و کم کاری تیروئید بسیار متفاوت است، اما میتواند شامل کاهش وزن یا افزایش وزن، ضربان قلب تند یا انرژی کم، عصبی یا افسردگی، ریزش مو و موارد دیگر باشد.
راهکار: پزشک شما احتمالا داروی هورمونی برای تنظیم تیروئید تجویز میکند. گاهی در موارد شدید جراحی لازم است.
باشگاه خبرنگاران