arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۸۲۷۲
تاریخ انتشار: ۵۷ : ۱۰ - ۲۲ فروردين ۱۳۹۱

آنچه در "90" گذشت؟

برنامه «90» اين هفته‌ با موضوع اصلي اتفاقات داوري در هفته‌‌هاي اخير به ميدان كارزار چند تن از كارشناسان داوري تبديل شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
برنامه «90» اين هفته‌ با موضوع اصلي اتفاقات داوري در هفته‌‌هاي اخير به ميدان كارزار چند تن از كارشناسان داوري تبديل شد.

به گزارش انتخاب، برنامه اين هفته‌ «90» با موضوع بررسي اتفاقات روي داده در جامعه داوري و با تكيه بر حاشيه ديدار پرسپوليس و داماش و نيمه ماندن اين بازي توسط داور روي آنتن رفت كه اين برنامه در دقايقي شاهد چند بحث و جدل شديد ميان كارشناسان داوري و داوران بود.

اين برنامه كه با حضور محمد فنايي به عنوان كارشناس داوري از ساعت 22:30 آغاز شد، ابتدا به بحث درباره محسن قهرماني و محروميت دو ماهه او از داوري پرداخت. اين داور با تماس تلفني كه با برنامه داشت، گفت: من حرفي را كه در بازي داماش و ملوان زدم و گفتم تا تماشاگران فحش مي‌دهند، توجيه نمي كنم، اما سوالم اين است كه چرا كميته‌ انضباطي درباره اين دو تيم كه تماشاگرانشان از دقيقه يك تا پايان بازي شعارهاي ناشايست مي‌دادند، هيچ برخوردي نكرد. من در لحظاتي از بازي با اشك قضاوت مي‌كردم.

در ادامه مجري برنامه بحث بخشيده شدن يك روزه روديگو توزي بازيكن تيم تراكتورسازي پيش از بازي با سپاهان را پيش كشيد و به همين منظور با مدير عامل باشگاه اصفهاني ارتباط تلفني برقرار كرد. رحيمي در اين باره گفت: چطور مي‌شود كه براي درخواست بخششي كه تبريزي‌ها به كميته‌ انضباطي داده‌اند در همان روز جلسه تشكيل مي‌شود و همان روز هم حكم صادر مي‌شود اما براي برخي پرونده‌ها صدور راي سال‌ها طول مي‌كشد، ضمن اين كه بخشيدن محروميت يك روزه مرجع قانوني ندارد.

رييس كميته‌ انضباطي در ادامه با تماس تلفني نسبت به حرف‌هاي رحيمي در مقام پاسخ برآمد و به مجري برنامه گفت كه اگر تبصره يك ماده «29» آيين‌نامه انضباطي را مطالعه كند، ديگر نيازي به توضيح او نيست، اما پس از نمايش اين تبصره در برنامه «90» كه با سوال‌هاي زياد فردوسي‌پور همراه شد، حسن زاده گفت: «من خواسته‌ام كه اين تبصره را نشان دهيد تا شما را به چالش بكشم! اين تبصره نياز به تفسير قانوني و حقوقي دارد كه من بايد براي شما ارائه دهم. ضمن اين كه من فقط به احترام مردم روي خط تلفني برنامه شما مي‌آيم و تلاش مي‌كنم كه شما با شيطنت توپ را به زمين كميته‌ انضباطي نيندازيد».

حسن زاده در ادامه وقتي با سوال‌هاي بيشتر فردوسي‌پور روبرو شد، با عصبانيت گفت: من مكلف نيستم كه براي شما كلاس آموزشي بگذارم. ما رايي را صادر ‌كرده‌ايم و حالا يا طرف مي‌پذيرد يا به كميته‌ استيناف اعتراض مي‌كند. شما فقط دوست داريد به مخاطبانتان بگوييد مطالبي كه عليه كميته‌ انضباطي مطرح مي‌كنيد درست است. اكنون هم تلفن همراهم را خاموش مي‌كنم و مطمئن باشيد ديگر پشت خط شما هم نمي‌آيم.

در اين لحظه محمد فنايي خطاب به رييس كميته‌ انضباطي گفت: از شما خواهش مي‌كنم كه بازيكناني را كه به دليل توهين و فحاشي به داوران محروم شده‌اند، نبخشيد.

پس از اين صحبت‌ها، گفت‌و‌گوي ويژه برنامه اين هفته‌ آغاز شد؛ جايي كه قرار بود حسين عسگري، محمد فنايي و هوشنگ نصيرزاده در باره مسايل داوري هفته‌‌هاي اخير و به ويژه ديدار پرسپوليس و داماش به بحث و تبادل نظر بپردازند. اين گفت‌وگو البته پس از چند دقيقه از آغازش تبديل به ميدان مبارزه‌اي بين عسگري و نصيرزاده شد. اين دو در هفته‌‌هاي اخير بارها در رسانه‌هاي مختلف عليه يكديگر موضع‌گيري كرده و يكديگر را متهم به برخوردهاي غير كارشناسي كرده‌اند.

گفت‌وگوي ويژه اين هفته‌ را محمد فنايي آغاز كرد. وي گفت: داور در زمين فوتبال مسئوليت سنگيني دارد اما اين دليل نمي‌شود كه به دليل انجام رفتارهاي بي‌فرهنگي توسط تماشاگران بازي را تعطيل كند. مگر اين كه آنقدر از نظر روحي به مشكل بخورد كه نتواند ادامه دهد.

در ادامه فردوسي‌پور از عسگري پرسيد كه آيا به نظر او بهتر نبود، رفيعي سه دقيقه باقي مانده از بازي پرسپوليس و داماش را ادامه مي‌داد تا بازي در وقت قانوني به پايان برسد؟ وي گفت: دقيقه بازي تاثيري در تصميم داور ندارد. البته اين به معناي آن نيست كه هر بازي كه با شعار تماشاگران روبرو شود، مي‌تواند تعطيل شود.

نصيرزاده كه از طريق ارتباط تلويزيوني با اهواز در گفت‌وگوي ويژه شركت كرده بود، صحبت‌هايش را با كنايه به عسگري آغاز كرد و با بيان اين كه حسين عسگري اولين بار است كه به جاي كاپشن، كت و شلوار پوشيده است و او اميدوار است كه اين تغيير ظاهر به تغيير رويه هم بيانجامد، گفت: در ورزشگاه‌هاي ما حاشيه‌هاي زيادي عليه، بازيكنان، مربيان ديده مي‌شود، اما اينكه اگر حرفي به داور زده شود، بازي تعطيل شود ما مي ترسيم كه در فوتبال ما اين مساله باب شود.

در ادامه محمود رفيعي كه ديدار جنجالي پرسپوليس و داماش را قضاوت كرده بود، روي خط تلفني برنامه آمد و گفت: از صدا و سيما گلايه دارم كه چرا 20 دقيقه تمام فحاشي‌هايي كه عليه من در ورزشگاه صورت گرفت را پخش كردند. همچنين بايد بگويم كه فدراسيون فوتبال زماني خوب كار مي‌كند كه كميته‌ انضباطي‌اش قوي باشد. چگونه است كه يك بازيكن كه دشنام ناموسي به داور داده است، فقط يك جلسه محروم مي‌شود؟ و پس از آن هم بخشيده مي‌شود. من شب گذشته از داوري خداحافظي كردم و بايد بگويم كه ديدار پرسپوليس و داماش را نيز خوب قضاوت كردم و مشكلي نبوده است.

محمد فنايي كه كارشناسي داوري برنامه اين هفته‌ را بر عهده داشت، در هنگام بررسي صحنه‌هاي داوري به بازي پرسپوليس و داماش اشاره كرده بود كه پنالتي اعلام شده به سود پرسپوليس اشتباه بوده است كه رفيعي در واكنش به اين صحبت گفت: اگر آقاي فنايي با حسين عسگري مشكل دارد، چرا پنالتي واضح كريمي را قبول ندارد.

اين داور همچنين در پاسخ به سوال فنايي كه پرسيده بود چرا چهار جلسه محروم شده است، گفت: مرا به دليل اين كه فرداي بازي مصاحبه كردم، محروم كردند.

حسين عسگري در ادامه درباره صحبت‌هاي اخير گفت: من هيچ گونه مشكلي با فنايي ندارم و بر اساس قانون صحبت مي‌كنم. محروميت محمود رفيعي نيز به دليل انجام مصاحبه نبوده است، چرا كه بر اساس قانون داوراني كه اشتباه تاثيرگذار داشته باشند، در مرحله اول دو جلسه و در مرحله دوم چهار جلسه محروم مي‌شوند. كميته‌ داوران هيچ رفاقتي با رفيعي ندارد.

مجري برنامه در ادامه بحث كهنه‌اي را دوباره باز كرد كه به اعلام ليست داوران بين‌المللي توسط كميته‌ داوران مربوط مي‌شد. زماني كه اين ليست از سوي كميته‌ داوران اعلام شد، هوشنگ نصيرزاده در اعتراض به آن گفته بود «چرا بايد كميته‌ داوران در ليست بين‌المللي تغييري ايجاد كنند». در همان زمان در گفت‌وگويي كه بين نصيرزاده و رضا غياثي در برنامه «90» صورت گرفته بود، اين دو نفر از خجالت هم در آمده و كار را به بحث و جدل طولاني كشانده بودند. اين بار هم نصيرزاده صحبت‌هايش را با مطرح كردن اتهام رابطه‌بازي در حوزه داوران آغاز كرد و گفت: حسين عسگري دوستان خود را به ديگران ترجيح مي‌دهد.

صحبت‌هاي نصيرزاده و عسگري كه بيش از يك ساعت به طول انجاميد و در پايان به جدال جدي بين اين دو تبديل شد كه به اين شرح است:

نصيرزاده:

چرا كميته‌ داوران يك سال است كه به مظفري‌زاده در تهران بازي نداده است و توجيه‌اش هم اين است كه بازي‌هاي شهرستان سخت‌تر است، پس از اگر قابليت او را اينقدر زياد مي‌دانيد كه بازي‌هاي سخت‌تر را به او مي‌دهيد، چرا در ليست بين‌المللي او را دو پله تنزل داده‌ايد؟ يا چرا بخشي‌زاده را به دليل 30 ثانيه وقت اضافه بيشتر محروم مي‌كنيد، اما دوستان خود را كمتر با محروميت روبرو مي‌كنيد ؟ حسين عسگري نه در چيدمان داوري عدالت را رعايت مي‌كند و نه در نظارت‌ها چرا كه بيشترين نظارت‌ها را خود و اعضاي دپارتمان داوري انجام مي‌دهند، در حالي كه آن‌ها حقوق بگير فدراسيون هستند و نبايد كار نظارت انجام دهند.

عسگري:

متاسفانه آقاي نصيرزاده اطلاعات كاملي ندارد. طبق آمار بيشترين نظارت‌ها را من يا اعضاي دپارتمان داوري نرفته‌ايم. همچنين سعيد مظفري زاده به اين دليل در ليست بين‌المللي پايين آمده است كه فردي مثل فغاني كه كم اشتباه‌ترين داور ما در فصل گذشته بود، صعود كرده است. ضمن اين كه من براي اين تصميم از چند نفر از مدرسان AFC و فيفا و اسفنديار بهارمست كه در آمريكا است، مشورت گرفته‌ام و آن‌ها را مجاب كردم كه حتما يك تيم داوري از ايران بايد در ليست انتظار جام جهاني حضور داشته باشد.

نصيرزاده:

پس از نامزدي فغاني براي حضور در جام جهاني عسگري گفت كه اين انتخاب تو دهني محكمي به منتقدين بود. ولي ديدند كه پيش‌بيني خودشان اشتباه بوده است. رضا غياثي در برنامه قبلي «90» گفته بود كه داوران ايراني هيچ شانسي براي حضور در جام جهاني ندارند. طبق آماري كه من دارم، حسين عسگري در پنج هفته‌، هشت نظارت انجام داده است و فرد ديگري از دپارتمان 16 نظارت داشته است. اين در حالي است كه افرادي مثل مرادي يا شكور در هر نيم فصل يك يا دو نظارت دارند.

عسگري:

اين كه غياثي در آن برنامه گفته بود «ما شانسي نداريم» نظر او در آن مقطع بوده است و وقتي به اين انتخاب نگاه كنيم، متوجه مي‌شويم كه انتخاب فغاني به دليل بحث‌هايي بوده است كه ما در نشست اخير AFC مطرح كرديم. ضمن اين كه نصيرزاده در جايگاهي نيست كه ما را نقد كند. او كارشناس داوري نيست، چرا كه فدراسيون او را تاييد نكرده است. او چه كارشناسي است كه 12 سال است در هيچ كلاسي شركت نكرده است. در حالي كه AFC هر سال مرا بررسي مي‌كند تا دانشم به روز شده باشد.

نصيرزاده:

چگونه است كه غياثي كه 15 سال زودتر از من بازنشسته شده است، اسمش كارشناس است و اما من نيستم؟

عسگري:

غياثي در بالاترين رده قضاوت كرده است، ولي نصيرزاده در رده سوم فوتبال داوري كرده. امر داوري تئوري نيست.

نصيرزاده (با عصبانيت):

همين آقاي عسگري در كلاس داوري كه در كرمانشاه برگزار شده بود، شاگرد من بود و من در آن كلاس تدريس مي‌كردم.

عسگري:

چرا وقتي آقاي نظري ماهيت شما را شناخت، ديگر كلاس داوري را به تو نداد؟ و چرا روساي سابق كميته‌ داوران از شما استفاده نكردند.

نصيرزاده:

ان‌شاءالله فريدون اصفهانيان رييس كميته‌ داوران مي‌شود و گروهي را بر سر كار مي آورد كه ديگر شاهد اين ناهنجاري‌ها نباشيم.

گفت‌وگوي ويژه برنامه «90» در اين لحظه به اتمام رسيد، اما جنجال‌هاي برنامه پاياني نداشت، چرا كه در اين لحظه محمد رويانيان روي خط تلفني برنامه آمد و با انتقاد شديد نسبت به راي كميته‌ انضباطي درباره بازي پرسپوليس و داماش گفت: من به داوران احترام مي گذارم، چون هميشه اعتقاد داشتم كه حرف آخر را بايد آن‌ها بزنند، اما متاسفم كه با مديريت نادرست در هفته‌‌هاي پاياني ليگ داوراني را براي بازي‌ها انتخاب مي‌كنند كه با اشتباهاتشان به تيم‌ها ضربه وارد مي‌كنند. تيم ما چند هفته‌‌اي است كه نشان داده كه تغيير كرده است، اما اتفاقاتي كه در اين چند هفته‌ در ليگ رخ داده، به نظر مي‌رسد سناريو از پيش طراحي شده مي‌آيد كه من آن را با جديت پيگيري مي‌كنم. درباره راي كميته‌ انضباطي هم سوال من اين است كه چطور بدون شنيدن حرف‌هاي ما و در غياب نماينده باشگاه پرسپوليس اين راي صادر شد؟ بارها گفته ام كه فدراسيون فوتبال بايد مستقل باشد. در حالي كه اكنون تحت تاثير دست‌هاي پنهان سرنوشت تيم‌ها را عوض مي‌كنند. كميته‌ انضباطي با رايي كه صادر كرد، هم ديدار ما را با سپاهان تحت تاثير قرار داد و هم سه امتياز بازي با داماش را از ما گرفت و هم دو امتياز از ما كم كرد و اين يعني حداقل هشت امتياز ما را عقب انداخته است. چگونه است كه بازي را سه بر صفر به سود حريف ما اعلام مي‌كنيد و دو امتياز هم از ما كسر مي كنيد اما در همان زمان از كاپيتانمان تقدير مي‌كنيد. كاپيتان ما يعني تمام تيم ما. من مي‌‌خواهم بدانم كه آيا رييس كميته‌ انضباطي ما را ساده گير آورده است؟ با اين رايي كه عليه باشگاه صادر شده به شرافت ما توهين شده است. من سرباز اين مملكت هستم و تا پايان براي احقاق حقوق باشگاهم مي‌ايستم. بازيكنان تيم من تاثيري در شعارهاي تماشاگران نداشته‌اند و حتي به شهادت راي كميته‌ انضباطي سعي در آرام كردن فضا داشته‌اند. پس چرا بايد با كسر امتياز جريمه شويم. اصلا از كجا معلوم است كه آن‌ها طرفداران پرسپوليس بودند كه شعار مي دادند؟

حسن‌زاده در ادامه و در پاسخ به صحبت‌هاي رويانيان گفت: قانون به ما اين اجازه را مي‌دهد كه از يك تا هشت امتياز از تيم‌ها كسر كنيم كه البته اين راي قابل اعتراض است. همچنين ما يك هفته‌ پيش از پرسپوليس خواستيم كه مدارك اثبات كننده تباني در فوتسال را به ما بدهند، اما هنوز آن‌ها اين مدارك را به ما نداده اند.

مدير عامل باشگاه پرسپوليس كه ديگر به شدت عصباني شده بود و اين عصبانيت از لحن گفتنش كاملا مشهود بود، گفت: نيازي نيست كه ما مدارك به كميته‌ انضباطي بدهيم، تيم مال ما است و ما خودمان با آن برخورد مي‌‌كنيم. من آقاي حسن زاده را به عنوان قاضي و برادر متدين قبول دارم، ولي سوال من اين است كه چرا بايد درباره فوتسال گزارش بدهيم؟ ما خودمان با بازيكنان قرارداد داريم و با آن‌ها به شدت برخورد مي‌‌كنيم. سوال ديگر من اين است كه چرا راي قاضي استقلال و تراكتورسازي كه در آن ناسزاهاي زيادي به داور داده شد و تماشاگران 10 هزار صندلي را شكستند، هنوز صادر نشده است. شعار تماشاگران پرسپوليس از اراده بازيكنان ما خارج بوده است. پس چرا تيم را جريمه كرده‌ايد؟

اسماعيل حسن زاده كه در ابتداي برنامه نيز گفته بود «ديگر نمي خواهد كه روي خط تلفني برنامه بيايد» بار ديگر اين حرف خود را تكرار كرد و ارتباطش را قطع كرد.

در پايان برنامه «90» ديشب نيز يك حقوقدان ميهمان تلفني برنامه شد و بر اساس مفاد حقوقي، راي صادره از سوي كميته‌ انضباطي را درباره بازي پرسپوليس و داماش مخدوش خواند و ادعا كرد كه بازي اين دو تيم بايد تكرار شود.

در برنامه شب گذشته «90» طبق روال گذشته بازي‌هاي هفته‌ بيست و نهم ليگ برتر فوتبال به همراه بحث كارشناسي داوريشان پخش شد و نيز گزارش كوتاهي از يكي از داوران بازنشسته فوتبال ايران ارائه شد كه وي با انتقاد شديد از فدراسيون فوتبال و وزارت ورزش و جوانان از آن‌ها خواست كه براي بهبود وضعيت داوران قديمي فكري كنند.

سوال مسابقه پيامكي برنامه نيز انتخاب برترين گل سال 1390 بود كه در پايان 41 درصد از شركت كنندگان در مسابقه گل حسين بادامكي به ملوان را به عنوان بهترين گل سال 90 انتخاب كردند.
نظرات بینندگان