پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرویس تاریخ «انتخاب»: یکی از ایرادهایی که منتقدان دکتر مصدق بر دولتش وارد میکنند، باز گذاشتن دست تودهایها در کشور بود، حتی برخی هنوز هم به این دلیل به آیتالله کاشانی و باقی افرادی که راهشان را از مصدق جدا کردند حق میدهند، که میگویند اینها از افتادن کشور به دامان کمونیست در هراس بودند، اما آیا خود دکتر مصدق چنین انتقادی را میپذیرفت؟ دکتر مصدق در بخشی از خاطراتش (خاطرات و تالمات دکتر محمد مصدق، علمی، چاپ پنجم، ۲۸۸ و ۲۸۹) تقریبا به همه انتقاداتی که به وی وارد کردهاند یک به یک پاسخ گفته است، یکی از اینها هم ماجرای تودهایها و اعطای آزادی عمل به آنهاست که اینطور به آن پاسخ داده است:
راجع به اظهارات بعضی از نمایندگان که در زمان دولت اینجانب حزب توده آزادی عمل داشته است و چنانچه دولت سقوط نمیکرد بر اوضاع مسلط میشد باید عرض کنم که حزب تودهای وجود نداشت، افراد همان حزب به نام احزاب و دستجات دیگر مثل سایر احزاب از اصول دموکراسی برخوردار بودند. دولت نه میتوانست این آزادی را از مردم سلب کند چونکه در سایه این آزادی بود که مملکت به آزادی و استقلال رسید و نه میتوانست یک عده نامعلومی را از این اصول محروم نماید.
مسلط شدن افراد چپ هم بر اوضاع حرفی بود بیاساس، چونکه احزاب چپ اسلحه نداشتند تا بتوانند بر اوضاع مسلط بشوند. با تمام جدیتی که بعد از سقوط دولت اینجانب به کار رفت آیا ده قبضه تفنگ در خانه یکی از افسران و یا در محلی مربوط به احزاب چپ به دست آوردند؟
اگر افراد چپ اسلحه داشتند و میتوانستند بر اوضاع مسلط شوند چه وقت مقتضی و شایستهتر بود که بعد از کشف اسرار دستجات چپ آن را به کار برند و خود را از خطری که متوجه آنها شده بود حفظ نمایند.