پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اعلام نامزدهای هشتاد و پنجمین دوره جوایز آکادمی علوم و هنرهای سینمایی خیلیها را شگفتزده کرد.
به گزارش انتخاب به نقل از خبرآنلاین، نامزدهای هشتاد و پنجمین دوره جوایز اسکار پنجشنبه غروب (به وقت تهران) اعلام شدند.
فهرست نهایی نامزدهای این جوایز ترکیب جالبی از شگفتی و پیچهای دراماتیک است.
اصلا عجیب نیست که «لینکلن» استیون اسپیلبرگ که درمورد یکی از مهمترین رئیس جمهورهای آمریکا در 12 رشته نامزد شود. از طرفی فیلمی که در یک قدمی «لینکلن» ایستاده «زندگی پی» ساخته آنگ لی است که در 11 رشته نامزد اسکار شده است. این فیلم جادویی-واقعی داستان پسری است که ناخواسته در دریا با یک ببر همسفر میشود، آن هم پس از غرق شدن کشتی که سوارش بودهاند.
اما یکی از شگفتیهای امسال رقابت امانوئل ریوا 85 ساله برای فیلم «عشق» و کوونژانی والیس 9 ساله برای فیلم «جانوران محیط وحش جنوب» در بخش بهترین بازیگر زن نقش اصلی است. ریوا بازیگر فیلم جاودانه «هیروشما، عشق من» است و والیس همین یک فیلم را در کارنامه دارد.
در بخش بهترین کارگردان نیز یک تازهکار با یک کهنهکار رقابت میکند. بن زیتلین برای اولین فیلمش یعنی «جانوران محیط وحش جنوب» در این بخش نامزده شده درحالیکه یکی از رقبای او میشائل هانکه است که برای اولین بار در این بخش نامزد شده، اما کارنامهاش سرشار از فیلمهای جایزه برده است؛ او فقط دو بار برنده نخل طلای کن شده.
از این شگفتیها چه نتیجهای میشود گرفت؟ به نظر میرسد شش هزار عضو آکادمی علوم و هنرهای سینمایی بیشتر از آنچه بسیاری تصور میکنند، تنوع سلیقه دارند.
بله، درست است که آنها مسیرهای امتحانشده را باز هم تحویل گرفتهاند، مثل «لینکلن» یا بخش بهترین بازیگر مکمل نقش مرد که تمامی نامزدهایش حداقل یک بار برنده جایزه اسکار شدهاند، اما حضور فیلمهایی مثل «جانوران محیط وحش جنوب»، «عشق» و «کتاب بارقه امید» در بخشهای اصلی جوایز نشان میدهد، حداقل برای امسال با رویکرد متفاوتی از اعضای آکادمی روبرو هستیم.
یکی از بازندههای امسال جوایز اسکار، تا این لحظه کاترین بیگلو است. هرچند «30 دقیقه بامداد» فیلم جدید او در پنج رشته از جمله بهترین فیلم نامزد اسکار شده، اما برخلاف آنچه بسیاری تصور میکردند بیگلو برای این فیلم نامزد جایزه بهترین کارگردان نشده است. این درحالی است که بیگلو سال 2009 برای فیلم «قفسه درد» برنده اسکار بهترین کارگردان شد.
دیگر بازندههای بخش کارگردانی بن افلک برای «آرگو»، کوئنتین تارانتینو برای «جانگو آزادشده» و تام هوپر برای «بینوایان» هستند. جالب اینجاست که افلک، بیگلو و هوپر نامزد جایزه بهترین کارگردان از سوی انجمن کارگردانان آمریکا هستند و نبودن نام آنها در فهرست نهایی اسکار جای تعجب بسیاری دارد.
امسال اسکار واقعا موفق شده خلاف انتظارات عمل کند؛ نامزدیهای متعدد «لینکلن» عجیب نبود اما برای «30 دقیقه بامداد» انتظار بیشتری از تنها پنج نامزدی میرفت و درعوض «کتاب بارقههای امید» با هشت نامزدی و «زندگی پی» با 11 نامزدی همه را شگفتزده کردند.
یکی از اتفاقات جالب نامزدهای امسال اسکار حضور «کتاب بارقه امید» در هر چهار بخش بازیگری است. این برای اولین بار از سال 1981 است که بازیگران فیلمی در چهار رشته بازیگری اسکار نامزد شدهاند.
«عشق» نیز یکی دیگر از شگفتیهای امسال است. برای اولین بار از سال 2001 و نامزدی «ببر خیزان، اژدهای پنهان» در بخش بهترین فیلم است که فیلمی غیرانگلیسی زبان توانسته در بخش بهترین فیلم نامزد اسکار شود. همچنین ریوا که برای «عشق» نامزد اسکار بهترین بازیگر زن است، با 85 سال سن پیرترین بازیگری است که نامزد این جایزه شده است.
شگفتی بزرگ امسال بدون شک «جانوران محیط وحش جنوب» است که با بودجه بسیار محدود دو میلیون دلاری ساخته شده است. فیلم که در جشنواره ساندنس سال گذشته خوش درخشید بالاتر از انتظارها ظاهر شده است. کوونژانی والیس که در زمان انتخاب برای بازی در فیلم پنج سال داشته حالا 9 ساله است و با نامزدی در بخش بهترین بازیگر زن به خردسالترین بازیگری که نامزد این جایزه شده، بدل شد. بن زیتلین که برای فیلم نامزد جایزه بهترین کارگردان است، اما یک بازنده هم هست: او که موسیقی درخشانی برای همین فیلم ساخته در بخش بهترین موسیقی نامزد نشده است.
فیلم «جلسات» هم مورد جالبی است. فیلم درمورد یک مرد معلول است که برای رسیدن به آرزویش یک زن به کمکش میآید. اغلب در چنین فیلمهایی این بازیگر نقش معلول (در این مورد جان هاوکز) است که نامزد اسکار میشود، اما در پیچشی جالب زن معمولی فیلم که یک مشاور است با بازی هلن هانت نامزد اسکار شده!
«اسکایفال» جدیدترین فیلم مجموعه جیمز باند نیز در پنج بخش نامزد اسکار شده اما امسال که دیگر بسیاری از منتقدان عقیده داشتند این فیلم فقط یک فیلم جیمز باندی نیست، باز هم جیمز باند نتوانست نامزد جایزه بهترین فیلم شود!
نامزدهای بخش فیلمهای غیرانگلیسی زبان هم جای تعجب دارد؛ بسیاری با توجه به پیروزی «هنرمند» در سال گذشته فکر میکردند امسال هم فیلم فرانسوی «تسخیرناپذیر» شگفتی اسکار باشد اما فیلم که یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ فرانسه است نتوانست نامزد جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان شود.
دو فیلمی که نبودنشان در میان نامزدهای بخش بهترین فیلم واقعا مایه تعجب است «امپراتوری طلوع ماه» ساخته وس اندرسن و «مرشد» ساخته پل تامس اندرسن است.
به نظر میرسد امسال اسکار قصد نداشته حتی محبوبهای اسکار را هم صددرصد در میان نامزدها قرار بدهد.