پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : 
بر اساس مطالعهای که در نشریه Neurology منتشر شد، مصرف الکل—حتی در مقادیر متوسط—میتواند به آسیبهای مغزی منجر شود که خطر زوال عقل و بیماری آلزایمر را افزایش میدهد.
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیکال نیوز تودی؛ این تحقیق که توسط دانشگاه علوم پزشکی سائو پائولو در برزیل انجام شد، شامل بررسی کالبدشکافی مغز ۱٬۷۸۱ فرد با میانگین سنی ۷۵ سال بود. نتایج نشان داد:
• افرادی که هشت نوشیدنی الکلی یا بیشتر در هفته مصرف میکردند، ۱۳۳٪ بیشتر در معرض ابتلا به آرتریولواسکلروز هیالین (ضخیم شدن دیواره رگهای خونی مغز) بودند.
• نوشندگان سنگین و سابقهدار همچنین با افزایش ۴۱٪ در خطر تشکیل گرههای نوروفیبریلی مرتبط با بیماری آلزایمر مواجه بودند.
• افرادی که سابقه مصرف زیاد الکل داشتند، نسبت به کسانی که هرگز الکل مصرف نکرده بودند، کاهش وزن مغز و عملکرد شناختی ضعیفتری نشان دادند.
این یافتهها نشان میدهد که مصرف الکل میتواند از طریق ایجاد تغییرات عروقی در مغز، مانند آرتریولواسکلروز هیالین، به کاهش عملکرد شناختی منجر شود.
پیامدهای بالینی و توصیهها
دکتر هریس کمال، متخصص مغز و اعصاب در مرکز پزشکی مموریال هرمان، که در این تحقیق مشارکت نداشت، اظهار داشت:
تأثیر الکل بر مغز انسان به عوامل متعددی مانند سن، مدت زمان مصرف زیاد الکل، سلامت کلی و تغذیه بستگی دارد. این مطالعه نشان میدهد که مصرف متوسط تا زیاد الکل یا حتی سابقه مصرف زیاد الکل با افزایش آرتریواسکلروز در کوچکترین شریانهای مغز مرتبط است؛ چنین ضخیم شدن تدریجی دیوارههای شریانی و افزایش رسوب گرههای نوروفیبریلی پروتئین تائو میتواند به اختلال شناختی از جمله زوال عقل منجر شود.
مطالعه همچنین نشان داد که نوشندگان سنگین به طور متوسط ۱۳ سال زودتر از افرادی که الکل مصرف نمیکنند، فوت میکنند.
نتیجهگیری
این مطالعه نشان میدهد که حتی مصرف متوسط الکل میتواند به تغییرات عروقی در مغز منجر شود که با کاهش عملکرد شناختی مرتبط است. با توجه به این یافتهها، افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات مصرف الکل برای سلامت مغز، حتی در مقادیر متوسط، ضروری است.