کد خبر: ۸۵۷۸۸۵
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۳ - ۰۶ فروردين ۱۴۰۴

فرار سرمایه خارجی از ترکیه بعد از بازداشت «امام اوغلو»/ بلومبرگ: علاقه سرمایه‌گذاران وال استریت به این کشور، نیم ساعت پس از دستگیری شهردار، به طرز چشمگیری سقوط کرد/ یک سرمایه‌گذار، در صبح روز دستگیری «امام اوغلو»، ۱۱ میلیارد دلار از سرمایه خود را از انکارا خارج کرد

به گفته تحلیلگران، جی پی مورگان، که قبلاً در دو حوزه تجارت و حمل و نقل در ترکیه ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده بود، در صبح روز دستگیری امام اوغلو، ۱۱ میلیارد دلار از سرمایه خود را از ترکیه خارج کرد!
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

تسنیم: امام اوغلو دقیقاً در همان ساعتی بازداشت شد که چند گروه مالی برای سرمایه گذاری از وال استریت به استانبول سفر کرده و در حال انعقاد قرارداد بودند.

وقایع اخیر استانبول و دیگر شهر‌های ترکیه، توجه رسانه‌ها و محافل اقتصادی بین‌المللی را نیز به سوی خود جلب کرده است.

گزارش‌های بلومبرگ و فاینشنال تایمز نشان می‌دهد که این روزها، مهمت شیمشک وزیر امور مالی و دارایی و سکاندار اقتصاد ترکیه نیز، حال و روزی بهتر از امام اوغلو ندارد. چرا که نقشه دیپلماتیک هشت ماهه او برای جذب رفقای قدیمی نیویورک به بازار استانبول، نقش بر آب شد. شیمشک که مدت‌ها در وال استریت نیویورک به عنوان مشاور فعالیت کرده و در بورس‌های لندن و دوحه نیز تجارب فراوانی دارد، اساساً با این هدف به دولت اردوغان دعوت شد که پای سرمایه گذاران خارجی را به ترکیه باز کند و دلار ۲۱ لیره‌ای را به زیر ۲۰ لیره بیاورد. اما حالا دلار به ۴۰ لیره رسیده و رفقای قدیمی وال استریت نیز، با عجله استانبول را ترک کردند.

گزارش بلومبرگ نشان می‌دهد که صبح روز دستگیری اکرم امام اوغلو، شیمشک با هیجان به وزارتخانه رفته تا از آنجا به هتل مجللی برود که هیات بلندپایه سرمایه گذاران وال استریت به دعوت او در آنجا حضور داشتند. قرار بود شیمشک و بازرگانان و سرمایه داران نیویورکی در این هتل جلسه مهمی برگزار کنند و خروجی این جلسه، گام نخست برای یک سرمایه گذاری ۴۵ میلیارد دلاری در بازار ترکیه باشد. اما همه چیز در نیم ساعت به هم ریخت. چرا که تنها چند دقیقه قبل از آغاز نشست اقتصادی مزبور، بمب خبری بازداشت امام اوغلو، شوک عظیمی به بازار ترکیه وارد کرد.

بلومبرگ گزارش داد که علاقه سرمایه گذاران وال استریت به ترکیه تنها در نیم ساعت پس از دستگیری اکرم امام اوغلو به طرز چشمگیری سقوط کرد. علاوه بر این، نشست سرمایه گذاران دویچه بانک در استانبول نیز به هم خورد و صندوق‌های عظیمی مانند Millennium Partners و Gramercy Funds Management به سرعت استانبول را ترک کردند.

به گفته تحلیلگران، جی پی مورگان، که قبلاً در دو حوزه تجارت و حمل و نقل در ترکیه ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده بود، در صبح روز دستگیری امام اوغلو، ۱۱ میلیارد دلار از سرمایه خود را از ترکیه خارج کرد!

براد بچتل، رئیس بخش ارز در گروه مالی آمریکایی جفریز گفته است: وقتی که چنین اتفاق مهمی روی می‌دهد و به یک باره همه چیز به هم می‌ریزد، بازسازی ثبات و اعتماد، زمان می‌برد. مجازات شخصیت‌های سیاسی مانند امام اوغلو حس ریسک سیاسی را در بین سرمایه گذاران خارجی افزایش داد و بازار به یک باره تکان خورد.

اتفاقات بالا در شرایطی روی داده که سیاست‌های ارتدوکسی توسط مهمت شیمشک، وزیر خزانه‌داری و دارایی در دو سال گذشته، اعتماد وال استریت را دوباره به دست آورده و حدود ۳۰ میلیارد دلار ورودی جدید به همراه آورده بود. اما این اندوخته ارزی به سرعت تبخیر شد.

آندرس فرگمن از گروه مالی و سرمایه گذاری PineBridge می‌گوید: «این ممکن است یک شکست موقتی باشد، اما زمان زیادی طول کشیده بود تا اعتماد سرمایه گذار بازسازی شود. این اشتباهات سیاسی، بسیار پرهزینه هستند».

همچنین کیت جوکز از مدیران گروه مالی Societe Generale معتقد است: «یک استراتژی سرمایه گذاری دقیق در ترکیه در جریان بود. اما واقعیت این است که تمام موسسات سرمایه گذار و همچنین مردم ترکیه به شدت گرفتار شدند. آن دسته از گروه‌های مالی که ترکیه را ترک کردند، به این راحتی باز نمی‌گردند».

نظرات بینندگان