تسنیم: رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه با اشاره به جزییاتی از مذاکرات انجام شده با آمریکا در ریاض، عدم تمایل دولت بایدن به شنیدن مواضع مسکو را یک اشتباه فاجعهبار خوانده و گفت: اروپا هوز هم قصد دارد روند حلوفصل اصولی مناقشه اوکراین را تضعیف کند.
لاوروف گفت: کشورهای غربی معتقدند که صلح در اوکراین بدتر از جنگ است. آماده گفتوگو با اوکراین و بررسی دلایل اصلی مناقشه هستیم. بحران اوکراین میتواند ظرف چند هفته حل شود اگر غرب ارسال سلاح به کییف را متوقف کند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که گفتوگوهای مسکو و واشنگتن در خصوص ثبات راهبردی باید از سر گرفته شوند. وی شب گذشته در مصاحبهای اختصاصی با شبکه اول تلویزیون روسیه گفت: «بدون تردید، این کار تنها با بازگشت به اصولی امکانپذیر خواهد بود که پایه و اساس پیمان کاهش تسلیحات راهبردی تهاجمی را تشکیل میدادند.»
لاوروف همچنین تاکید کرد که روسیه از گفتوگو با آمریکا در تمامی حوزهها حمایت میکند. وی گفت: «ما از گفتوگو در تمامی زمینهها، از جمله در عرص ورزشحمایت میکنیم. ما هم «طرفدار هاکی هستیم» و هم «طرفدار فوتبال»، اینهاچیزهایی هستند که مردم آنها را میخواهند. دیدگاه ورزشکاران روس و آمریکایی بسیار نزدیک است واکثریت قاطع ورزشکاران، محرومسازی ورزشکاران روس و بلاروس را غیرعادی میدانند.»
وزیرخارجه روسیه یادآور شدکه ایالات متحده در جریان مذاکرات انجام شده در ریاض تمایل داشت هیئتهای روسی و اوکراینی را در اتاقهای مجاور قرار دهد و از طریق دیپلماسی رفتوبرگشتی میان آنها واسطهگری کند. وی گفت: «احساس میشد که آمریکاییها میخواهند اوکراینیها و روسها را در اتاقهای مجاور بنشانند و بین آنها دیپلماسی رفتوبرگشتی راه بیندازند، و در نهایت متنی واحد از توافقات ارائه دهند.»
سرگئی لاوروف همچنین با اشاره به اینکه در مذاکرات هیئتهای روسیه و آمریکا در ریاض، پیش از هر چیز درباره امنیت کشتیرانی در دریای سیاه گفتوگو شده، افزود: «در آنجا مطابق با توافق صورت گرفته بین رئیسجمهور ولادیمیر پوتین و رئیسجمهور دونالد ترامپ، پیش از هر چیز درباره مسائل مربوط به امنیت کشتیرانی در دریای سیاه مورد بررسی قرار گرفت.»
وی اشاره کرد که این نخستین تلاش در این زمینه نیست. وی گفت که اولین تلاش در جولای ۲۰۲۲ صورت گرفت، زمانی که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، با نمایندگان روسیه و اوکراین بستهای مشترک را هماهنگ کرده بودند. وی تأکید کرد که روسیه از احیای ابتکار دریای سیاه در قالبی قابل قبول برای همه طرفها حمایت میکند، اما مسکو نمیتواند تنها به گفتههای کییف اعتماد کند. به گفته وی، طرف روسی در ریاض تاریخچه این ابتکار را به همتایان آمریکایی یادآور شده و تاکید کرد که روسیه خواهان پرهیز از هرگونه ابهام در این زمینه است.
به گفته وزیر خارجه، نتایج رایزنیهای ریاض هماکنون به رؤسای جمهور روسیه و آمریکا گزارش داده شده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در این مصاحبه یادآور شد که جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، با پافشاری بر عضویت اوکراین در ناتو، مرتکب اشتباهی فاجعهبار شد و با نادیده گرفتن مواضع روسیه، این کشور را با تهدید امنیتی روبهرو کرد.
سرگئی لاوروف گفت: «بایدن مرتکب اشتباهی فاجعهبار شد و با پافشاری بر اینکه اوکراین باید عضو ناتو شود، از گوش دادن به مواضع فدراسیون روسیه خودداری کرد. دولت بایدن اروپا را از بند رها کرد و به جنگ با روسیه فرستاد. آنها دچار روند صنعتیزدایی شدهاند و با مشکلات گستردهای مواجه هستند. اکنون کل اروپا بسیج شده و به رهبری آلمان، بهطور جدی در حال بررسی مسائلی مانند تقویت نظامیسازی این قاره، آن هم با صرف هزینههایی "افسانهای" است.»
وی با اشاره به اینکه اروپا قصد دارد نقش ایالات متحده در حلوفصل مناقشه اوکراین را تضعیف کند و همچنین علاقهای به رفع ریشههای اصلی این بحران ندارد، افزود: «من بارها اشاره کردهام که گسترش ناتو، نابودی حقوق جمعیت روسزبان و حذف هرگونه پیوند قانونی و حتی فیزیکی با روسیه از جملهعوامل این بحران هستند.
سرگئی لاوروف ابراز تاسف کرد که کشورهای غربی حمله پهپادی نیروهای اوکراینی به خاک روسیه را که پس از توافق درباره توقف حملات به زیرساختهای انرژی صورت گرفت، نادیده گرفتند. وزیر امور خارجه روسیه افزود: «با توجه به توانایی ارتش اوکراین در انجام اقدامات تحریکآمیز، آنها هم اکنون نیز به منطقه و ایستگاه پمپاژ گاز در منطقه سودژا حمله کردند و سپس ادعا کردند که خود روسیه این حمله را انجام داده است.»
لاوروف در ادامه افزود که با توجه به تجربیات پیشین در توافق با کییف، هرگونه ضمانتی تنها در صورتی ممکن است که از سوی واشنگتن به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین و تیمش دستور داده شود که چه کاری انجام دهند و چه کاری نکنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه همچنین یادآور شد که پیشنهاد اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین از سوی رهبران اروپایی، نشاندهنده ناتوانی سیاسی آنها و ذهنیت خیالپردازانهشان است. وی توضیح داد: «در غرب حتی درباره دو مأموریت جداگانه صحبت میشود: یکی در مرز اوکراین با اتحادیه اروپا و ناتو، و دیگری شامل نیروهایی از کشورهای جنوب جهانی، از هند، اندونزی، عربستان سعودی و حتی چین نام میبرند. اما این خیالپردازان با هر روزی که میگذرد، بیکفایتی سیاسی خود را بیشتر به اثبات میرسانند.»
لاوروف با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی در تلاش برای وارد آوردن شکست راهبردی بر روسیه، مسیر ناپلئون و آدولف هیتلر را دنبال میکنند، افزود: «اکنون اتحادیه اروپا با هدایت اورسولا فون در لاین، آلمانیتبار، اجرای برنامهای برای بازنظامیسازی را با هزینههای گزاف آغاز کرده. همچنین، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، همچنان در حال تجهیز تسلیحاتی اوکراین هستند.»
وزیر خارجه روسیه در پایان تأکید کرد: «ما این مسیر را پیشتر تجربه کردهایم. اهداف در هر دو زمانمشابه است، برای تحقق آن، ناپلئون و هیتلر تمام اروپا را به تصرف خود درآوردند و اکنون نیز کل اروپا بسیج شده است.»