فارس: پذیرفتهشدگان آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ حق شرکت در کنکور ۱۴۰۴ را ندارند، این داوطلبان با ثبت پویشی در سامانه فارس من خواستار لغو این محرومیت شدند.
پذیرفتهشدگان آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ که براساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور حق شرکت در کنکور ۱۴۰۴ را ندارند، با ثبت پویشی در سامانه فارس من خواستار لغو این محرومیت شدند.
این مسأله برای داوطلبان آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری هم ایجاد شده بود که در جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی حل شد، داوطلبان کنکور میخواهند که این مشکل برای داوطلبان آزمون سراسری هم حل شود.
داوطلبان میگویند که ممنوع کردن شرکت پذیرفته شدگان سال قبل در کنکور امسال امری منطقی است اما طبق تبصره ۳ ماده ۵ قانون سنجش و آموزش کشور در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور طبق مصوب ۱۰ شهریور ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی تعیین روش پذیرش دانشجو در دانشگاه براساس ظرفیت رشته-محلها و تقاضای داوطلبان به صورت سالانه تعیین و از طریق سازمان سنجش آموزش کشور قبل از ثبت نام اعلام میشود و این موضوع نیز باید از یک سال قبل به داوطلبان اعلام میشد نه اینکه به یکباره در دفترچه ثبتنام و پس از اینکه پذیرفته شدگان سال گذشته به امید شرکت مجدد در کنکور آینده، برای ثبتنام در رشته پذیرفته شده اقدام نکردند، اعلام شود.
یکی دیگر از دلایل داوطلبان برای اعلام این مطالبه این است که به دلیل زمانبندی نادرست، انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان قبل از انتخاب رشته اصلی بود و داوطلبان دیر از محرومیت آگاه شدند.
همچنین دلیل دیگر داوطلبان برای این موضوع این است که قانون تصویب شده شورا در ۲۰شهریور بوده است و در تاریخ ۳مهر ابلاغ شده است، در این میان سازمان سنجش خلاف قانون عمل کرده و از همان ۲۰شهریور مصوبه شورا را اجرا کرده است، زیرا مصوبه باید بعد از ابلاغ رسمی اجرا شود نه قبلش این همان عقاب بلا بیان هست و کاملا غیرقانونی هستش.
به گفته یکی از این داوطلبان، همچنین سازمان سنجش فرصتی به دانش آموزان نداده است که حتی بتوانند از این موضوع باخبر شوند زیرا بسیاری از دانش آموزان تا تصویب آن قانون انتخاب رشته خود را کرده بودند و از این موضوع دیگر خبر نداشتند یا اگر مطلع شده بودند تعداد زیادی تمام فرصت ویرایشهای خود را انجام داده بودند و عملا دیگر راهی برای رفع مشکل خود نداشتند این کاملا بیعدالتی و ظلم بوده است که حتی فرصتی به دانش آموزان برای رفع مشکل خود نداده بودند در اینجا هم سنجش کاری غیر قانونی و غیر اخلاقی انجام داده است.
داوطلب دیگر هم موضوع قربانی شدن دانش آموزانی که حتی در دانشگاه ثبتنام هم نکردهاند را مطرح کرده و میگوید که برخی داوطلبان ثبت نام هم حتی در دانشگاه نکردهاند اما از شرکت در کنکور محروم شدهاند و سال آینده هم سرباز میشوند و دیگر امکان شرکت در کنکور را ندارند.
یکی دیگر از داوطلبان هم میگوید که دیوان عدالت اداری در سال ۹۹ محرومیت از کنکور را خلاف شرع و قانون اساسی دانسته و لغو کرده است.
برخی داوطلبان هم به مصاحبه معاون رئیس جمهور و سخنگوی دولت درباره لغو محرومیت اشاره کرده و میگویند که صحبت این مسؤولان باعث برداشت اشتباه شده است و بسیاری از داوطلبان به همین دلیل در دانشگاه ثبتنام نکردند یا انصراف دادند.
یکی دیگر از دلایل داوطلبان هم این است که به دلیل اینکه گفته شده بود که دیگر فرصت ترمیم معدل وجود ندارد خیلی از بچهها عجولانه انتخاب رشته کرده بودند اما همان قانون به تازگی دست خوش تغییراتی شده و دوباره فرصت ترمیم معدل داده شده است پس چرا در زمان انتخاب رشته ما چیزی گفته نشد که بچهها بتوانند شفاف و واضح انتخاب خود را انجام بدهند، خواهش میکنم به دلیل این تغییرات ایجاد شده فکری هم به حال ما کنید.
یکی از داوطلبان هم گفته است که گویا مسؤولان ما را به هم پاس میدهند به هر نهادی میرویم مسؤول محترم نهاد ما را به نهاد دیگری ارجاع میدهد، شورایعالی انقلاب فرهنگی میگویند که باید وزیر موضوع را حل کند، وزیر هم کاری نمیکند، چه کسی مسؤول حل مشکل ماست؟
فرد دیگری نیز با بیان اینکه قانون برای همه یکسان است، اعلام کرده که قانون در همه مقاطع باید یکسان باشد، محرومیت کنکور سراسری ۱۴۰۴ مقطع کارشناسی هم مانند محرومیت کنکور کارشناسی ارشد و دکتری طبق صحبتهای مهاجرانی باید لغو شود.
پاسخ مسؤولان به پذیرفتهشدگان ۱۴۰۳ درباره محرومیت از کنکور
رضا محمدی سرپرست سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به این درخواست با بیان اینکهعدم محدودیت در پذیرش باعث اختلال در برنامه ریزی آموزشی دانشگاهها شده و عدالت آموزشی خدشهدار میشود، گفته است که ظرفیت پذیرش در دورههای رایگان و ۴ رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی در دانشگاههای کشور محدود است و به نوعی دورههای روزانه بورسیه جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود و با توجه به این ظرفیت محدود و تقاضای بالا، این امکان میسر نیست که هر متقاضی هر زمان که بخواهد در آزمون شرکت کرده و پس از قبولی انصراف دهد و باعث تضییع حقوق سایر متقاضیان علاقهمند شود.
همچنین احسان عظیمیراد سخنگوی کمیسیون مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: این موضوع را بسیار بررسی کردم، با وزیر علوم و سرپرست سازمان سنجش صحبت کردم و سوابق بررسی شد، در جریان صحبتهای سخنگوی دولت و معاون حقوقی رئیس جمهور هم هستیم، در مجموع نکاتی که سازمان سنجش مطرح میکند از نظر من مورد قبول است.
وی افزود: سازمان سنجش وظیفهاش را طبق زمانبندی انجام داده و به نظر میرسد که پیگیری این موضوع از نظر قانونی درست نیست، اما ما به دنبال این هستیم که به داوطلبان ظلم نشود، ما هر جا ببینیم ظلمی میشود حتما در مقابل آن میایستیم اما در مورد این مسأله واقعا ظلمی صورت نگرفته است اما مشکل این بوده که متأسفانه اطلاعرسانی درستی از سازمان سنجش و شورایعالی انقلاب فرهنگی در ششم شهریورماه نشده است یعنی بجز انتشار در دفترچه بهتر بود به صورت رسمی در رسانهها اعلام میشد تا داوطلبان از این موضوع مطلع میشدند که این مسائل بیاطلاعی صورت نگیرد.
عسگریان ادامه داد: البته مصاحبههایی از سوی مسؤولان صورت گرفت که شاید در بازنشر مصاحبهها دقت نشده بوده چون منظور همان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده است که ممکن است برخی داوطلبان کارشناسی هم بر اساس همان مصاحبهها انصراف دادند یا ثبتنام نکردند که باید برای این موضوع تدبیری اندیشیده شود.
مدیر پژوهش ستاد علم و فناوری شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: پیشنهاد ما این است که وزارت علوم و وزارت بهداشت همکاری کنند که این افراد بتوانند ثبتنام کنند یا انصرافشانکان لم یکن شود اما اینکه مصوبه تغییر کند بعید است چنین اتفاقی رخ دهد و برنامهای برای تغییر مصوبه وجود ندارد.
محمدحسین ساعی عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی هم گفت: تفاوتی که در بحث این داوطلبان با داوطلبان کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد در این است که اطلاعرسانی برای آنها بعد از انتخاب رشته انجام شده بود بنابراین یا باید دوباره انتخاب رشته را فعال میکردیم یا محدودیت را لغو میکردیم که با توجه به هزینه بالای فعال شدن انتخاب رشته برای کشور، شورا تشخیص داد که محرومیت لغو شود.
وی با بیان اینکه بعید میدانم محرومیت داوطلبان آزمون سراسری لغو شود، افزود: البته تعدادی از این داوطلبان ثبت نام هم نکردند که من درباره مشکل این عزیزان نکته دارم و با اعضای شورا هم در این بارع صحبت کردم اما تصمیمگیری در شورا فرایند راحتی نیست.
ساعی ادامه داد: برای یک تصمیمگیری نظر تمام دستگاههای مربوطه خواسته شده و مورد بررسی قرار میگیرد سپس جمعبندی بررسیها به شورا ارائه میشود که کار زیادی است.
به گفته عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی، به نظر میرسد در حال حاضر پرونده این داوطلبان از دید دوستان شورا بسته است اما باز هم در حال پیگیری هستیم تا برای افرادی که ثبتنام نکردند بتوانیم چارهای بیندیشیم.