پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
آپنه خواب ممکن است باعث تغییراتی در مغز شود.اختلال خواب با افزایش پیری ماده سفید مغز و افزایش حجم هیپوکامپوس مرتبط است.این تغییرات ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهند.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ آپنه خواب آسیبهای زیادی به بدن وارد میکند و باعث مشکلات قلبی، دیابت و بیماری کبد میشود. اما یک مطالعه جدید نشان میدهد که این اختلال خواب همچنین تأثیرات مستقیمی بر سلامت مغز دارد.
افرادی که به آپنه خواب مبتلا هستند، به نظر میرسد که پیری تسریعشدهای در ماده سفید مغز خود تجربه میکنند. این ماده به ارتباط بین بخشهای مختلف مغز کمک میکند.
آپنه خواب همچنین با افزایش حجم هیپوکامپوس، بخش مغز که مسئول حافظه و تفکر است، مرتبط است.
هر دو تغییر در مغز، هم کاهش و هم رشد مغز، میتواند حافظه و تفکر را مختل کند و با ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی مغز، خطر کاهش توان شناختی و زوال عقل را افزایش دهد
افرادی که دچار آپنه خواب هستند، هنگام خواب تنفس خود را متوقف میکنند. این باعث میشود مغز آنها را برای بیدار شدن از خواب، حداقل به اندازهای که دوباره تنفس شروع شود، تحریک کند.
با گذشت زمان، آپنه خواب درماننشده میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع 2، بیماری کبد چرب و اختلالات خلقی را افزایش دهد
اما محققان مشکوک بودند که آپنه خواب ممکن است به مغز نیز آسیب برساند
برخی از مطالعات نشان دادهاند که مشکلات خواب و کاهش سطح اکسیژن در طول خواب با کوچک شدن مغز مرتبط هستند، در حالی که دیگران ارتباطی با رشد مغز یافتهاند.
برای این مطالعه، محققان سلامت تقریباً 2,700 سالمند اسپانیاییتبار با میانگین سنی 68 سال را پیگیری کردند.
مطالعه ها نشان داد که سفیدپوستان غیرلاتین خطر بیشتری برای زوال عقل دارند
تمامی شرکتکنندگان آزمایش خواب خانگی انجام دادند که تعداد اختلالات خواب را اندازهگیری میکرد.
حدود 56٪ از افراد هیچ مشکل خواب نداشتند، در مقایسه با 28٪ که مشکلات خواب خفیف داشتند و 16٪ که مشکلات خواب متوسط تا شدید داشتند.
اسکنهای مغزی که 10 سال پس از آزمایش خواب انجام شد، نشان داد که کسانی که بیشتر با مشکلات خواب مواجه بودند، حجم مغز بیشتری در هیپوکامپوس داشتند.
در واقع، حجم هیپوکامپوس با تعداد اختلالات خواب یک فرد افزایش مییافت.
سطوح پایین اکسیژن در طول خواب همچنین با افزایش حجم هیپوکامپوس و همچنین تغییرات در ماده سفید مرتبط بود.
یافتههای ما روابط پیچیده بین سلامت خواب و پیری مغز را نشان میدهد و نشان میدهد که نیاز به مطالعات طولانیمدتتری داریم که از میانه بزرگسالی یا حتی زودتر شروع شود
درک واضحی از اینکه چگونه حجم مغز تحت تأثیر آپنه خواب و دیگر اختلالات خواب قرار میگیرد ضروری است تا افراد بتوانند درمانهای زودهنگام و مؤثر دریافت کنند، بهویژه افرادی که ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زوال عقل باشند.