فوتبال ۳۶۰: دراگان اسکوچیچ بعد از گذراندن دورانی خوش در ملوان، فولاد و خونهبهخونه و البته تیم ملی، حالا عملکردی خیرهکننده در تراکتور داشته است.
مدیران باشگاه تراکتور فصل گذشته و بعد از آنکه پاکو خمس، ساز جدایی کوک کرد و جدا شد، مجدانه به دنبال استخدام یحیی گلمحمدی بودند و حتی حمید مطهری هم به تبریز رفت و در نقش سرمربی موقت عنان کار را بهدست گرفت تا مشکلات غیرفوتبالی گلمحمدی حلوفصل شود و به نظر میرسید که از ابتدای فصل جدید قرار است یحیی روی نیمکت سرخپوشان تبریزی بنشیند. با این وجود، شرایط مطابق آنچه تصور میشد، پیش نرفت و یحیی گلمحمدی راه متفاوتی را در پیش گرفت و به فولاد خوزستان رفت.
تراکتوریها بعد از تلاش نافرجام برای استخدام یحیی گلمحمدی، به صورت چراغخاموش کار خود را برای به کارگیری یک سرمربی تراز اول و نامآشنا به کار گرفتند و در حالیکه دراگان اسکوچیچ بعد از جدایی پرحاشیهاش از تیم ملی، سودای بازگشت به فوتبال ایران را نداشت، توانستند نظر مساعد این سرمربی کروات را جلب کنند تا اسکوچیچ بعد از دوره همکاری کوتاهمدتی که با تیم ملی زیر ۲۱ سال کرواسی داشت، به ایران بازگردد و اینبار در شمال غرب کشور سکان هدایت تیمی را عهدهدار شود.
دراگان متخصص تاریخسازی؛ از انزلی و بابل تا آبادان
دراگان اسکوچیچ پیش از آنکه عهدهدار مسئولیت تراکتور و حتی تیم ملی شود، با اتمسفر فوتبال ایران آشنایی کامل داشت؛ چرا که نزدیک به ۶ سال در تیمهایی، چون ملوان بندرانزلی، فولاد خوزستان، خونهبهخونه بابل و صنعتنفت آبادان کار خود را دنبال کرده بود. البته حضور روی نیمکت تراکتور با تجربیات قبلی اسکوچیچ متفاوت بود؛ چرا که اینبار سرخپوشان تبریزی با استخدام ستارههای سرشناس هدفگذاریشان فقط قهرمانی است و اسکوچیچ باید روی دیگر از سبکوسیاق مربیگری خود را نشان میدهد.
سرمربی کروات البته خود را پیش از این چالش جذاب، بارها ثابت کرده است. او در دوره سرمربیگریاش در ملوان، بهترین نتایج تاریخ قوی سپید در لیگ برتر را گرفت؛ بهطوریکه در لیگ سیزدهم، ملوان با هدایت دراگان اسکوچیچ، ۴۴ امتیاز بهدست آورد که آماری تاریخی و بیسابقه در ادوار لیگ برتر فوتبال ایران محسوب میشود. بعد از روزهای پرماجرا در اهواز، اسکوچیچ توانست خونهبهخونه را به فینال جام حذفی برساند و در لیگ نوزدهم هم بهترین عملکرد تاریخ صنعتنفت را بهثبت رساند تا پیشنهاد هدایت تیم ملی ایران را روی میز خود ببیند.
اسکوچیچ بعد از گذراندن روزهایی درخشان در فوتبال باشگاهی، هر چند هیچگاه با حال و هوای فوتبال ملی آشنا نبود، اما توانست از زیر سایه نامهایی، چون کارلوس کیروش و مارک ویلموتس که کارنامه درخشانی در عرصه ملی داشتند، در بیاید و عملکردی خیرهکننده را در قامت سرمربی تیم ملی ایران به جای گذاشت. ثبت سریعترین صعود تاریخ تیم ملی و رکورد ۱۵ برد در ۱۸ مسابقه، دستاورد ویژه دراگان اسکوچیچ در تیم ملی محسوب میشود و این سرمربی جاهطلب حالا در تراکتور به دنبال کسب موفقیت است.
دراگان اسکوچیچ بعد از ساخت بهترین ملوانِ تاریخ، تاریخسازی با خونهبهخونه و گذراندن دورهای طلایی در صنعتنفت، تیم ملی ایران را هم به سریعترین شکل ممکن به جام جهانی رساند و حالا در تبریز حواسها را به سوی خود متوجه کرده است؛ جاییکه اسکوچیچ توانسته بهترین شروع تاریخ تراکتور در لیگ برتر را رقم بزند و فراتر از آن، همپای استقلالِ لیگ بیستویکم و سپاهانِ لیگ بیستوسوم موفق شد بهترین شروع یک تیم در ادوار لیگ را رقم بزند!
احیای ستارههای خاموششده، دستاورد مضاعف دراگان در تبریز
سرمربی ۵۶ ساله اهل کشور کرواسی موفقیتاش محصور به لیگ برتر نمیشود؛ چرا که در لیگ قهرمانان آسیا ۲ هم تراکتور جزو تیمهای راهیافته به مرحله حذفی است و حتی جزو مدعیان کسب عنوان قهرمانی محسوب میشود. هر چند گاهی برای قضاوت اسکوچیچ، از عبارت تراکتورِ پرستاره استفاده میشود تا بلکه ارزش کار ویژه دراگان نادیده گرفته شود، اما در کنار مدیریت ستارهها و ساخت یکی از کمحاشیهترین تراکتورهای ادوار لیگ، نباید از احیای چند ستاره در تبریز چشمپوشی کرد.
امیرحسین حسینزاده، پرچمدار ستارههای احیا شده در تبریز است و اوجگیری مهدی هاشمنژاد و عملکرد خوب بازیکنانی مانند عارف آقاسی و محمد نادری را باید جزو دستاوردهای اسکوچیچ برشمرد. ضمن آنکه دراگان اسکوچیچ توانسته خریدهای خارجی موفقی هم در تبریز داشته باشد و از مهدی شیری بارها در پست هافبک دفاعی استفاده کرده و توانسته از این بازیکن که ذاتاً مدافع راست است، بازیهای خوبی در پستی غیرتخصصی بگیرد تا در کنار ثبت بهترین شروع تاریخ لیگ برتر، این اتفاقات ویژه هم به عنوان دستاوردهای اسکوچیچ برشمرده شود.