arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۳۴۲۳۹
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۱۲ - ۰۲ آذر ۱۴۰۳

معاون وزیر خارجه: صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است

دبیر ستاد حقوق بشر ایران گفت: صدور حکم دیوان کیفری بین‌المللی برای مقام‌های رژیم صهیونیستی یک پیروزی بزرگ برای محور مقاومت و حامیان فلسطین است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دبیر ستاد حقوق بشر ایران گفت: صدور حکم دیوان کیفری بین‌المللی برای مقام‌های رژیم صهیونیستی یک پیروزی بزرگ برای محور مقاومت و حامیان فلسطین است.
 
به گزارش مدیریت ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت امور بین‌الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر، کاظم غریب‌آبادی، دبیر ستاد حقوق بشر و معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با اشاره به تبعات صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت و تمکین کشورهای اروپایی از این حکم و ضمانت اجرایی آن، اظهار داشت: صدور این رأی در شرایط فعلی که رژیم صهیونیستی به انواع و اقسام جنایت‌ها، با حمایت آمریکا و کشورهای غربی مدعی حقوق بشر، همچنان ادامه می‌دهد، یک اقدام مهم است که تا حدودی عدم اقدام و یا بی اقدامی مجامع بین المللی را جبران می‌کند.
 
وی افزود: چندی پیش وقتی دادستان دیوان کیفری بین المللی تقاضای دستگیری نتانیاهو و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را به یکی از شعبات دادگاه کیفری بین المللی ارسال کرد، آماج تهدیدات رژیم اسرائیل و آمریکا قرار گرفت و حتی ورودش را به برخی کشورها ممنوع اعلام کردند و دیوان را تهدید به قطع هرگونه همکاری و تحریم کردند، ولی الان بعد از گذشت چند ماه پس از درخواست دادستان دیوان کیفری بین المللی، ما شاهدیم که دادگاه حکم خود را صادر کرد.
 
غریب‌آبادی حکم صادره را از دو جنبه حائز اهمیت دانست و بیان کرد: نکته اول اهمیت حقوقی بین المللی این حکم است، در جهان کلاً دو دادگاه یا دیوان بین المللی وجود دارد؛ یکی دیوان بین المللی دادگستری یا آی سی جی که در لاهه هلند مستقر است و به دعاوی بین کشورها و دولت‌ها می‌پردازد و به مباحث و مسائل کیفری نیز نمی‌پردازد، صلاحیت ترافعی و مشورتی دارد، اگر مثلاً مجمع عمومی یا شورای امنیت سازمان ملل و ارکان اصلی آن نظر مشورتی از دیوان بین المللی دادگستری بخواهند دیوان رأی مشورتی خود را صادر می‌کند.
 
وی در ادامه گفت: دیوان دوم دیوان کیفری بین المللی است که صلاحیتش متمرکز بر محاکمه افراد و جنایت‌های ارتکابی از سوی آنها است؛ اساسنامه رم که سند مؤسس این دیوان است ۴ جرم را در زمره صلاحیت‌های دیوان احصا می‌کند مثل جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی، نسل زدایی و جرم تجاوز. الان در هر دو دیوان بین المللی پرونده‌ای علیه رژیم صهیونیستی تشکیل شده، در دیوان بین المللی دادگستری آفریقای جنوبی دعوایی با حمایت طیف وسیعی از کشورها در چارچوب کنوانسیون منع نسل کشی و مقابله با نسل کشی طرح کردند که این پرونده الان مفتوح است و دستور موقت دیوان چند ماه پیش صادر شد که بسیار مهم است و با شناسایی جنایات رژیم صهیونیستی از این رژیم می‌خواهد که جنایاتش را متوقف کند.
 
غریب آبادی اذعان کرد: در دیوان کیفری بین المللی حکم دستگیری، بسیار مهم است در واقع اثر دوم این حکم اثر کیفری آن است، در همین مدت کوتاه طیف وسیعی از کشورها گفتند حکم را اجرا خواهند کرد، یعنی اگر نتانیاهوی جنایتکار و یا وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی به قلمرو این کشورها برود دستگیرش خواهند کرد.
 
معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ادامه داد: به همین دلیل اعتقادم این است که ما از ظرفیت سازمان‌های بین المللی باید خوب استفاده کنیم، شاید در روابط بین کشورها مشکلات و چالش‌های متعددی وجود داشته باشد، شاید در مجامع بین المللی آمریکا و کشورهای غربی خروجی اقدامات را به نفع خودشان رقم بزنند، اما همچنان مجامع بین المللی تنها فرصت مهم برای کشورهای در حال توسعه هستند که بتوانند آنجا حرف شأن را بیان کنند، یارگیری کنند و نسبت به این موارد اعتراض کنند. در کنار رأی دادگاه کیفری بین المللی، مسئولیت محاکم ملی نیز سنگین است، باید کمک کنیم وکلا و حقوقدانان در قلمرو کشورهای غربی که از رأی دادگاه کیفری بین‌المللی تمکین کردند و عمده آنها اصل صلاحیت جهانی را به رسمیت شناختند، دعواهای ملی نزد دادگاه‌های آنها طرح کنند و این اقدام عرصه را علیه رژیم صهیونیستی بسیار تنگ‌تر خواهد کرد.
 
وی همچنین گفت: در دعوای حقوقی حماسه هفتم اکتبر و جنایت‌های رژیم صهیونیستی که پس از آن رخ داد دو نکته را مورد تاکید قرار دادیم: نخست اینکه در کنار ادامه جهاد محور مقاومت، برای مقابله با جنایت رژیم صهیونیستی باید یک جبهه حقوقی علیه رژیم صهیونیستی شکل می‌گرفت و الان این جبهه شکل گرفته و طیف وسیعی از کشورها از این موضوع حمایت کردند و نکته دوم ترغیب افکار عمومی بین المللی در محکومیت جنایات این رژیم بود که الان رژیم صهیونیستی هم در جبهه دیپلماسی عمومی و افکار عمومی بین المللی و هم در جبهه حقوقی با شکست مواجه شده و ان‌شاالله به زودی در جبهه نظامی هم با شکست‌های متعددی مواجه خواهد شد.
 
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان در ادامه در پاسخ به اینکه اگر نتانیاهو و گالانت به قلمرو کشورهای غربی سفر کنند و بازداشت نشوند آیا مسئولیت بین المللی و حقوقی متوجه آن کشورها خواهد بود یا نه؟ گفت: آمریکا عضو دیوان بین المللی کیفری نیست اما برای کشورهای غربی که عمدتاً عضو این دیوان هستند و مقامات رژیم صهیونیستی به قلمرو این کشورها رفت و آمد دارند، این حکم الزام‌آور است و یک تنگنای سیاسی هم برای مراودات رژیم صهیونیستی در بالاترین سطح مقامات جنایتکارش ایجاد می‌شود، البته این کشورها باید یک جایی به حقوق بین‌الملل احترام بگذارند که کار درستی هم هست.
 
وی با تاکید بر اینکه صدور حکم دیوان علیه نتانیاهو و گالانت یک پیروزی بزرگ برای محور مقاومت و حامیان فلسطین است، ادامه داد: البته در تحلیل‌هایمان هم خیلی نباید اشتباه فکر بکنیم که این کشورها الان تمامی مبانی حقوق بین‌الملل را رعایت می‌کنند، اینگونه نیست. یکی از مهم‌ترین دلایلی که این کشورها از حکم دیوان تمکین می‌کنند آثار منفی بعدی عدم تمکین است، چون عضو دیوان کیفری بین المللی هستند باید هزینه سنگینی را برای حمایت از رژیم صهیونیستی بپردازند و ملزم به اجرای حکم دادگاه هستند بخاطر آثار و هزینه‌های سنگینی که عدم تمکین به این حکم برای آنها ایجاد می‌کند.
نظرات بینندگان