پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
تحلیلی جامع از میانوعدههای شیرین موجود در سوپرمارکتها نشان داده است که برخی بیسکویتها و کیکهای کوچک حاوی میزان قندی بیشتر از کل مقدار توصیهشده روزانه برای بزرگسالان هستند و یکچهارم از کل کالری مجاز روزانه را شامل میشوند.
به گزارش انتخاب و به نقل از دیلی میل؛ کارشناسان ارزش تغذیهای بیش از ۶۰۰ محصول محبوب را که اغلب بهعنوان میانوعده بین وعدههای غذایی مصرف میشوند، بررسی کردند.
آنها دریافتند که میانوعدههای پر از قند و کالری تقریباً اجتنابناپذیر هستند. بهعنوان نمونه، تنها دو بیسکویت ۴۰ گرمی میتواند حدود یکچهارم کالری روزانه توصیهشده برای یک زن بالغ را تأمین کند.
سه مورد از بدترین میانوعدههای شیرین، محصولاتی بدون گلوتن بودند که بسیاری از مصرفکنندگان به اشتباه تصور میکنند این نوع غذاها سالمتر هستند.
این یافتهها بهویژه برای سلامت کودکان نگرانکننده است، زیرا این نوع میانوعدهها اغلب بهعنوان خوراکی بین وعدههای اصلی به کودکان داده میشوند.
نورهان باراکات، متخصص تغذیه در گروه «اقدام برای کاهش قند» از دانشگاه کوئین مری لندن، گفت:
«یک تکه کیک برای دسر در مدرسه، یک شکلات در مسیر خانه و چند بیسکویت بعد از شام میتواند مصرف قند یک کودک را تا سه برابر حد مجاز روزانه افزایش دهد. اگر میزان قند این میانوعدهها ۲۰ درصد کاهش یابد، همچنان شیرین خواهند بود، اما حدود ۲۰ گرم قند کمتری مصرف خواهد شد. وقت آن است که شرکتهای غذایی سلامت کودکان را در اولویت قرار دهند و میزان قند را در میانوعدههای روزمره کاهش دهند.»
مصرف بیشازحد قند که انرژی زیادی دارد، میتواند منجر به افزایش وزن بالقوه خطرناک شود و در نتیجه خطر بروز مشکلات جدی مانند بیماریهای قلبی، برخی سرطانها و دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
همچنین قند برای سلامت دهان و دندان مضر است و میتواند پوسیدگی شدید دندان و حتی از دست دادن دندانها را به همراه داشته باشد.
به همین دلایل، NHS توصیه میکند که بزرگسالان روزانه بیش از ۳۰ گرم قند آزاد (تقریباً معادل ۷ قاشق چایخوری) مصرف نکنند.
برای کودکان ۷ تا ۱۰ ساله، این میزان حداکثر ۶ قاشق چایخوری است و برای کودکان خردسالتر به ۵ قاشق چایخوری کاهش مییابد.
قند آزاد به نوع قندی اطلاق میشود که به غذاها اضافه میشود و بهطور طبیعی در آنها وجود ندارد، مانند قند موجود در کیکها، شکلات، آبنبات و برخی ماستها.
محصولات کمقندتر موجود
این گروه همچنین دریافت که گزینههای سالمتر در دسترس هستند. ترکیب برخی کیکها، شکلاتها و بیسکویتهای کمقند میتواند مصرف روزانه قند را به ۱۸۲ کالری و ۱۸.۴ گرم قند (۴.۵ قاشق چایخوری) محدود کند.
پیشنهادها برای کاهش مصرف قند
بر اساس یافتههای این تحلیل، گروه «اقدام برای کاهش قند» خواستار وضع مالیات بر غذاهای شیرین، مشابه مالیاتی که در سال ۲۰۱۸ بر نوشیدنیهای قندی اعمال شد، شدند.
قانون «مالیات بر صنعت نوشیدنیهای قندی» قیمت نوشیدنیهای قندی را بهازای هر لیتر ۲۴ پنس افزایش داد، درحالیکه گزینههای رژیمی و بدون قند تحت تأثیر قرار نگرفتند.
این اقدام باعث شد بسیاری از برندها فرمول نوشیدنیهای خود را تغییر دهند و از این قانون بهعنوان یکی از دلایل کاهش ۵ گرمی مصرف روزانه قند توسط کودکان بریتانیایی یاد شد.
دکتر کاوتر هاشم، رئیس تحقیق و تأثیرگذاری در گروه «اقدام برای کاهش قند» از دانشگاه کوئین مری، گفت:
«برای بیشتر کودکان بریتانیایی، غذاهای شیرین تقریباً اجتنابناپذیر هستند. ما بهاندازه کافی برای کمک به کودکان در حفظ مصرف قند در محدودههای توصیهشده تلاش نمیکنیم. ما وظیفه داریم که مدرسه را به مکانی امن از قندهای غیرضروری تبدیل کنیم تا کودکان سالمتر، قویتر و بدون خطر بیماریهای ناشی از رژیم غذایی رشد کنند.»
پاسخ دولت بریتانیا به این تحقیق
در واکنش به این یافتهها، سخنگوی وزارت بهداشت و خدمات اجتماعی بریتانیا تأکید کرد که دولت مصمم است بحران چاقی را «بهطور جدی» حل کند.
او گفت:
«ما تاکنون گامهای محکمی برداشتهایم، از جمله محدود کردن تبلیغات غذاهای ناسالم در تلویزیون و فضای مجازی و کاهش دسترسی کودکان مدرسهای به فستفود.»
او افزود:
«علاوه بر این، دولت در حال بررسی مالیات بر نوشیدنیهای قندی است تا اطمینان حاصل کند این اقدام همچنان در کاهش چاقی و سایر مشکلات ناشی از مصرف بالای قند مؤثر است.»
آمارهای جدید چاقی در بریتانیا
دادههایی که اوایل ماه جاری منتشر شد، نشان داد که تقریباً یکسوم کودکان در برخی مناطق انگلیس تا زمان ورود به دبیرستان چاق هستند.
بهطور کلی، نرخ چاقی در کودکان بیش از یکپنجم است، که نسبت به سال گذشته کمی کاهش داشته اما همچنان بالاتر از سطح پیش از همهگیری است.
وضعیت بزرگسالان بهتر نیست؛ تقریباً دو نفر از هر سه بزرگسال در بریتانیا اکنون دچار چاقی یا اضافهوزن هستند.