بر اساس اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در ششماه اول سال 1403، حدود 24 هزار نفر در ایران مبتلا به HIV شناسایی شدهاند. از این تعداد، 65 درصد از موارد انتقال ویروس از طریق روابط جنسی بوده است. کارشناسان میگویند روند ابتلا به HIV در کشور طی یک دهه اخیر صعودی بوده و آموزشهای مرتبط با روابط جنسی سالم، پیشگیری از اعتیاد تزریقی و درمان رایگان این بیماری، از اقدامات اساسی برای مقابله با این بحران به شمار میآید.
به گفته قباد مرادی، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در حال حاضر حدود ٢٤ هزار نفر در ایران مبتلا به HIV هستند.
بنابرنظر مرادی در بین بیمارانی که در ٦ماه اول سال ١٤٠٣ شناسایی شدهاند، در ۶۵.۲درصد از موارد، روابط جنسی بهعنوان راه احتمالی انتقال بیماری شناسایی شده است. پیام طبرسی متخصص بیماری های عفونی نیز با تایید این آمار به شهروند می گوید: « از ابتدای شناسایی بیماری تا کنون ٤٠ هزار نفر در ایران مبتلا به HIV شده اند که از این تعداد ٢٤ هزار نفر زنده اند و حدود ١٥ هزار نفر فوت کرده اند.
تغییر درصد انتقال ویروس HIV در زنان و مردان
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت عنوان میکند: «بهطور کلی، حدود ٨١درصد از کل موارد تشخیص دادهشده را مردان و ١٩درصد را زنان تشکیل میدهند. اما الگوی انتقال ویروس و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است. بهطوری که در پایان ٦ماه اول سالجاری، ٣٢درصد از موارد ثبتشده را زنان و ٦٨درصد را مردان تشکیل میدهند.»
روابط جنسی در صدر علت ابتلا به HIV
او ادامه میدهد:«در بین بیمارانی که در ٦ماه اول سال ١٤٠٣ تشخیص داده شدهاند، تنها در ١٠درصد از موارد ابتلا، علت آن اعتیاد تزریقی بوده و ٦٥,٢ درصد از موارد ابتلا به دلیل روابط جنسی بوده است. همچنین ٠.٧ درصد انتقال از مادر به کودک بوده و در ٢٤.١ درصد از موارد، راه احتمالی ابتلا بیان نشده است. همچنین، هیچ مورد ابتلای جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.»
راههای انتقال ویروس HIV
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تصریح میکند:«HIV یک بیماری عفونی است که اغلب مردم آن را با نام ایدز میشناسند، در حالی که ایدز مرحله انتهایی بیماری HIV است که اگر فرد بهموقع و بهطور صحیح تحت مراقبت و درمان قرار گیرد، ممکن است تا آخر عمر به ایدز مبتلا نشود.» مرادی میگوید:«ویروس HIV که عامل ابتلا به بیماری ایدز است، از طریق کار کردن با یکدیگر، زندگی دستهجمعی، همصحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد آلوده مانند همسفر بودن، همکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر و از راه هوا منتقل نمیشود.»
حدود ٣درصد کمتر از ٢٠سال سن دارند
مرادی میگوید: «در بین افراد شناساییشده تا پایان ٦ماه اول ١٤٠٣، حدود ٣درصد از کل موارد شناختهشده در زمان تشخیص، کمتر از ٢٠سال سن داشتند. همچنین ٧٣درصد در گروه سنی ٢٠ تا ٤٥ سال قرار دارند و ٢٤درصد بالای ٤٥ سال هستند. الگوی سنی در سالهای اخیر تغییر چندانی نکرده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره علل عمده ابتلا به ویروس HIV بیان میکند: «علل ابتلا به HIV در بین کل مواردی که از سال ١٣٦٥ تاکنون در کشور به ثبت رسیدهاند به ترتیب عبارتند از: تزریق با وسایل مشترک در مصرفکنندگان موادمخدر، رابطه جنسی و انتقال از مادر به کودک. در ١٦,٦ درصد از این موارد، راه انتقال نامشخص باقیمانده است.»
طی یک دهه اخیر روند ابتلا به این ویروس صعودی بوده است
مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی به «شهروند» میگوید:«یکی از راههای پیشگیری، آموزش روابط جنسی سالم و مطمئن است.» محرز ادامه میدهد: «انتقال از طریق مصرف موادمخدر تزریقی هم بالاست هرچند در سالهای اخیر گرایش معتادان بیشتر به سمت مصرف روانگردانها و مواد صنعتی رفته، بنابراین روابط جنسی در صدر عامل انتقال این ویرورس قرار دارد.» این متخصص بیماریهای عفونی اظهار میکند: «آمار ابتلا به این ویروس در کشورمان بالاست. متاسفانه طی یک دهه اخیر روند ابتلا به این ویروس صعودی بوده و در مقابل سن ابتلا هم کاهش یافته است.»
درمان HIV رایگان است
به گفته محرز درمان قطعی ویروس HIV به دلیل کووید به تعویق افتاده است. او میگوید: «قبل از کووید در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی تحقیقاتی در خصوص درمان این ویروس شکل گرفت اما هنوز به نتیجه نرسیده است. البته این امید وجود دارد درمان قطعی این بیماری زودتر یافت شود.» این متخصص بیماریهای عفونی بیان میکند:«داروهای ویروس HIV بسیار گران است، بنابراین رایگان در اختیار مبتلایان گذاشته میشود.»
محرز عنوان میکند:«درمان ویروس HIV از سال ١٩٩٦ شروع شد. این پروسه درمانی کمک میکند تا این بیماران عمر طبیعی داشته باشند. هرچند برخی از افرادی که آزمایش میدهند برای درمان معالجه نمیکنند که این فاجعه است.» او بیان میکند: «اسامی مبتلایان به این بیماری کاملا محرمانه در وزارت بهداشت ثبت میشود.»
روزنامه شهروند