arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۰۹۸۵۴
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۸ - ۲۸ مرداد ۱۴۰۳
برخیز و تو اول بکش؛ قسمت هشتم

روایت یک اسراییلی: ترور محتشمی پور و حرب و سعد نشان دهنده مشکلات اسراییل بود/ هیچ اطلاعاتی درباره هدف اصلی یعنی عماد مغنیه در دست نبود/ اسراییل برای حل مسئله لبنان به ترور‌های هدفمند ادامه داد

حرب مرد لباس بود نه مرد رزم؛ اما داستان‌هایی از او به گوش منیر داگان رسید مینی بر اینکه حرب در حال تبدیل شدن به یک مرجعیت مذهبی مهم در جنوب است و مدام از حمله‌های علیه اسرائیل و اسرائیلی‌ها حمایت می‌کند داگان برای نابودی حرب اجازه خواست هر چند حرب هیچگاه در حمله مسلحانه علیه اسرائیل شرکت نداشت، اما دائم نیرو‌های مخالف آن‌ها را تحریک می‌کرد. اسرائیل آن سال‌ها در باتلاق نبرد با حزب الله گیر کرده بود و احساس ناتوانی می‌کرد حرب از هر ایده‌ای برای اقدام علیه اسرائیل استقبال می‌کرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس تاریخ «انتخاب»: برخیز و اول تو بکش: تاریخ مخفی ترور‌های هدفمند اسرائیل؛ کتابی است که در سال ۲۰۱۸ میلادی به قلم رونن برگمن نوشته شده‌است. این کتاب تاریخچه ترور‌های مخفی موساد است. نویسنده که خبرنگار روزنامه یدیعوت آحارانوت و از نویسندگان ارشد سابق بخش نظامی روزنامه «هاآرتص» است، از طریق مصاحبه با افراد مطلع و بررسی اسناد تلاش کرده‌است که تاریخچه‌ای از عملیات ترور مخفیانه اسرائیل را ارائه دهد. «انتخاب» روزانه بخش‌هایی از این کتاب را در ساعت 6 عصر منتشر خواهد کرد.

روحانیان حزب الله که بیشتر فعال و ساکن روستا‌های شیعه نشین جنوب لبنان بودند سعی می‌کردند احساسات مذهبی ظهور منجی و روحیه ملی گرایی و میهن پرستی لبنانی را که متمرکز بر اتحاد شیعیان و انزجار از اشغالگران صهیونیست بود، تبلیغ نمایند.

برجسته‌ترین رهبر مذهبی محلی در دوران پایه‌گذاری جنبش حزب الله شیخ راغب حرب امام جماعت روستای جیشیت در جنوب لبنان بود. او یک روحانی زیرک بود و چشمانی انشین داشت و در شهر نجف تحصیل کرده بود؛ جایی که آیت الله خمینی بیشتر دوران تبعیدش را آنجا گذراند. او هنگام بازگشت از عراق مسئولیت تبلیغات برای حزب الله و موعظه و سخنرانی در جنوب لبنان را برعهده گرفت.

حرب مرد لباس بود نه مرد رزم؛ اما داستان‌هایی از او به گوش منیر داگان رسید مینی بر اینکه حرب در حال تبدیل شدن به یک مرجعیت مذهبی مهم در جنوب است و مدام از حمله‌های علیه اسرائیل و اسرائیلی‌ها حمایت می‌کند داگان برای نابودی حرب اجازه خواست هر چند حرب هیچگاه در حمله مسلحانه علیه اسرائیل شرکت نداشت اما دائم نیرو‌های مخالف آن‌ها را تحریک می‌کرد. اسرائیل آن سال‌ها در باتلاق نبرد با حزب الله گیر کرده بود و احساس ناتوانی می‌کرد حرب از هر ایده‌ای برای اقدام علیه اسرائیل استقبال می‌کرد.

داگان برای ترور حرب دو مامور لبنانی را که از آن‌ها در عملیات‌های گذشته در جبهه آزادی لبنان از بیگانگان استفاده کرده بود اعزام کرد. شب جمعه شانزدهم فوریه، دو روز پس از انفجار در سفارت ایران برای کشتن محتشمی پور حرب در راه منزلش در جبشیت بود دو مأمور لبنانی سر یک پیچ در جاده منتظر او بودند. وقتی حرب سرعت خودرویش را برای عبور از پیچ کم کرد؛ آن‌ها خودرویش را به رگبار بستند تا مطمئن شوند رهبر جوان مرده است.

حرب بلافاصله شهید اعلام شد در مدارس علمیه قم مراسم دعا و نیایش برای یادبود او برگزار شد و حسینعلی منتظری یکی از روحانیان رده بالای ایران پیام تلگراف تسلیتی به دوستان شیعه‌اش در لبنان فرستاد و در آن اقدامات حرب را ستود. به مناسبت صدمین روز کشته شدن حرب هم یک تمبر پستی یادبود برای او صادر شد. عکس او بالای عکس همه شهدا نصب شد تعداد شهدا هر سال رو به افزایش بود از آن زمان به بعد کلام او درباره ردّ قطعی هرگونه ارتباطی با اسرائیلی‌ها به شعار اصلی حزب الله تبدیل شد؛ موضع سلاح است و مصافحه تصدیق است.

در همین زمان داگان؛ محمد سعد را هم هدف گرفت او یکی از همکاران نزدیک حرب و یک چهره مهم شیعه در جنوب لبنان بود سعد مکرر در فعالیت‌های چریکی علیه اسرائیل شرکت داشت و حجم زیادی تسلیحات و مواد منفجره در حسینیه روستای مرکه انبار کرده بود چهارم مارس ۱۹۸۵ نیرو‌های داگان انبار تسلیحات سعد را منفجر کردند. او و نیرو‌هایش با سیزده نفر دیگر در این انفجار کشته شدند.

تلاش برای ترور محتشمی پور و حذف حرب و سعد نشان‌دهنده مشکلات زیادی است که اسرائیل در تقابل با حزب الله با آن مواجه بود. به طور کلی موساد خیلی تلاش می‌کرد ترور‌های هدفمندش آبی و سفید باشند یا اینکه از سوی نیرو‌های عملیاتی اسرائیلی انجام شوند؛ اما در ترور حرب و سعد از مأمور‌های محلی استفاده شد. موساد برای خلاص شدن از شر محتشمی پور ناچار بود به روش بسته‌های انفجاری رجوع کند؛ روشی که مدت‌ها ناکارآمد و آسیب‌رسان به افراد بی گناه ناظر ماجرا تلقی می‌شد هیچ کدام از این سه قربانی از فرماندهان ارشد حزب الله نبودند.

تقریباً هیچ اطلاعاتی درباره هدف اصلی یعنی عماد مغنیه در دست نبود. اقدام سه روز بعد برای خلاص شدن از شر قطب معنوی حزب الله هم موفقیت‌آمیز نبود هشتم مارس ۱۹۸۵ ؛ یک خودروی بمب‌گذاری شده نزدیک منزل شیخ فضل الله در بیروت منفجر شد.

فضل الله آسیبی ندید؛ اما هشتاد نفر کشته و دویست نفر مجروح شدند بیشتر آن‌ها نمازگزاران مسجدی بودند که فضل الله در آن سخنرانی می‌کرد. برخی از محافظان شیخ از جمله جهاد برادر عماد مغنیه هم در این انفجار کشته شهید شد. با وجود این اسرائیل به حل مسأله لبنان از طریق ترور‌های هدفمند ادامه داد.

 

نظرات بینندگان