پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا: قانونگذاران آمریکایی در نامهای به رئیسجمهور و مقامات ارشد دولت این کشور خواستار حلوفصل موضوع تخلیه محموله نفتی نفتکش توقیفشده ایرانی شدند.
خبرگزاری رویترز نوشت که قانونگذاران آمریکایی از هر ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات از «جو بایدن» رئیسجمهور این کشور و اعضای دولت او خواستند مسئله انتقال محموله نفتی یک نفتکش توقیفشده ایرانی در تگزاس را که یک ماه است به تعویق افتاده، حلوفصل کنند.
دادستانهای آمریکایی اوایل سال جاری (میلادی) پس از متهمکردن مالک یونانی این نفتکش با نام «سوئز راجان» به دور زدن تحریمها، آن را به سمت سواحل شهر گالوستون هدایت کردند و گارد ساحلی ایالات متحده نیز مجوز تخلیه نفتکش را صادر کرد اما شرکتهایی که این انتقالها را انجام میدهند، میگویند که از بیم اقدام تلافیجویانه ایران و بر حذر داشتن کشتیها برای سفرهای آتیشان از سوی مشتریان نفتی، نمیتوانند نفت ضبط شده را تخلیه کنند.
«جونی ارنست» سناتور جمهوریخواه و «ریچارد بلومنتال» سناتور جمهوریخواه و دیگر قانونگذاران در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به بایدن و دیگر مقامات ارشد دولتی گفتند که اجراییکردن تحریمهای نفتی در صورتی که شهروندان آمریکایی و دیگر شرکتهای دخیل مدام به فکر تلافی ایران باشند، مورد بیاعتنایی قرار خواهد گرفت.
در این نامه که رویترز رونوشتی از آن را رویت کرده، آمده است: ضرورت دارد که دولت روشن سازد ایران و سازمانهایی که در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گرفتهاند، نمیتوانند مانع دولت ما از انجام دادن کارهای مشروع ناظر بر اجرای قانون باشند.
به نوشته رویترز، آنها از دولت خواستند درباره پیشرفتهایی که در زمینه انتقال توقیف نفت توقیفشده سوئز راجان حاصل شده، توضیح دهند.
کاخ سفید به درخواست این خبرگزاری برای اظهار نظر در این باره پاسخی نداده است.
قانونگذاران آمریکایی ارزش این ۸۰۰ هزار بشکه نفت توقیفشده را ۵۶ میلیوندلار برآورد کردهاند. پول حاصل از فروش این محمولههای توقیفشده به عنوان غرامت به خانواده آنچه «قربانیان تروریسم دولتی» خوانده شده است، اختصاص مییابد.
مدیرعامل یک شرکت انرژی مستقر در هیوستون که در این موضوع دخیل است، در اواخر تیرماه، در این باره به وال استریت ژورنال گفت: شرکتهایی که به هر طریقی در خلیج فارس حضور به معنای واقعی کلمه از انجام این کار میترسند.
وی تاکید کرد که نگرانی این شرکتها این است که هدف اقدامات تلافیجویانه ایرانیها قرار گیرند.
بنابر گزارش وال استریت ژورنال، این مدیرعامل همچنین گفت که چند شرکتی که در مورد تخلیه این محموله با آنها تماس گرفتهاند، آن را رد کردهاند.
مدیرعامل یک شرکت کشتیرانی که در خلیج مکزیک فعالیت دارد نیز نگرانی های مشابهی را مطرح کرد و گفت: مشخص نیست کسی قرار است به آن (محموله نفت) دست بزند یا خیر.
به نوشته والاستریتژورنال، معضل تخلیه این نفتکش نشاندهنده دشواریهایی است که دولت آمریکا در اجرای تحریمها علیه ایران با آنها مواجه است. تحلیلگران و مقامهای سابق آمریکایی بر این باورند که ایران از این تاکتیکها برای منصرف کردن غرب از مانعتراشی در مسیر صادرات نفت خود استفاده میکند.
منابع مطلف میگویند که کشتی سوئز راجان تنها پس از آن تحت نظارت دولت ایالات متحده قرار گرفت که یک سازمان غیر دولتی مستقر در نیویورک به نام اتحاد علیه ایران هستهای (UANI) که از تحریمهای همه جانبه علیه تهران حمایت کرده است با استناد به تصاویر ماهوارهای و دادههای مربوط به رصد تردد کشتیها، این نفتکش را به حمل نفت تحریم شده متهم کرد. سپس وکلای مدافع قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر و خانوادههایشان که دادگاههای ایالات متحده به آنها حق مطالبه غرامت از دولت ایران را دادهاند علیه یکی از مالکان کشتی شکایت کردند.
به گفته این افراد، طرح این ادعا همراه با یک شکایت مدنی متعاقب آن، مقامات فدرال را بر آن داشت تا به این پرونده رسیدگی کنند.
«مارک والاس» مدیر اجرایی UANI گفت: اگر شرکتهای کشتیرانی و تجاری مرتبط در هراس از تلافی ایران زندگی کنند، ایالات متحده نمیتواند تحریمهای نفتی را اجرا کند. بدون بازدارندگی واقعی آمریکا، ایران میتواند با مصونیت از مجازات برای شکست دادن بهترین قوانین تحریمی دست به کار شود.
به گزارش وال استریت ژورنال، تحقیقات دولتی در آمریکا در نهایت منجر به صدور کیفرخواستی علیه مالک یونانی نفتکش سوئز راجان شد که همچنان مهر و موم شده است. به گفته افراد مطلع، اگرچه دادستانها نمیتوانند بهطور رسمی تا قبل از تخلیه نفت از سوئز راجان آن را توقیف کنند اما مالک این نفتکش با توافقات حاصل شده آن را به سمت یک مرکز تصفیه محصولات نفتی در تگزاس هدایت کرد.
وزارت دادگستری آمریکا از تایید کیفرخواست مهر و موم شده علیه مالک کشتی یونانی یا توضیح درباره تاخیرهای طولانی در تخلیه این نفتکش خودداری کرد. وزارت امور خارجه این کشور نیز از اظهار نظر در مورد نفتکش سوئز راجان خودداری کرد اما گفت که دولت در حال اجرای تحریمها است.
با این حال «دریادار تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فاصله کوتاهی پس از انتشار این گزارش والاستریت نسبت به هر گونه اقدامی علیه نفت توقیفشده ایران هشدار داده و گفت: اعلام میکنیم اگر شرکتی بخواهد نفت ما را از نفتکش توقیف شده خالی بکند ما آن شرکت را مسئول میدانیم و ضمن اینکه آمریکا را هم مسئول میدانیم.