سرویس اقتصادی «انتخاب»: احتمالا کسانی که نرخ ارز در ایران را دنبال میکنند با عبارتهایی از قبیل نرخ نیما یا دلار توافقی و یا حتی نرخ دلار متشکل برخوردهاند و نمیدانند که اساس این نرخها چیستند و چگونه در بازار تعیین میشوند. یعنی فرق دلار متشکل و نرخ نیما چیست؟ همچنین تفاوت بین نرخ نیما و سنا یا همان ETS چگونه محاسبه میشود؟
همچنین عبارتهای دیگری نظیر نرخ دلار هرات و سلیمانیه نیز به گوش بسیاری از مخاطبان نرخ ارز و تاثیر آن بر نرخ دلار در بازار داخل ایران خورده، اما ندانند که اساسا نرخ دلار هرات چه ربطی به نرخ دلار در ایران دارد. هرات در کشور افغانستان واقع شده و سلیمانیه نیز در اقلیم کردستان عراق است و در ظاهر به نظر میرسد هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. هدف از این گزارش بررسی تمامی این فاکتورها و تعریف و حل و فصل ابهامات آن به صورت ساده است.
انواع نرخ دلار
از بین تمامی ارزها فقط دلار است که چنین وضعیت عجیبی دارد و این وضعیت در ارزهای دیگر از جمله یورو و پوند مشاهده نمیشود. در واقع با توجه به اینکه دلار ارز مسلط در معاملات بینالمللی به شمار میرود به همین دلیل وضعیت آن در کشور از چندین فاکتور تاثیر میگیرد و در طول سالیان اخیر شاهد ارائه نرخهای مختلفی از سوی دولت بودهایم. در واقع هدف از این نرخها به تعبیری مدیریت نرخ دلار در بازار آزاد است و بانک مرکزی که مهمترین مداخلهگر در بازار ارز است با ایجاد این نرخها در طول سالیان گذشته قصد داشته تا نرخ دلار در بازار آزاد را مدیریت کند. همچنین این شرایط معمولا در کشورهایی وجود دارد که نرخ ارز به صورت دستوری تعیین میشود. اما اکنون در اقتصاد ایران چند نرخ ارز داریم؟ نرخهای ارز در ایران بسیار زیاد هستند و دولت در موقعیتهای مختلفی از این نرخها استفاده میکند، اما مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
نرخ دلار آزاد
نرخ دلار آزاد در واقع نرخی است که در بازار شناور است و به دست مردم میرسد. این نرخ در واقع به صورت غیررسمی و غیردولتی در کف خیابان تعیین میشود و هدف دولت از ایجاد نرخهای دیگر این است که بتواند این نرخ را مدیریت کند. دسترسی به این دلار برای همگان امکانپذیر است و هیچ محدودیتی در خرید و فروش آن وجود ندارد و البته به همین دلیل این نرخ اصلیترین شاخص به شمار میآید. مجموعهای از عوامل از جمله تجارت خارجی، شرایط اقتصادی کشور، میزان فروش نفت و درآمدهای ارزی بر این نرخ تاثیرگذار هستند؛ بنابراین منظور از نرخ دلار آزاد همان نرخی است که بدون محدودیت حجم خرید و فروش میشود و به صورت نقدی است و خریداران و فروشندگان مستقیما با یکدیگر رودرو میشوند.
نرخ دلار نیما
نرخ ارز نیمایی برای کنترل قیمت کالاهای وارداتی و به منظور مدیریت نرخ آزاد توسط بانک مرکزی ایجاد شده است. این نرخ معمولا پایینتر از نرخ آزاد است. این ارز برای همگان قابل دسترس نیست و فقط واردکنندگان مجاز کالاهای مصرفی یا کالاهای اساسی میتوانند این ارز را از طریق سامانه نیما خریداری کنند. محل تامین این ارز نیز صادرکنندگان هستند. واردکنندگانی که قصد دارند این ارز را دریافت کنند باید مراحل قانونی بانک مرکزی را طی کنند به همین دلیل برای مصارف شخصی نمیتوان این ارز را تهیه کرد.
صادرکنندگان مکلف هستند که با ضوابطی ویژه ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ نیما از طریق یک کارگزاری یا همان صرافی مورد اعتماد بانک مرکزی به واردکنندگان اختصاص دهند و واردکنندگان میتوانند این ارز را دریافت کنند. به این ترتیب یک واسطه بین خریداران و فروشندگان تحت عنوان کارگزار وجود دارد. تفاوت اصلی این نرخ با نرخ آزاد این است که بانک مرکزی روی آن کنترل دارد و اجازه افزایش یا کاهش بیش از حد آن را نمیدهد تا واردات کالاها با نرخ مناسبی انجام شود.
گاهی اوقات فاصله بین نرخ نیما و آزاد زیاد میشود و به این ترتیب صادرکنندگان تمایلی ندارند که ارز خود را با این نرخ عرضه کنند چرا که احساس میکنند به دلیل نرخ آزاد بالاتر آنها دچار زیان میشوند. اما نکته اینجاست که بانک مرکزی تلاش کرده روی دریافت ارز حاصل از صادرات نظارت دقیقی داشته باشد و عدم عرضه ارز صادرکنندگان یک تخلف محسوب میشود و به همین دلیل صادرکنندگان همیشه دنبال راههایی هستند که بتوانند این نرخ را دور بزنند.
نرخ دلار سنا یا همان ETS
نرخ دلار سنا در واقع مخفف عبارت «سامانه نظارت ارزی» است. این نرخ در واقع یک سایت است که میانگین قیمت خرید و فروش دلار در صرافیهای مجاز را نشان میدهد. با توجه به اینکه مبادلات ارزی در ایران از طریق صرافیها یا در قالب نرخ آزاد است یا نیما بنابراین معمولا نرخ سامانه سنا در محدودهای بین دلار نیما و دلار آزاد قرار میگیرد. به همین دلیل نرخ دلار سامانه سنا به نرخ بازار آزاد نزدیکتر است. این سامانه آنلاین است و توسط خود بانک مرکزی ایجاد شده است. کسانی که قصد دارند نرخ دلار سنا را ببینند میتوانند به وبسایت www.sanarate.ir مراجعه کنند و نرخ روز میانگین قیمت خرید و فروش دلار در صرافیها را مشاهده کنند. همچنین نرخ سنا برای ارز یورو نیز موجود است.
با توجه به اینکه دلار سامانه سنا صرفا یک قیمت میانگین است بنابراین ارزی برای تخصیص با نرخ سنا وجود ندارد. بلکه خود این نرخ بر اساس نرخ فروش صرافیها به مردم تعیین میشود. گاهی اوقات به نرخ سنا «میانگین موزون نرخ بازار ارز» نیز گفته میشود.
دلار توافقی
اواخر خردادماه بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز در تعامل با صرافیها و صادرکنندگان به این جمعبندی رسید که بازار توافقی عرضه و تقاضای دلار را راهاندازی کند. بانک مرکزی به صرافیها اجازه داد ارز اسکناس صادرکنندگان را با نرخی توافقی از آنها خریداری کنند و سپس به مردم بفروشند. بانک مرکزی بار دیگر فروش ارز با کارت ملی را برای کاهش از التهابات بازار مجاز کرد. هر فرد با ارئه کارت ملی میتواند ۲۰۰۰ دلار ارز با نرخ توافقی از صرافی خریداری کند. مزیت این ارز این است که از بازار آزاد ارزانتر است. در واقع صرافیها این ارز را با مذاکره از صادرکنندگان میخرند و با توجه به اینکه نرخ آن از نیمایی بالاتر است صادرکنندگان نیز رغبت بیشتری برای فروش دارند. به همین دلیل است که خرید دلار با کارت ملی ممکن است در صرافیهای مختلف متفاوت باشد. همچنین اختلاف قیمت ارز توافقی با بازار آزاد باعث شده که افراد با کارت ملی ۲۰۰۰ دلار خریداری کنند و ان را در بازار آزاد بفروشند و حداقل ۲ میلیون تومان سود کنند. این سیاست دولت منجر به ایجاد رانت در بازار ارز شده است.
نرخ دلار بازار متشکل ارزی
بازار متشکل ارزی در سال ۱۳۹۸ توسط عبدالناصر همتی راهاندازی شد که تحت عنوان «بورس ارزی» نیز شناخته میشود. هدف از راهاندازی این بازار ایجاد نظم و شفافیت در معاملات و انتقال قیمتگذاری ارز از بازارهای همسایه به داخل کشور بود. این بازار فقط ویژه خود بانک مرکزی، صرافیها و بانکهاست و اینها هستند که با یکدیگر در حجمهای بالا ارز معامله میکنند. این بازار مختص بازیگران بزرگ ارز است و خود بانک مرکزی کنترل شدیدی روی آن به لحاظ شفافیت دارد و خود نیز در این بازار خرید و فروش میکند. صرافیهایی که قصد عضویت در این بازار دارند باید ضوابط ویژه بانک مرکزی از جمله افتتاح حساب ریالی و ارزی را رعایت کنند.
معاملات در این بازار دقیقا مانند بازار بورس است و نرخها روی تابلو بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. مثلا یک صرافی مقداری ارز را برای فروش میگذارد و خریداران در صورت تمایل میتوانند درخواست خرید کنند. دامنه نوسان این بازار نیز ۵ درصد نسبت به روز قبل است و گاها توسط هیئت مدیره به دلیل شرایط مشخص تا ۲۰ درصد نیز قابلیت تغییر دارد. بازار متشکل ارزی ایران در واقع یک شرکت است که پنج سهامدار دارد و هر کدام سهم ۲۰ درصدی دارند. این سهامداران عبارتند از: شرکت فرابورس ایران، شرکت ملی انفورماتیک، کانون صرافان ایران، کانون بانکهای خصوصی، شورای هماهنگی بانکهای دولتی.
نکته دیگر درباره بازار متشکل ارزی این است که هر صرافی که در این بازار ارز خریداری میکند باید ارز خود را یک درصد بالاتر از قیمت پایانی آن روز، در بازار خردهفروشی عرضه کند؛ بنابراین قیمت ارز کاملا به صورت دستوری تعیین میشود. یعنی صرافی ارز را در بازار متشکل میخرد و سپس یک درصد بالاتر در بازار میفروشد. در حال حاضر حدود ۴۵۰ صرافی یا بانک عضو بازار متشکل ارزی هستند و در آن معامله میکنند. مکانیسم معمولا به این صورت است بانک مرکزی و صرافیهای بزرگ ارز را عرضه میکنند و صرافیهای کوچکتر خرید میکنند و با یک درصد بالاتر در بازار میفروشند.
نرخ دلار فردایی
نوع دیگری از معاملات دلار وجود دارد که همانطور که از نامش پیداست بر اساس پیشبینی نرخ دلار فردا انجام میشود. یعنی دو طرف امروز روی یک نرخ برای قیمت فردا توافق میکنند و فردا معامله تسویه میشود. بازار دلار فردایی یک بازار غیررسمی است و مانند بازار نقدی خریدار و فروشنده دارد و به صورت غیررسمی بر آن نظارت میشود. در کشورهای دیگر بازاری تحت عنوان بازار آتی در قالب فارکس وجود دارد که البته نظارتهای دقیقی روی آن انجام میشود، اما با توجه به غیرقانونی بودن این معاملات در ایران بازار دلار فردایی جرم تلقی میشود. البته قبلا جرم نبود و حتی خود بانک مرکزی هم گاهی در این بازار مداخله میکرد.
در معاملات فردایی که گاهی معاملات «پشت خطی» نیز گفته میشود در واقع روی پیشبینی قیمت برای فردا شرطبندی میکنند و فردای آن روز بازنده این پیشبینی مابهالتفاوت قیمت اعلامی و قیمت واقعی را به برنده پیشبینی میپردازد. در واقع در این بازار معامله واقعی انجام نمیشود و صرفا کارکرد لفظی دارد، اما مابهالتفاوتها میبایست پرداخت شود. البته گاها برای معاملات در حجم بالا مثلا یک میلیون دلار چک نیز رد و بدل میشود. معاملات دلار فردایی بعد از معاملات نقدی آغاز میشود و معمولا از ساعت ۳ بعد از ظهر تا ۱۲ شب است. ساعت ۱۲ شب معاملات تسویه میشوند. یک روند نظارت غیررسمی نیز در این بازار وجود دارد که در صورت تخلف هر فرد در اجرای تعهداتش، توسط ناظرین غیررسمی از این بازار اخراج میشود.
دلار سبزه و افشار
منظور از دلار سبزه نرخ مبادله دلار در بازار سبزه میدان در نزدیکی بازار ۱۵ خرداد است و منظور از دلار افشار همان قیمت دلار در پاساژ افشار در چهارراه استانبول است. در این دو مرکز نرخ دلار به صورت آزاد معامله میشود و مراکز اصلی فعالیت دلالان هستند. هم معاملات نقدی و هم فردایی عمدتا در این دو مرکز انجام میشود. فروشندگان نیز خیابانی هستند و مجوز فعالیت ندارند. میدان فردوسی نیز از جمله مراکز خرید و فروش ارز آزاد است. دولت بعد از تحریمها این بازارها و خرید و فروش دلار در آنها را به شدت تحت کنترل درآورده است.
بازارهای منطقهای دلار و تاثیر آن در بازار داخل
قیمت دلار در بازارهای منطقهای به ویژه دبی، افغانستان و عراق و تاثیر آن در بازار داخل بعد از تحریم دلاری ایران آغاز شد. این سه کشور در واقع مهمترین کانالهای انتقال ارز به کشور بعد از تحریم بودند. یعنی بعد از تحریمها شرکتهای بزرگ همچنان میتوانستند با دور زدن تحریمها از این سه کشور دلار و یورو وارد کشور کنند، اما بعد از مقررات شدید کشور امارات دو کشور افغانستان و عراق جایگزین دُبی و درهم امارات شدند. به قول معروف این سه کشور کانال نقل و انتقال دلار به ایران بودند. به همین دلیل در حال حاضر نرخ دلار در این کشورها روی بازار داخل تاثیرگذار است. در واقع این کشورها مهمترین کریدورهای تجاری ایران هستند.
زمانی که نرخ دلار در ایران به صورت دستوری تعیین میشد و قیمت آن پایینتر از کشورهای همسایه بود فروشندگان دلار ترجیح میدادند که دلارهای خود را در بازارهای هرات و سلیمانیه به فروش برسانند. به همین دلیل خروج ارز از کشور اتفاق میافتاد. برعکس در صورتی که دلار در بازار داخل ایران بیشتر از هرات و سلیمانیه باشد فروشندگان ارز ترجیح میدهند دلار خود را در بازار داخل بفروشند. تا قبل از آزادسازی دلار معمولا جریان سرمایه از ایران به افغانستان و عراق بود، اما بعد از آزادسازی این روند معکوس شده و اکنون ارز از آن کشورها به ایران سرازیر میشود.
حواله درهم امارات
پیش از این گفتیم که نرخ درهم بر بازار دلار در ایران تاثیرگذار است. نرخ حواله درهم هر روز به بازار داخلی اعلام میشود و همین امر باعث میشود که دلار ایران از آن تاثیر بگیرد. در واقع واردکنندگان کالا از بانکها یا صرافیهای داخلی میخواهند که مبلغ درهم را به حساب فروشندگان واریز کنند. بانکها یا صرافیهای داخلی نیز از طریق کارگزاران خود در دبی این کار را انجام میدهند که به حواله درهم معروف است. نه فقط بانکها که حتی صرافیها نیز اقدام به پرداخت حواله میکنند. یعنی پرداخت پول به بانک یا صرافی دیگری حواله میشود. در واقع معنای کلی حواله درهم این است که هر درهم در ازای چند تومان مبادله میشود. میزان عرضه و تقاضا نیز در این نرخ تاثیرگذار است. این نرخ برابری درهم در برابر ریال ایران بر نرخ دلار تاثیر گذار است و اگر بالا برود نرخ دلار نیز در ایران افزایش خواهد یافت.
دلار هرات
دلار هرات همان نرخ دلار در شهر هرات افغانستان است. ایران با افغانستان روابط تجاری زیادی دارد و به همین دلیل نرخ خرید و فروش دلار در این شهر برای مقاصد صادراتی و وارداتی اهمیت دارد. نرخ دلار هرات به سادگی همان نرخی است که در شهر هرات و توسط صرافیهای این شهر معامله میشود. شرکتهای واردکننده و یا حتی صادرکننده ممکن است دلارهای خود را در شهر هرات به ریال تبدیل کنند و یا ریال خود را به دلار تبدیل کنند و به همین دلیل میزان عرضه و تقاضای دلار در این شهر اهمیت دارد و روی بازار داخل تاثیرگذار است. معمولا دلار هرات و حتی سلیمانیه و درهم امارات رابطه مستقیمی با نرخ دلار در ایران دارند.
دلار سلیمانیه
با توجه به محدود شدن مراودات بین صرافیهای ایران و دبی دلار هرات و سلیمانیه نقش دبی را بر عهده گرفتهاند. قیمت دلار در صرافیهای شهر سلیمانیه عراق نیز از جمله نرخهای تاثیرگذار بر بازار ایران است. نرخ دلار در این شهر نیز بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میشود. هرچه مراودات تجاری بین عراق و ایران بیشتر باشد جابجایی دلار و ریال در صرافیهای سلیمانیه نیز بیشتر است و نرخ نیز طبیعتا تغییر میکند. هر چه قیمت دلار در صرافیهای سلیمانیه بیشتر باشد نرخ دلار در بازار داخل نیز افزایش مییابد.