arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۷۱۸۹۱
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۱۶ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۱

آیا حملات قلبی با آزمایش CRP تشخیص داده می‌شوند؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یکی از مهم‌ترین آزمایشات برای تشخیص حملات قلبی و برخی بیماری‌های مرتبط با قلب و عروق، انجام آزمایش CRP است. توجه داشته باشید که این آزمایش بطور کلی میزان التهاب در بدن شما را نشان خواهد داد و اگر در معرض سکته قلبی یا بیماری‌های قلبی باشید، انجام این آزمایش به شما توصیه می‌شود. همچنین اگر علائم سکته قلبی دارید و قصد این را دارید که آزمایش CRP در منزل انجام دهید، همواره این امکان برای شما فراهم خواهد بود.

crp چیست

چرا آزمایش CRP انجام می‌شود؟

اگر در همین ابتدای کار قصد این را داشته باشید تا به پرسش آزمایش CRP چیست پاسخ مناسبی داده بدهید، بهتر است بدانید که اگر قصد تشخیص هرگونه التهاب در بدن و بیماری‌های قلبی را دارید، این آزمایش بهترین گزینه خواهد بود. اگر پزشک شما مشکوک به وجود التهاب (مانند التهاب با منشا آرتریت، اختلالات خود ایمن، سرطان، عفونت و غیره) باشد، ممکن است انجام آزمایش CRP را تجویز کند. این آزمایش تنها می‌تواند نشان دهد که آیا التهاب در بدن شما وجود دارد یا خیر اما اینکه منشا التهاب در کجا قرار دارد یا چه عاملی ممکن است باعث شروع آن شده باشد را مشخص نمی‌کند.

سنجش سطح CRP همچنین می‌تواند تشخیص دهد که التهاب حاد (شدید مانند واکنش‌های آلرژیک) یا مزمن (التهاب مداوم اما نسبتا کم خطر مانند التهاب ناشی از دیابت) است. اگر از قبل سابقه یک مشکل التهابی را دارید، پزشک شما ممکن است برای پایش وضعیت سلامتی‌تان انجام این آزمایش را توصیه کند تا مطمئن شود درمان شما به خوبی انجام شده و منشا التهاب در حال از بین رفتن است.

اگرچه محدودیت‌هایی در مورد مواردی که این آزمایش نشان دهد وجود دارد، اما انجام آن روشی قابل اعتماد برای اندازه گیری میزان التهاب است؛ زیرا هر چه سطح CRP بالاتر باشد، میزان التهاب در بدن بیشتر است.

CRP و بیماری قلبی

سطح بالای پروتئین CRP در خون با افزایش خطر حملات قلبی مرتبط است. ثابت شده افرادی که در خون‌شان سطح بالایی از CRP وجود دارد در مقایسه با افرادی که سطح CRP طبیعی دارند، با احتمال بیشتری دچار حمله قلبی شده‌اند و حتی بیشتر احتمال دارد که دچار التهابات دیگری نیز باشند.

آزمایش CRP برای همه افراد توصیه نمی‌شود. این آزمایش تنها وجود التهاب را در افراد مشکوک به برخی از بیماری‌ها نشان می‌دهد. این آزمایش همچنین برای افرادی که ۱۰ تا ۲۰ درصد احتمال حمله قلبی (به علت سابقه ژنتیکی) در ۱۰ سال آینده را دارند نیز بسیار مفید است.

 پزشک سطح خطر و احتمال بروز بیماری قلبی را با استفاده از تست‌های آزمایشگاهی و ارزیابی مواردی مانند: سبک زندگی، سابقه خانوادگی و وضعیت سلامت فعلی شما تعیین می‌کند. اگر در معرض خطر حمله قلبی هستید، باید بدون توجه به سطح CRP همیشه تحت درمان و ارزیابی قرار بگیرید و اقدامات لازم را برای محافظت از سلامت قلب خود انجام دهید.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) در آمریکا موارد زیر را به عنوان عوامل خطر مهم برای ایجاد بیماری قلبی در نظر می‌گیرد:

  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا
  • سیگار کشیدن
  • رژیم غذایی با مواد مغذی اندک، چربی زیاد و کربوهیدرات‌های تصفیه شده
  • عدم تحرک بدنی
  • مصرف زیاد الکل
  • اضافه وزن و چاقی
  • سابقه خانوادگی بیماری قلبی نیز می‌تواند شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دهد.

سطح سرمی CRP در یک فرد "سالم" معمولا کمتر از ۵ میلی گرم در لیتر است. این میزان ۴ تا ۸ ساعت پس از آسیب در بافت شروع به افزایش می‌کند. در عرض ۲۴ تا ۷۲ ساعت به اوج خود می‌رسد و ۲ تا ۳ روز پس از توقف التهاب یا عفونت، به حالت عادی باز می‌گردد. پس به طور کلی و برای کنترل التهاب در بدن می‌توانید همواره چکاپ در منزل را انجام دهید.

 در آزمایش خون چیست

آشنایی با شرایط آزمایش CRP

هیچ آمادگی خاصی مثل ناشتایی برای انجام آزمایش CRP لازم نیست؛ بنابراین می‌توانید با خیال راحت غذا بخورید. این آزمایش می‌تواند در هر زمانی از روز انجام شود. سنجش پروتئین CRP از طریق نمونه خون انجام می‌شود، بنابراین تنها چالش سخت پیش روی شما درگیر شدن با یک سوزن کوچک خواهد شد!

برای انجام این آزمایش ابتدا پوست روی رگ اصلی را با مواد ضد عفونی کننده تمیز می‌کنند؛ سپس یک نوار الاستیک را دور بازوی شما می‌پیچند. این کار باعث می‌شود رگ‌های شما کمی بیرون بزنند. متصدی آزمایشگاه سوزن مخصوص را وارد رگ کرده و خون شما را در یک ویال استریل برای سنجش تست‌ها جمع آوری می‌کند.

پس از اینکه نمونه خون شما به اندازه کافی کشیده شد؛، نوار الاستیک را از دور بازوی شما برداشته و از شما می‌خواهند که با گاز استریل محل تزریق را فشار دهید تا دستتان کبود نشود. متصدی مربوطه ممکن است از نوار یا بانداژ مخصوصی برای نگه داشتن گاز در جای خود استفاده کنند.

میزان نرمال CRP در آزمایش خون چقدر است؟

به طور کلی نتایج آزمایش CRP شما بر حسب mg/dL یا mg/L اندازه گیری می‌شود.

پزشک شما به احتمال زیاد نتایج آزمایش را برای شما به طور کامل توضیح خواهد داد، اما به طور کلی:

  • میزان نرمال: کمتر از ۱۰ میلی گرم در لیتر
  • میزان غیر طبیعی یا بالا: برابر یا بیشتر از ۱۰میلی گرم در لیتر است.

آیا CRP مثبت یا بالا خطرناک است؟

بر اساس یک مطالعه که در سال 2003 توسط انجمن قلب آمریکا انجام شد، افرادی که سطح CRP بالایی داشتند، دو تا سه برابر بیشتر از افرادی که سطح CRP نرمال دارند در معرض خطر حمله قلبی هستند. همچنین محققان دریافتند که سطح  پروتئین CRP (بیش از ۱۰ میلی گرم در لیتر) با ۴ درصد خطر ابتلا زود هنگام به بیماری قلبی عروقی در ۱۰سال آینده مرتبط است.

اگر پزشک شما معتقد است که به علت‌های مختلفی در معرض خطر بیماری قلبی یا سکته قرار دارید، برای پایش وضعیت سلامتی‌تان، آزمایش hs-CRP را در کنار سایر آزمایش‌ها تجویز می‌کند. علاوه بر این، تحقیقات جدیدتر نشان داده‌اند که سطح پروتئین CRP احتمالا می‌تواند به عنوان پیش بینی کننده بالقوه برای بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) نیز استفاده شود.

 در آزمایش خون چیست

هومکا و  آزمایش CRP در منزل

توصیه می‌کنیم که از خدمات آزمایش در منزل شرکت هومکا استفاده کنید. در مراکز درمانی همیشه ریسک انتقال انواع ویروس و بیماری‌ها وجود دارد. بنابراین انجام آزمایش در منزل و مراجعه نکردن به مراکز پرخطر، شما را از ابتلا به بیماری‌های خطرناکی مثل کرونا دور نگه می‌دارد.

لازم به ذکر است که خدمات این مجموعه به همه ساکنین استان تهران، کرج و شهرهای رشت، شیراز، اصفهان، تبریز و مشهد ارائه می‌شود. شما می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته و یا به وبسایت هومکا به آدرس www.homeca.ir مراجعه کنید و در خصوص تمامی خدمات موردنظرتان از همکاران ما اطلاعات مورد نیازتان را دریافت کنید.

نظرات بینندگان