خاطرات روزنوشت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۷، هرشب در «انتخاب» منتشر میشود. پیشتر، خاطرات ایشان از سال ۵۸ تا ۷۶ در سرویس تاریخ «انتخاب» به صورت روزانه پوشش داده شده است.
اول وقت آقايان [محسن] رضايى، [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] و [غلامرضا] جوادى آمدند. راجع به دستور جلسه امروز [مجمع] تذكراتى داشتند. آقاى رضايى، از اختلافات و درگيرىها بر سر مسايل شهردارى تهران، اظهار نگرانى داشت. روزنامههاى امروز در مورد مسايل اختلافى، خيلى داغ و تُند هستند.
در جلسه مجمع تشخیص، ابتدا در مورد اختلاف مجلس و شوراى نگهبان دربارة نحوه تهيه بودجه سالانه مجمع بحث شد. مجلس تصويب كرده كه مجمع، بودجه خودش را تصويب مىكند و عيناً در بودجه سالیانه كشور درج مىشود؛ مثل مجلس و شوراى نگهبان و شوراى نگهبان آن را مخالف با قانون اساسى مىداند؛ به نفع نظر شوراى نگهبان نظر داديم.
سپس نامه رهبرى به من خوانده شد كه مصوبات مجمع [تشخیص مصلحت نظام] را در مورد تعريف سياستهاى كلى و موارد و مصاديق سياستهاىكلى تأييدكردهاند. سپس بر سر كيفيت بحث و اعلان عمومى و همكارى با مجلس و دولت بحث شد. مصاحبهاى با راديو تلويزيون كردم.
آقاى خاتمى، [رییسجمهور]، بعد از جلسه به دفترم آمد. راجع به مذاكرات جلسه امشب سه قوه، مذاكره و هماهنگى كرديم. از مشكلات اقتصادى اظهار نگرانىكرد.
عصر آقاى [عبدالله] نورى، وزيركشور آمد. گزارش سفر به عربستان سعودی را داد و از تأثير عميق سفر من در حُسن روابط گفت و اصرار آقاى نایف [بن عبدالعزیز آلسعود، وزیرکشور]، براى همكارى ما در مسأله الخُبَر. سپس راجع به شهردار تهران صحبتكرد و گفت، به تلاش و مبارزه براى نجات ايشان ادامه مىدهد و از من خواست كه به نفع او اعلام نظركنم.
آقايان [حسامالدین] آشنا، [امیر] تهرانى و محمدى از وزارت اطلاعات آمدند. از كارهاى تُند وزارت كشور و به خصوص آقاى [سیدمصطفی] تاجزاده، [معاون سیاسی وزیرکشور]، در مورد درگيرىهاى موجود و با قصد تضعيف رهبرى و نهادهاى مربوط به رهبرى و قوه قضایيه گفتند. مذاكره تلفنى آقاى [عبدالله] نورى، [وزیر کشور] از مكه با فائزه، [نماینده تهران] در خانه آقاى كرباسچى و پيشنهاد آقاى نورى براى تحرك بيشتر كارگزاران و گروههای همراه و اينكه پيامى كه به اسم وزيركشور پخش شده، مستقيماً توسط آقاى تاجزاده تهيه و بدون اطلاع وزيركشور منتشر شده است.
سپس اعضاى دبيرخانه مجمع آمدند. آقاى [محسن] رضايى، [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] گزارش كار داد و من برايشان صحبت كردم و تأكيد بر بىطرفى و كار كارشناسى و عدم توسعه نيروى انساني نمودم.
آقاى سردار [قاسم] سليمانى آمد. اخيراً فرمانده نيروى قدس شده است. از كار و برنامهاش، بهخصوص در افغانستان، لبنان و عراق گزارش داد و براى افتتاح كنگره سرداران شهيد در كرمان در سوم خرداد دعوت كرد.
شب در دفتر آقاى ناطق [نوری]، جلسه سران سه قوه بود، براى مسأله شهردارى تهران براساس دستور رهبرى؛ آقاى [غلامحسین] محمدى گلپايگانى، [رییس دفتر رهبر معظم انقلاب] هم بود. آقاي [محمد] يزدى، [رییس قوه قضاییه] صحبت كردند و از اهميت اجراى قانون و تلاش براى احترام به قانون در قوه قضایيه و امكان اشتباه در مقدمات در اعمال ضابطهاى دادگسترى گفتند.آقاى خاتمى، [رییسجمهور]، دو راه قانونى براى آزادشدن آقای [غلامحسین]كرباسچى ارایه دادند: 1- اِشكال قرار صادر شده 2- استفاده از دادگاه تجديدنظر، براى فَك قرار بازداشت به دنبال اعتراض آقاى كرباسچى به قرار. آقاى ناطق [نوری]، از پخش اخبار جلسه ما در حضور رهبرى گلهكرد وگفت، چون رهبرى هم اظهار تمايل به آزادى شهردار كردند، اگر راه قانونى باشد، موافق است.
من جمعبندىكردمكه اگر تا فردا ظهر، آقاى يزدى راههاى ارایه شده از سوى آقاى خاتمى را قبول دارند، فَكِ قراركنند وگرنه فردا شب، با حضور كارشناسان، جلسه داشته باشيم. بعد از شام به خانه آمديم. آقايان [عبدالله] نورى و [حسین] مرعشى، تلفنى شكايتكردند از مصاحبه امروز عصر آقاى [غلامحسین] محسنى [اژهای، سرپرست مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت] كه تلويزيون هم مخصوصاً قبل از جلسه ما پخش كرده است. آقاى خاتمى هم اين كار را به عنوان اقدام كارشكنانه براى جلسه ما معرفىكرد.
در گزارشهاى خارجى، امضای توافقنامه دربارة صلح ايرلند و عدم رأى موافق پارلمان روسيه به آقاى [سرگئی] كرينكو، نخستوزير پيشنهادى آقاى [بوریس] يلتسين، [رییسجمهور روسیه]، مورد توجه است. در اخبار داخلى زلزله 9/5 ريشترى بيرجند مهم است؛گرچه تلفات جانى بيش از ده نفر و ده نفر هم زخمى نبوده است.
در جلسه امشب، آقاى يزدى، [رییس قوه قضاییه] و آقاى ناطق[نوری، رییس مجلس]، از آقاى [عبدالله] نورى گله داشتند كه تلاش شديدى دارد و با اينكه مسئول امنيت است، ستاد حمايت از شهردار در وزارت كشور تشكيل داده است؛ از آقاى خاتمى خواستند او را كنترل كند. عصر هم اطلاعاتىها گفتند، آقاى نورى گرداننده است و گفتند، چرا بايد [آقای غلامحسین کرباسچی]، شهردار [تهران]، در [زندان] اوين باشد و آقای على تهرانى، در جاى مناسب.