تسنیم: رییس سازمان دامپزشکی با بیان اینکه میزان تلفات آنفلوآنزا فوق حاد پرندگان در سال جاری کاهش قابل توجهی یافته است، گفت: یک میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه طیور برای کنترل این بیماری معدوم شد که بخش عمده آن مربوط به پنهان کاری یک واحد مرغداری در خراسان جنوبی است.
علی صفر ماکنعلی رییس سازمان دامپزشکی کشور در نشست خبری درباره وضعیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور و مرگ و میر پرندگان مهاجر تالاب میانکاله اظهار کرد: درحالی که یک میلیون و 350 هزار قطعه طیور در استان خراسان جنوبی معدوم شده است که این رقم در دیگر استان های کشور تنها 50 هزار قطعه است و دلیل تلفات زیاد پرندگان در خراسان جنوبی پنهان کاری مرغداری است که واحد خود را بیمه نکرده بود.
وی افزود: این پنهان کاری باعث شد در شعاع 15 کیلومتری 9 واحد تخمگذار و 9 واحد گوشتی، شترمرغ و پرنده مهاجر نیز درگیر شوند.
رییس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: در صورتی که این واحد در استان خراسان جنوبی بروز بیماری را به موقع اطلاع می داد آمار میزان تلفات آنفلوآنزا بسیار کمتر است.
وی تصریح کرد: اکنون بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در 50 نقطه کشور شناسایی، ردیابی، مهار و مختومه شده است، البته این بیماری در کشور دارای چهار نسخه متفاوت در شمال، استان های با تراکم بالا مزارع مرغ تخمگذار (شامل آذربایجان شرقی، قزوین، تهران، قم، مرکزی و اصفهان) و سایر نقاط کشور است.
رییس سازمان دامپزشکی کشور گفت: از لحاظ شناسایی کانونهای بیماری اکنون شفافترین آمار کانون ها را به سازمان جهانی بهداشت دام اعلام کرده ایم.
وی اظهار داشت: 75 میلیون قطعه مرغ تخمگذار و پولت در یک هزارو 701 واحد تولیدی در کشور داریم که سه هزارو 50 تن روزانه تخم مرغ تولید می کنند که 650 تن مازاد نیاز بر کشور است.
به گفته وی، روزانه دو هزار و 400 تن نیاز تخم مرغ کشور است که بقیه تولید، مازاد بر نیاز داخلی است که این مازاد تولید به دلیل موفقیت سازمان دامپزشکی کشور در مهار بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان است.
بیمه طیور اجباری شد
رییس سازمان دامپزشکی کشور تصریح کرد: برای جلوگیری از پنهان کاری واحدهای پرورشی از ابتدای اسفندماه سال 99 بیمه طیور به طور 100 درصد اجباری شد دیگر هیچ واحدی بدون بیمه امکان جوجه ریزی را ندارد.
وی با بیان اینکه ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در حال گردش است، اظهارداشت: البته قانون بیمه واحدهای پرورشی طیور مربوط به سال 1395 است.
فعالیت باغ پرندگان قم ممنوع میشود
ماکنعلی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری تسنیم گفت: سیستم شناسایی و رصد و پایش سازمان دامپزشکی کشور در بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به حدی قوی است که این بیماری در کمتر از 24 ساعت در باغ پرندگان قم شناسایی و عملیات مهار آن انجام شد.
به گفته وی، اکنون 670 قطعه پرنده باغ پرندگان قم معدوم شده است و احتمال آن می رود که از ادامه فعالیت این باغ پرندگان به دلیل حضور 11 میلیون قطعه واحد مرغ تخمگذار و گوشتی در قم جلوگیری شود زیرا تامین امنیت غذایی کشور در اولویت برنامه های این سازمان قرار دارد.
بوتولیکس 11 هزار قطعه پرنده مهاجر تالاب میانکاله را کشت
رییس سازمان دامپزشکی کشور گفت: بیش از 11 هزار پرنده مهاجر از 22 گونه منحصر به فرد به دلیل مسمویت سم بوتولیسم در تالاب بین المللی میانکاله تلف شده اند که از این تعداد 94 درصد مرغ چنگر، 3.5 درصد فلامینگو و 1.5 درصد سایر پرندگان هستند.
وی اظهارداشت: سال گذشته بیش از 50 هزار پرنده مهاجر در تالاب میانکاله به دلیل مسمویت سم بوتولیسم از بین رفتند که امسال نسبت به سال گذشته نزدیک 40 هزار کاهش مرگ و میر داشته ایم.
به گفته وی، تالاب بین المللی میانکاله دارای 68 هزار هکتار است که 25 هزار هکتار آن اکوسیستم خشکی و مابقی آبی است و 80 درصد آب مورد نیاز این تالاب از دریای خزر و 20 درصد از آب شیرین تامین می شود.
ماکنعلی تصریح کرد: طبق آخرین آزمایشهای سازمان دامپزشکی کشور، مرگ و میر پرندگان مهاجر در میانکاله به دلیل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، نیوکاسل و وجود فلزات سنگین نبوده و این موارد منتفی است.
رییس سازمان دامپزشکی کشور علت اصلی مرگ و میر پرندگان مهاجر را سمی شدن نرمتنان جنوب غربی تالاب میانکاله را به دلیل تغییر اکوسیستم، تغییر توازن آب شور و آب شیرین، کاهش اکسیژن، ورود سیلاب و مواد آلی به آب و فاضلاب کارخانجات به این تالاب دانست و گفت: این پرنگان در اثر مسمویت به سم بوتولیسم و فلجی گردن و عضلات از بین می روند.
وی با بیان اینکه پرندگان غواص بیشترین مرگ و میر را دارند، ادامه داد: پرندگان پس از مصرف نرمتنان سمی کف تالاب بین 20 دقیقه تا حداکثر سه ساعت به دلیل فلجی از بین می روند.
ماکنعلی با بیان اینکه سالانه بین 350 تا 450 هزار پرنده مهاجر به این تالاب سفر می کنند گفت: بخشی از پرندگان مهاجر در اسفندماه و بخشی دیگر در اواسط و اواخر فرودین ماه از این تالاب بین المللی به مقصد دیگر کشورها مهاجرت می کنند.
رییس سازمان دامپزشکی کشور افزود: اکنون احیای تالاب میانکاله از اهمیت بالایی برخوردار است که این امر نیازمند بالانس آب شور دریا و آب شیرین توسط دستگاه های پمپاژ، پلمپ چاه های غیرمجاز و جلوگیری از ورود و پساب کارخانجات و واحدهای تولیدی است.
وی ادامه داد: بنابراین برای جلوگیری از مرگ و میر پرندگان در این تالاب سازمان باید دستگاه های مختلف از جمله وزارت نیرو با دادن حق آبه، ایجاد تصفیه خانه فاضلاب در شهرهای اطراف و پلمپ چاه های غیرمجاز با سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی و شهرداری و استانداری همکاری کنند.