سرویس تاریخ «انتخاب»؛ سرهنگ پاشاخان رئیس وقت اداره زندان که نمیدانم حالا کجا و چه کاره است وقتی به وسیله جاسوسان خود کسب اطلاع نمود که در آینده خیلی نزدیک زندانیان سیاسی موضوع آزادی ورود کتاب و مجله و روزنامه را که یکی از مطالبات دائمی آنها بود به پیش کشیده و برای حصول نتیجه مثبت اعلام گرسنگی [اعتصاب غذا]عمومی خواهند کرد، یاور نیرومند، معاون خود، را که بعدا به جای او رئیس اداره زندان شد مامور دفع شر کرد تا با تماس با زندانیان سیاسی واقعه را قبل از وقوع علاج نماید.
موضوع آزادی ورود مطبوعات به زندان و مبارزاتی که زندانیان از سال ۱۳۰۹ تا آن وقت و سالهای بعد کردهاند مخصوصا شاهکارهای شیرینِ خانبابا خان اسعد بختیاری در وارد کردن روزنامه به زندان و حتی در حبس تاریک و ارسال آن بعد از مطالعه جهت آقای نیرومند رئیس زندان بحث بامزهایست که در یادداشتهای آتیه به عرض خوانندگان گرام خواهد رسید.
باری یاور نیرومند که یک افسر خشن و طرف نفرت زندانیان بود برای انجام ماموریت خود در عصر یکی از روزهای تابستان ۱۳۱۷ چند نفر از برجستگان زندانیان سیاسی را به اطاقی که در مدخل زندان قصر معروف به «هشت اول» برای خود ترتیب داده بود احضار و با آنکه به فردفرد آنها سفارش نموده بود علت احضار و مذاکرات فیمابین را افشا نکنند معهذا پس از ساعتی معلوم شد که موضوع مذاکره با همه آنها با کم و بیش تفاوت، این بوده است: که «من (یعنی یاور نیرومند) با حضرت اجل (سرپاس مختاری) دو روز پیش مدتی در خصوص شما مذاکره کردم، از طرز رفتار شما و چند نفر دیگر اظهار رضایت نموده و قول دادم چنانچه حضرت اجل از پیشگاه اعلیحضرت همایونی (شاه فقید) تقاضای عفو شما را کرده و آزاد شوید دیگر مرتکب عمل خلافی نشوید و با اشخاص بدنام و خائن و ماجراجوی بیگانهپرست ارتباطی پیدا نکنید. چون حضرت اجل هم قول مساعد دادهاند لذا به پاس دوستی (مثلا) با پدر یا برادر یا از نظر دلسوزی به حال زن و بچه و خواهر و مادر، خواستم در این دو سه هفته که تقاضای عفو شما در جریان است کاری نکنید که گزارش بدی راجع به شما از زندان قصر به اداره سیاسی برسد و زحمات من به هدر برود...»
با آنکه از مدتها پیش هر وقت زندان با یکی از تصمیمات شدید زندانیان اعم از سیاسی یا کردها یا لرها یا بختیاریها مواجه میشد به چنین وعدههای پوچ و توخالی متشبث میشد و زندانیها هم از این مطلب تجربه کافی داشتند معالوصف نوید آزادی این دفعه نیز تمام آن تجربیات تلخ را تحتالشعاع خود قرار داده و با تمام دلایلی که از طرف محبوسین قدیمی در اثبات دروغ بودن این وعده و نوید اقامه شد معهذا اعتصاب و اعلان گرسنگی به انتظار انجام وعده یاور نیرومند تا اواسط پاییز همان سال به تاخیر افتاد.
وقتی با گذشت قریب به چهار ماه، بیاساس بودن اظهارات آقای معاون زندان به ثبوت رسید کریدورهای سیاسی یکپارچه آتش شد و در قبال سکوت و آرامش چندماهه چنان عکسالعمل شدیدی ابراز گردید که به قرار معلوم آقای یاور نیرومند به علت سوءتدبیر از طرف حضرت اجل توبیخ گردیدند. زیرا اعتصاب با همکاری دسته ۵۳ نفر معروف به دسته مرحوم «ارانی» آغاز شد و گذشته از تقاضای آزادی ورود مطبوعات، امتیازات دیگری نیز مورد مطالبه قرار گرفت که منجمله غذا – غیر از غذای معمولی زندان و تسریع در تعیین تکلیف محبوسین بلاتکلیف بود. به خوبی یادم نیست که این اعتصاب چند روز به درازا کشید و، چون حوادث ناگواری که در خلال مدت اعتصاب و امتناع از خوردن غذا پیش آمد هریک جداگانه ذکر میشود در اینجا فقط به وقایع آخرین روز اعتصاب اشاره مینماید.
با آنکه زندان خود را بیاعتنا به این اعتصاب نشان میداد معهذا از لجاجت زندانیها بیمناک و ناراضی بود و میل داشت موضوع را طوری حل و فصل کند. زندانیان هم پس از چند روز امتناع از خوردن غذا و تلقین جاسوسهای زندان به آنکه ادامه اعتصاب بلانتیجه و بیاثر است بیمیل نبودند به مذاکرات مسالمتآمیز بپردازند لکن هریک به انتظار استقبال طرف دیگر خونسردی و عدم اعتنای خود را حفظ میکردند. بالاخره مثل سایر موارد وساطت آقای... که به دستور زندان در تضعیف روحیه اعتصابکنندگان هم رُل موثری بازی میکرد. برای آنکه نه احساسات اعتصابکنندگان کاملا جریحهدار شده و نه زندان تسلیم تقاضاهای آنها شده باشد قرار شد: برای برقراری جیره غذایی بهتری جهت زندانیان سیاسی با اداره حسابداری شهربانی مذاکره و اگر تا پایان سال جاری تامین منظور ممکن نشد در بودجه سال ۱۳۱۸ اعتبارات لازمه در بودجه زندان پیشبینی شود، پرونده متهمین بلاتکلیف هم به جریان افتد و اداره زندان به تشخیص خود مقداری کتاب در دسترس زندانیان بگذارد و راجع به روزنامه و مجلهها هم با اولیای امور شهربانی مذاکره و تصمیمی به نفع اعتصابکنندگان اتخاد نمایند.
البته لازم به توضیح نیست که شرط اول و دوم و قسمت آخر شرط سوم نه در آن سال و نه در سالهای بعد هیچوقت عملی نشد، ولی فردای روزی که «روزه» چندروزه را زندانیان با دمپختک سخت و سفتی شکستند آقای سروان عمادی مدیر داخلی زندان قصر با سلام و صلوات قریب به بیست جلد کتاب به معیت چند نفر افسر و سرپاسبان به کریدور ۷ آورده و به آقای دکتر یزدی تحویل نمود که بین زندانیان پخش کنند. برجسته این کتابها عبارت بود از: دیوان حافظ، کلیات سعدی، دیوان قاآنی، شاهنامه فردوسی، مطایبات عبید زاکانی، و تاریخ ایران تالیف عبدالله رازی.
نویسنده شخصا شیفته دیوان حافظ و شاهنامه فردوسی هستم و مقام ارجمند ادبی آنها را با فروتنی زاید از وصف تکریم میکنم، اما وقتی میدیدم که دکتر یزدی و دکتر رادمنش که اولی از نظر تخصص خود خواهان کتب طبی و دومی خواستار تازهترین مجلات خارجی راجع به فیزیک بوده و اکنون در قبال چند روز تحمل گرسنگی هریک، یک جلد شاهنامه در دست گرفته ادای رستم و سهراب را درآورده و بلند بلند شعر شاهنامه را میخوانند، از خنده رودهبُر میشدم؟! و واقعا هم اداهای دکتر یزدی در چنین موارد بسیار خوشمزه و مضحک بود.
باری، چون بین این کتابها تاریخ ایران تالیف عبدالله رازی از نظر تاریخ تالیف و چاپ از همه تازهتر و فصل آخر آن مربوط به دوره پهلوی و شرح ترقیات بعد از کودتای ۱۲۹۹ بود لذا تمام زندانیان خواهان مطالعه آن بودند که متاسفانه بیش از یک جلد نصیب کریدور ۷ نشده بود. بنا شد هر فصلی از آن به وسیله یکی از زندانیان برای همه قرائت شود. در ساعات مطالعه این تاریخ هم شوخیهای شیرین دکتر یزدی کماکان ادامه داشت مثلا وقتی خواننده تاریخ موضوع فرار یزدگرد و واقعه آسیابان را میخواند، ناگهان دکتر با اشارهای او را امر به سکوت میداد و از دکتر رادمنش که به نقطه مجهولی در فضا چشم دوخته و شاید مشغول حل یک مشکل فیزیکی بود با صدای بلند سوال میکرد: «دکتر! بالاخره یزدگرد چه شد؟» دکتر رادمنش یکهای خورده هاج و واج به اطراف نگاه میکرد و نمیدانست موضوع چیست، آن وقت شلیک خنده دکتر یزدی و بهت دکتر رادمنش همه را به خنده میانداخت.
روزی که ارداشس (اردشیر) آوانسیان مامور خواندن تاریخ شد اتفاقا آخرین فصل کتاب و مربوط به دوره سلطنت پهلوی بود. مولف راجع به زندان مطالبی نوشته بود که نمیخواهم بگویم همهاش عاری از حقیقت بود لکن قدر مسلم آن است آنچه راجع به رفاه حال زندانیان و باسواد شدن بیسوادها در مدت بازداشت و فراگرفتن صنایع مختلفه و تحصیل سرمایهای از این راه و امثال آن به رشته تحریر درآورده بود کاملا بر خلاف واقع و فقط جنبه تملق داشت، زیرا نه تنها برای متهمین سیاسی ورود مطبوعات و کتاب و قلم و کاغذ آزاد نبود بلکه برای زندانیان عادی هم ورود کتابهای کلاسیک و داشتن دفترچه و مداد ممنوعیت داشت. حتی به خاطر دارم وقتی زندان دانست که متهمین سیاسی، نظافتچیهای کریدور را که معمولا از زندانیان عادی انتخاب میشدند با وسایل بدوی و بسیار مشکل الفبا میآموزند مقرر شد هر پانزده روز یک مرتبه آنها را تعویض نمایند! البته جزئیات شرح کتاب را به خوبی در حافظه ندارم، اما آنقدر در نظر است که در این فصل از تاریخ، اینقدر جریانات زندان را وارونه و معکوس تشریح نموده بودند که واقعا برای زندانیان که ناظر آن جریانات بودند، گیجکننده بود.
همه متحیر و بهتزده، سراپا گوش بودیم که صدای پاره شدن کاغذی ما را به خود آورده با صحنه عجیبی روبهرو کرد: صحنه به قدری جالب و غیرمنتظره و بیمقدمه بود که حتی دکتر یزدی هم نتوانست آنا متوجه چگونگی آن شده و حسبالمعمول خود لطیفهای بگوید! زیرا ارداشس چنان با سرعت آن صفحه از تاریخ را پاره و مچاله کرده به دهان گذارده بود که واقعا کمتر ماشینی میتوانست در چنان مدت کوتاه این عمل را انجام دهد!
قبل از همه دکتر یزدی متوجه حقیقت شده و ناگهان با خنده پرصدایی فریاد کرد: «اردشیر گرسنگی چندرورزه خود را تلافی کرد»!
آری آقای ارداشس آوانسیان از فرط عصبانیت آن صفحه از تاریخ ایران را جویده و بلعیده بود.
ادامه دارد...
منبع: فریدون جمشیدی، مجله خواندنیها، سال یازدهم، شماره چهلوچهارم، سهشنبه ۳ بهمن ۱۳۲۹، صص ۸-۱۰.
ناگاه صدای شیرین نریمان بلند شد و با ملاحت زاید از وصف... خواند: «تا ملک این است و چنین روزگار/ زین ده ویران دهمت صد هزار»! و بعد... خاموش شد!... در این هنگام... ناگاه صدای سیلی محکمی در کریدور پیچید و صدای آخ نریمان بلند شد!... نیم ساعت از این واقعه نگذشته... صدای حرف سرتیپزاده شنیده شد... وقتی به اطاق نریمان رسید قبل از آنکه داخل اطاق شود با خنده پرسید: «ها! نریمان... چته پسر؟ تو که آواز خواندن را به این خوبی بلدی چرا یک شعر حسابی نمیخوانی؟» بعد داخل اطاق او شده قریب ده دقیقه در آنجا توقف کرد... چون از اطاق خارج شد، جلوی دربِ آن بلند بلند به پاسبان گفت: «به کشیک آشپزخانه بگو ظهر فردا به کریدور ۲ غذا ندهد تمام آنها با پول من چلوکباب را میهمان نریمان هستند به شرطی که نریمان هم اشعار مزخرف نخواند.»