رییس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه ایران خرید واکسن کرونا را منتفی نکرده است، گفت: واکسن کرونای تولیدشده در شرکت فایزر تنها گزینه برای خرید واکسن مقابله با کرونا برای ایران نیست، بلکه واکسن های دیگری نیز هستند که با شرایط کشور مطابقت دارند.
دکتر مصطفی قانعی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار آموزش ایرنا در خصوص شائبه هایی که از سخنان چند روز گذشته وی مبنی بر نبود شرایط برای خرید واکسن فایزر در کشور ایجاد شده بود، توضیح داد: تهیه واکسن فایزر در ایران همانطور که قبلا نیز اعلام کردم دارای دو نکته است؛ یک نکته راجب قیمت واکسن و یک نکته نیز در خصوص زنجیره انتقال سرد منفی ۷۰ درجه است که در یک کشور باید برای انتقال این واکسن به اقصی نقاط کشور فراهم باشد.
وی بیان کرد: این دو زیرساخت باید برای استفاده از واکسن کرونا شرکت فایزر در کشورها فراهم باشد. اتحادیه بین المللی واکسن (کواکس) اعلام کرده امکان تهیه حدود ۱۲ و نیم میلیون نفر دوز یا نفر واکسن برای ایران هست و ما باید انتخاب کنیم از کدام نوع واکسن می خواهیم.
رییس کمیته علمی مقابله با کرونا یادآور شد: وقتی ایران امکان این را دارد که واکسنی که زنجیره سرد آن با زیرساخت کشور هم خوانی دارد و قیمت آن نیز مناسبت تر است و تولید یک شرکت معتبر هم هست، دلیلی ندارد که واکسنی را تهیه کند که زیرساخت انتقال آن را در کشور به طور کامل ندارد؛ بنابراین بحث این نیست که ما واکسن کرونا نمی خواهیم بحث این است که ما واکسنی می خواهیم که زنجیره انتقال سرد آن نیز برای ما فراهم و قیمت آن نیز برای ما مناسب باشد و مشکلی از این جهت نداریم.
قانعی گفت: شرکت فایزر رقبایی در تولید واکسن دارد که هم کیفیت واکسن آنها مناسبتر و هم عوارضشان کمتر است. همچنین قیمت آنها مناسب است و زنجیره انتقال سرد به شکل واکسن فایزر که منفی ۷۰ است، نمی خواهد.
استفاده از واکسن کرونای اروپایی یکی از گزینه های ایران
وی در خصوص اینکه اگر واکسن فایزر نباشد پس گزینه استفاده از واکسن روسیه و چین مطرح است، افزود: نه اصلا به این صورت نیست که از واکسن روسیه و چین بخواهیم به جای واکسن فایزر استفاده کنیم، در حال حاضر اروپا نیز واکسن دارد و شرکت آسترازنیکا اعلام کرده که واکسن خود را در حد سه میلیارد دوز تولید خواهد کرد و به هر حال این واکسن زنجیره سرد نمی خواهد و تولید معتبر نیز هست.
رییس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا ادامه داد: این واکسن، واکسنی است که دانشگاه آکسفورد پیشنهاد و شرکت آسترازنیکا تولید آن را نهایی کرده است. این واکسن در مقایسه با واکسنی که شرکت فایزر دارد، هم در مقایسه با قیمت و میزان تولید و هم زنجیره انتقال مشکلی ندارد؛ بنابراین در تهیه واکسن کرونا فقط یک گزینه وجود ندارد که بگوییم فقط تهیه واکسن فایزر مطرح است.
وی در خصوص اثربخشی واکسن اروپایی آسترازنیکا در مقایسه با واکسن فایزر گفت: بر اساس مدارکی که در خصوص اثربخشی این واکسن منتشر کرده اند تا ۹۵ درصد اثربخشی دارد.
قانعی در مورد تولید واکسن کرونا در کشور نیز یادآور شد: آزمایش انسانی واکسن کرونای ایرانی نیز در دی ماه شروع خواهد شد.
وی در خصوص اینکه برخی معتقدند ایران به کل خرید واکسن کرونا را لغو کرده است و منتظر واکسن ایرانی است، گفت: اصلا اینطور نیست، خرید واکسن در برنامه ایران است و از چند ماه قبل نیز در اتحادیه بین المللی واکسن (کواکس) قرارداد خرید آن بسته شده، همچنین در مورد تهیه نوع واکسن کار شده و منابع مالی آن نیز تامین شده است و حال انتقال پول اگر دچار مشکل نشود، مشکلی وجود ندارد ولی اینکه ما بگوییم فقط واکسن فایزر و مابقی مرغوب نیست، گفته درستی نیست.
به گزارش ایرنا، چندی پیش در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه ۲۳ آذر ماه دکتر قانعی اعلام کرد: «ایران هواپیما و امکانات لازم برای حملونقل واکسن آمریکایی فایزر را ندارد و اعلام کرده که این واکسن را نمیخواهد و از سایر واکسنها استفاده خواهد کرد» اما رسانه های جمعی این سخن را به گونه ای دیگر تعبیر کردند که ایران از خرید واکسن فایزر انصراف داده و به فکر جان شهروندان خود نیست، در صورتی که بنابر گفته های دکتر قانعی، فایزر، تنها گزینه تهیه واکسن کرونا برای ما نیست و گزینه های متعددی وجود دارد.
رئیس انستیتو پاستور ایران در بخش خبری شبکه یک سیما با اشاره به اقدامات انجام شده برای تامین واکسن مورد نیاز به کرونا برای کشور، اظهار داشت: ما تزریق واکسن را فقط برای واکسنهای اجازه میدهیم که تولید داخلی یا تولید مشترک باشد. رئیس انستیتو پاستور افزود: این واکسن مشترک با یکی از کشورها مرحله بالینی خود را به خوبی گذرانده و فاز یک آن به خوبی جواب داده است؛ ضمن اینکه فاز دوم آن را در آن کشور انجام میشود. در بهمن ماه نیز فاز سوم را انجام داده و به عنوان یک تولید ایرانی آن را عرضه میکنیم.