موافقان دوفوریت طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به تشریح دلایل خود پرداختند.
به گزارش تسنیم، بررسی دوفوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در دستورکار امروز مجلس شورای اسلامی قرار داشت و موافقان و مخالفان آن در جلسه علنی به اظهار نظر پرداختند.
در ادامه اظهارات موافقان و مخالفان دوفوریت این طرح را میخوانید:
حجتالاسلام سید محمود نبویان نماینده مردم تهران در نشست علنی امروز در موافقت با بررسی دوفوریت این طرح گفت: نظارت آژانس انرژی اتمی نسبت به فعالیت کشورهای هستهای به چند نوع تقسیم میشود که پادمان اولین مرحله آن است.
وی افزود: در واقع نوع نظارت پادمان نسبت به مواد و فعالیتهای اعلامشده است. کشورهای هستهای فعالیتهایی انجام میدهند که اعلام نمیکنند، ازاینرو آژانس انرژی اتمی اقدام به در نظر گرفتن پروتکل الحاقی برای مواد و فعالیتهای اعلامنشده کرده است.
نماینده مردم تهران بیان کرد: بر این اساس هر جایی که به آژانس اعلام شود در آن فعالیت هستهای انجام میشود، باید در دسترس بازرسان قرار بگیرد؛ آقایان روحانی و ظریف دو بار مسئول پرونده هستهای کشورمان شدند، ازاینرو در مرداد سال 82 بهدستور افراد یادشده و با امضای رئیس سازمان انرژی هستهای وقت این دسترسیها به آژانس داده شد.
نبویان اظهار کرد: در آن زمان 1030 صفحه گزارش به بازرسان داده شد و دسترسی به اماکن نظامی نیز صورت گرفت، در واقع براساس پروتکل الحاقی نظارتها هر موقع و هر کجا انجام میشود.
وی تصریح کرد: طبق اظهارات آقای روحانی در صفحه 211 کتابش عنوان شده است بازرسان آژانس جاسوس هستند، ازاینرو دسترسیهایی به مراکزی مانند پارچین، سایت شهید کلاهدوز، لویزان و شیان، شهید کاظمی، مرکز نوین، مرکز صنایع دفاع از جمله مرکز تولید موتور و... داده شد، همچنین دسترسی به متخصصان نیز صورت گرفت.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بیان کرد: تا قبل از سال 82 هیچ فردی موضوعات یادشده را نپذیرفت و در سال 92 مجدداً این دسترسیها پذیرفته شد که خطر جدی در ابعاد نظامی و هستهای است، لذا اجرای پروتکل الحاقی باید متوقف شود.
علی خضریان دیگر نماینده مردم تهران نیز در موافقت با بررسی دوفوریت این طرح گفت: در جلسه غیرعلنی امروز نمایندگان تصمیم گرفتند اقداماتی انجام دهند که مردم از مجلس انقلابی انتظار دارند، زیرا با شعار نمیتوان برخی امور را انجام داد و باید از ابزار نظارتی استفاده کرد.
وی تصریح کرد: در سال 2018 تعداد 450 مورد بازرسی از سوی بازرسان سازمان انرژی اتمی انجام شد و در آن زمان آمریکا در برجام حضور داشت؛ این مهم در حالی است که در سال 2019 و همزمان با خروج آمریکا از توافقنامه، امتیازات بیشتری به غربیها داده شد که بر این اساس 520 مورد بازرسی صورت گرفت.
نماینده مردم تهران افزود: بهعبارتی در قبال کمکاری غربیها، خروج آمریکا از برجام و عدم رفع تحریمها از سوی اروپا، شاهد ارائه خدمات بیشتر توسط افراد غربگرا بودیم؛ شهید فخریزاده شهید روز چهارشنبه است نه جمعه، زیرا رهبر انقلاب در روز سهشنبه تأکید کردند مسیر حل تحریمها نه از مسیر مذاکره عبور میکند، بلکه از مسیر غلبه بر تحریمها عبور میکند.
خضریان ابراز کرد: رئیسجمهور روز بعد عنوان میکند آمریکا به بد و خوب تقسیم میشود و پیام ضعف مخابره میکند؛ همچنین روز پنجشنبه جاسوسی با لبخند معاون وزارت خارجه بدرقه میشود و دشمن روز جمعه اقدام به ترور دانشمند بزرگ کشور میکند.
وی گفت: راهبرد جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی نباید وارد سناریوهای غربی شود؛ ازاینرو در ایران بهجای ارسال پالس ضعف و قرار گرفتن در تله بزرگ صبر استراتژیک که رئیسجمهور عملاً به دشمن پیام و هشدار میدهد که میتوانید در دوران باقیمانده ترامپ هرکاری در این کشور انجام دهید، از سوی مجلس اصلاح خواهد شد و خروج از پروتکل به غربیها این پیام را میدهد که دوران بزن در رو تمام شده و دوران پادوهای شما در کشور به پایان رسیده است.
به گزارش تسنیم؛ جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مخالفت با بررسی دوفوریتی طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در جلسه علنی امروز گفت: عنوان طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها است اما متأسفانه در آن محتوایی برای لغو تحریمها دیده نشده در واقع عنوانی با پوسته خالی است.
وی ادامه داد: تا ساعت 2 شب این طرح مورد بررسی قرار گرفت و کمیسیون امنیت نیز جلسات زیادی را برای بررسی آن برگزار کرد. مقام معظم رهبری دستور دادند 5 گام برای بازگشت به تعهداتی که خلاف قانون انجام شد برداشته شود و هماکنون در حال اجراست و آژانس در این رابطه گزارش میدهد که ایران سانتریفیوژهای جدید نصب کرده، غنیسازی و ذخیره را افزایش داده و هدف توقف اجرای پروتکل الحاقی بوده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اضافه کرد: در این طرح موضوع جدیدی مطرح نشده است و اگر میخواهیم به این طرح محتوا بدهیم باید عبارت خروج از NPT رادر صورتی که اروپاییها لغو تحریمها را در دستورکار قرار ندهند در آن پیشبینی کنیم و باید به اروپاییها ظرف 6 ماه زمان بدهیم که تحریمها را لغو کنند در غیر این صورت ایران از NPT خارج میشود و پروتکل الحاقی یکی از تعهدات برجام بوده که باقی مانده است.
کریمی قدوسی یادآور شد: زمانی که آمانو به ایران آمد خواستار بازدید از پارچین و مصاحبه با یکی از دانشمندان هستهای شد و این دو خواسته انجام شد و پس از بازگشتش آژانس پرونده PMD را بست و برجام امضا شد که این موارد زمینه نفوذ و دادن اطلاعات به دشمن را فراهم کرد.
وی خاطرنشان کرد: ضربه از ناحیه نفوذ است و از این جهت مخالف هستیم وگرنه ما دائم به لغو پروتکل اصرار داریم ولی این اقدام راهبردی برای لغو تحریمها با محتوای فعلی مشکلی را حل نمیکند.
همچنین محمدرضا صباغیان بافقی در مخالفت با دوفوریت این طرح، یادآور شد: آمریکا و کشورهای غربی نشان دادند پایبند به هیچ نوع تعهدی نیستند چرا هرروز باید انتظار بکشیم که تحریمها افزایش یابد، شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و فخریزاده حکایت از همین موضوع دارد، چرا ما طرح سهفوریتی ارائه نمیدهیم و منفعلانه عمل میکنیم.
وی ادامه داد: اظهار عجز پیش دشمن خطاست و اگر دشمن بفهمد که در دفاع از خودمان شک داریم جسورتر میشود، اگر قرار باشد طرحی تصویب و عملی نشود و پس از چندین روز یادمان برود چه فایدهای دارد؟ مگر در برجام ذکر نشده بود که اگر طرف خارجی به تعهدات خود عمل نکند ما او را وادار به اجرای تعهدات میکنیم؟
نماینده بافق در مجلس بیان داشت: تقاضا داریم تمام مسئولان نظام و مجلس برای این قضیه تصمیم جدی بگیرند زیرا دشمن خوابهای آشفتهای برای ما دیده است و باید مشکلات را از درون حل کرد و به نظارت داخلی توجه کنیم تا دشمن بداند ایران یکصدا و همگام مقابل فشارش ایستاده است.
صباغیان یادآور شد: اختیاری که به آژانس اتمی دادهایم و تمامی مراکز ما را نظارت میکند درست نیست زیرا سرسپرده است؛ باید همه ابعاد دیده شود و تصمیم سنجیده بگیریم.