پایگاه خبری Justsecurity به نقل از یک منبع آشنا به تفکرات «جو بایدن»گزارش داد، با توجه به اینکه از زمان تحلیف جو بایدن، (رئیس جمهور احتمالی بعدی آمریکا) تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در ژوئن 2021 فقط 5 ماه فرصت است، انتظار میرود که بایدن در همین زمان بازگشت ایران به تعهدات خود ذیل توافق هستهای 2015 را تضمین کند.
به گزارش فارس، این گزارش میگوید، دلیل «بازگشت پاک» آمریکا به برجام در ازای بازگشت ایران به محدودیتهای خود تحت توافق، قبل از هرگونه مذاکره گسترده برای توافقی دیگر، این است که پنجره عقب راندن ایران از توسعه فعالیتهای هستهای این کشور، که در خلال سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران به وجود آمده است، کوتاه است.
این گزارش از قول «وندی شرمن» مذاکره کننده ارشد سابق آمریکا میگوید که ایران تابستان سال بعد انتخابات برگزار میکند و احتمالا یک رئیس جمهور از جناح مقابل تیم فعلی در ایران پیروز انتخابات خواهد شد و حسن روحانی(رئیس جمهور به گفته آنها حامی تعامل) نمیتواند برای یک دوره دیگر نامزد انتخابات شود.
این گزارش در ادامه اضافه کرد، یک مقام دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا که با دیدگاههای جو بایدن آشنا است میگوید که موضع بایدن همان است که در ماه سپتامبر در مقالهای آن را تشریح کرده بود؛ اگر ایران به تعهدات خود بازگردد واشنگتن به عنوان نقطه آغاز مذاکرات بعدی به برجام بازخواهد گشت.
این مقام سابق آمریکایی همچنین مدعی شده، بایدن سپس، از احیای اعتبار آمریکا برای همراه کردن متحدان نزدیک خود در اروپا استفاده خواهد کرد و دیپلماسی دیگری را برای توسعه برجام، محکم کردن بندهای این توافق و رفتارهای بی ثبات کننده ایران در منطقه آغاز میکند.
مقامات ایران هرگونه مذاکره مجدد درباره برجام و بندهای مربوط به آن را رد کردهاند. «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران اخیرا گفته، ما چیزی خارج از برجام نمیخواهیم. ما خواستار حقوق خود و آن چیزی هستیم که درباره آن مذاکره کردیم. امکان مذاکره مجدد درباره برجام وجود ندارد.
Justsecurity همچنین به نقل از یک مقام سازمان ملل که به گفته این پایگاه خبری منحصرا درباره مسائل ایران کار میکند مدعی شده، «بازگشت پاک» آمریکا به برجام مطمئن ترین راه برای بازگشت ایران به محدودیتهای هستهای ذیل این توافق و محدود کردن ذخایر اورانیوم این کشور است.
وی افزود: من فکر میکنم که یک بازگشت پاک نه تنها ممکن است بلکه هنوز هم مسیر پیشرفت رو به جلو علیرغم مخالفتها باز است..
وی تاکید میکند که آسانترین مسیر رو به جلو، بازگشت بدون پیش شرط به برجام است.
این درحالیست که روزنامه «نیویورکتایمز» اخیرا به بررسی تلاشهای دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در آخرین هفتههای خود جهت دشوار کردن کار دولت احتمالی جو بایدن برای بازگشت به سیاستهای چهار سال پیش پرداخته و نوشت ترامپ به دنبال کاهش احتمال مشارکت دوباره واشنگتن در توافق هستهای ایران است.
در بخشی از این یادداشت آمده است: «مقامهای [دولت] ترامپ در تلاش هستند تا تحریمهایی جدیدی را بر ایران اعمال کنند که شاید برای آقای بایدن، خنثی کردن آنها دشوار باشد، به دلیل این نگرانی که به سهل گرفتن به یکی از خطرناکترین دشمنان آمریکا متهم شود».
این مقام سازمان ملل با اشاره به مواضع مقامات ایرانی درباره اینکه آمریکا باید ابتدا به تعهداتش در برجام بازگردد نیز گفته، بایدن میتواند یک دستور اجرایی صادر کند تا دستور اجرایی ترامپ در سال 2018 باطل شود و به وزرای خارجه و خزانه داری آمریکا این اختیار را بدهد که همزمان با تایید بازگشت ایران به تعهداتش از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شروع به لغو تحریمها کنند.
وی در ادامه مدعی شده، من فکر میکنم ایرانیها بین 4 تا 6 هفته، بسته به تصمیماتی که میگیرند، میتوانند به تعهدات خود در چارچوب برجام بازگردند و آژانس آن را راستی آزمایی کند. و این زمانی است که دفتر کنترل داراییهای وزارت خارجه آمریکا میتواند دستورالعملهای جدیدی در ارتباط با معافیتهای تحریمی و تعلیق تحریمهای بانکی ایران صادر کند.
محمدجواد لاریجانی در واکنش به احتمال بازگشت آمریکا به برجام گفت: یک نکته مهم وجود دارد و این است که هروقت آقایان برگردند ماهم بر می گردیم مثل اینکه ما خیلی معطلیم ، یعنی ما را شش، هفت سال علاف کردند و حالا ما چند قدم مختصر برداشتیم و هروقت برگردند ما باید برگردیم؟ چرا همچین حرفی میزنید. ما مگر علاف آنها هستیم؟! ما مگر مسخره آنها هستیم؟! غلط کردند بیرون رفتند ما هرگز نباید برگردیم