پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
چاک فریلیچ معاون اسبق مشاور امنیت ملی در دولت اسرائیل و استاد علوم سیاسی در دانشگاه کلمبیا و تل اویو در هاآرتص نوشت: بحران سیاسی و قضایی پیرامون محاکمه بنیامین نتانیاهو تازه در ابتدای راه است. نتانیاهو که به خوبی توانست موانع موجود برای ادامه رهبری خود را از سر راه بردارد، حالا به دنبال به راه انداختن کارزاری برای نادیده گرفتن سیستم قضایی و اجرای قانون است تا خودش را از زندانی شدن نجات دهد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: این کارزار با دسیسههای پشت پرده نتانیاهو در حزب لیکود و همکاری شرکایش از حزب «آبی و سفید» بنی گانتز پشتیبانی میشود.
بحران کرونا باعث بحرانی اقتصادی در اسرائیل شده است. نرخ بیکاری به ۲۵ درصد رسیده است، بستههای انگیزشی دولت تا به الان تاثیر ضعیفی برروی اقتصاد داشته است و اقتصاد جهانی نیز دچار رکود است.
در هفتههای آینده که [کمکهای مالی به خاطر]بیکاری به پایان میرسند و جامعه به طور کامل با عمق بحران روبرو شود، پایههای اجتماعی اسرائیل خدشه دار خواهد شد. بی دلیل نبود که نتانیاهو در ائتلاف "وحدت ملی"، «آبی و سفید» را نیز شریک کرد تا بخشی از بار سرزنشها را به دوش بکشد.
همچنین اسرائیل با چالشهای مهمی در زمینه امنیت ملی روبرو است و برخی از این چالشهای خود ساخته که تغییر شکل فعلی منطقه را در برنامه دارد باعث شده تا اسرائیل بیش از پیش در انزوای بین المللی قرار گیرد و احتمال ورود به جنگ را بالا برده است.
شاید بتوان گفت که اسرائیل فرصت تازهای پیدا کرده است که به مانند به رسمیت شناختن بلندیهای جولان و البته اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی امریکا، کرانهی غربی را نیز به خاک خود الحاق کند و صداهای منطقهای و بین المللی را خفه کند. جهان عرب ضعیفتر از همیشه است و دیگر قادر به پاسخ نیست، ایران درگیر بحران کرونا است و جامعه جهانی نیز سرگرم موضوعاتی این چنین است. مهمتر از همه این که دولت ترامپ این اقدام را تایید میکند. البته احتمال دارد که جریانات مسیری بسیار خشونت بارتر به خود بگیرند.
فلسطینیان اعلام کرده اند که دیگر خود را متعهد به پیمان اسلو نمیدانند و به همکاری امنیتی با اسرائیل پایان میدهند. درصورت الحاق، افزایش خشونت وزارت دفاع اسرائیل را مجبور میکند تا به برقراری نظم پرداخته و حتی کنترل مناطقی فراتر از آنچه برای الحاق، برنامه ریزی شده است را پس بگیرد.
این شرایط جوی متشنج و بحرانی را به دنبال خواهد داشت که حتی ممکن است به برنامهای دو مرحلهای برای خاتمه دادن به قضایا منتهی شود: الحاق کامل کرانه غربی و پایان دادن به امید فلسطین به ایجاد یک دولت در آنجا و ایجاد نا آرامی در اردن در پاسخ به این شرایط یا به دلیل هجوم پناهندگان کرانهی غربی که به سقوط حکومت و ثبات دولت فلسطین منتهی خواهد شد.
چنین روندی میلیاردها دلار برای اسرائیل هزینه خواهد داشت، در حالی که این دولت با مشکل بیکاری، سلامت، تحصیل، زیرساخت و خیلی مشکلات دیگر روبرو است. علاوه بر این حماس دیگر قادر به حفظ آرامش نخواهد بود و احتمال درگیری با حزب الله و حتی نیروهای ایرانی در سوریه شدت میگیرد. حزب الله به تنهایی ۱۳۰۰۰۰ موشک در اختیار دارد.
روابط امنیتی اسرائیل با اردن و مصر به خطر میافتد و این کشورها با وجود منافعی که در حفظ معاهدات صلح دارند حتی ممکن است مجبور به خروج از آن شوند.
همکاری اسرائیل با عربستان و دیگر کشورهای خلیج [فارس]که در نتیجهی دشمنی مشترک با ایران شکل گرفته است به خطر خواهد افتاد و ایران فرصتی تازه برای تقویت محور مقاومت خواهد داشت.
ایران حضور نظامی خود را در سوریه افزایش داده است و حتی حملات سایبری این کشور نیز خطرناک بوده است. ایران با خروج امریکا از قرارداد هسته سال ۲۰۱۵ دیگر به شروط این قرارداد پایبند نیست و احتمال رویارویی امریکا و ایران وجود دارد.
شاید اتحادیه اروپا به دلیل عدم اتفاق نظر اعضا قادر به تحریم یکپارچهی اسرائیل نباشد، اما چندین دولت اروپایی هشدار داده اند که در صورت لزوم از اقدامات تنبیهی استفاده خواهند کرد. چنین تحریمهایی بر صنعت پیشرفته اسرائیل، موتور رشد ملی و قابلیتهای علمی و دانشگاه آن، تاثیرگذار خواهد بود.
دیر یا زود رئیس جمهوری دموکرات در امریکا روی کار خواهد آمد. نمیتوان گفت که مثلا جو بایدن با وجود دوستی با اسرائیل چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت. در دو سال گذشته پشتیبانی حزب دموکرات امریکا از اسرائیل کاهش پیدا کرده است و حتی سه نامزد ریاست جمهوری در مناظرات خود اعلام کرده اند که حمایت نظامی از اسرائیل را منوط به تغییرات در سیاست تل اویوی در بحث کرانه باختری میکنند.
باید در بطن جامعهی امریکا بود تا خشم پنهان شدهی حزب دموکرات را دید، دموکراتها حس میکنند که اسرائیل دههها پشتیبانی امریکا در سازمان ملل و تمامی نهادهای بین المللی، تضمین امنیت، برنامه ریزی و هماهنگی استراتژیک و تمامی کمکهای امریکا را با سیلی به صورت امریکا جواب داده است.
به همین دلایل است که میتوان گفت: اسرائیل در معرض یک طوفان تمام عیار قرار دارد. تنها یک نفر میتواند از این زنجیرهی حوادث جلوگیری کند و آنهم نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو است.