"جونگ نان شان" کارشناس ارشد دولت چین در امور بهداشتی و از پزشکان معروف این کشور در زمینه مبارزه با بیماریهای ویروسی مانند سارس و کرونا پیش بینی کرد که واکسن چین برای درمان کرونا تا پاییز یا خاتمه سال ۲۰۲۰ میلادی آماده استفاده خواهد بود.
به گزارش ایرنا، جونگ روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری در پکن خاطر نشان کرد که باید ساخت واکسن را بر سایر راههای درمان کرونا از جمله «ایمنی عمومی» ترجیح داد، زیرا اصولا زمانی که ۶۰ تا ۷۰ درصد از جمعیت یک جامعه به کرونا مبتلا شوند زمان مصونیت عمومی از بیماری خواهد بود و این شرایط بهای سنگینی دارد لذا در جریان همه گیری یک بیماری باید بر ساخت و تولید واکسن تکیه کرد.
«ایمنی عمومی» نوعی محافظت غیرمستقیم از بیماریهای عفونی است و زمانی اتفاق میافتد که درصد زیادی از جمعیت در برابر یک عفونت، از طریق عفونتهای قبلی یا واکسیناسیون مصون شوند از این طریق میتوان از افرادی که مصون نیستند، در مقابل بیماری حفاظت کرد در جمعیتی که بخش اعظمی از افراد از مصونیت برخوردار هستند، چنین افرادی در انتشار بیماری سهمی ندارند و زنجیرههای انتشار عفونت مختل میشوند که این امر یا سبب توقف یا کند شدن شیوع بیماری میشود، زیرا هرچه نسبت افراد مصون در یک جامعه بیشتر باشد، احتمال تماس افراد غیر ایمنی با فرد عفونی کمتر میشود و به محافظت افراد غیر مصون از عفونت کمک میکند.
گسترش کرونا در جهان و عدم موفقیت در یافتن درمان و یا تولید واکسن برای آن، برخی از ناظران را بر آن داشته تا بر رویکرد «مصونیت جمعی یا گلهای» تاکید کنند موضوعی که این پزشک چینی آن را رد میکند.
جونگ گفت که چین هم اکنون در حال آزمایشهای کلینیکی روی ۶ واکسن است که در صورت اضطراری میتوان از آنها احتمالا تا پاییز امسال یا پایان سال جاری میلادی استفاده کرد.
گافو رییس مرکز کنترل بیماری چین نیز یک ماه قبل با تایید این دیدگاه پیش بینی کرد که در صورت اضطراری میتوان از واکسن ساخت چین برای درمان کرونا تا پایان سال جاری میلادی استفاده کرد.
این در شرایطی است که کارشناسان شماری از کشورهای دیگر از جمله سنگاپور تاکید میکنند که احتمالا حدود سال دیگر بتوان به طور گسترده از واکسن کرونا بهره برداری کرد.
ژاپن یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون دلار برای ساخت و توزیع واکسن کرونا سرمایه گذاری کرده از تولید آن در ژوین سال ۲۰۲۱ خبر داده است.
آزمایشهای بالینی واکسنها روی انسان باید سه مرحله را پشت سر بگذارد مرحله اول عمدتا آزمایش در دامنه کوچک انجام میشود و افراد سالم و عمدتاً سنین جوان و میانسال متمرکز میشود.
در مرحله دوم آزمایشهای بالینی، دامنه سنی گسترش مییابد و تعداد افراد داوطلب هم بیشتر میشود این داوطلبان پیوسته تحت پیگیری و نظارت پزشکی قرار دارند تا محققان شرایط و زمان به وجود آمدن پادتن بعد از تزریق واکسن و مدت دوام ایمنی در افراد را یادداشت و بررسی کنند.
هنگامی که ایمنی و اثربخشی واکسن در این دو مرحله تایید شد میتوان آن را در مرحله سوم آزمایش بالینی وارد کرد؛ یعنی در این مرحله تعداد داوطلبان دریافت واکسن به میزان قابل توجهی، در حد هزاران یا حتی دهها هزار نفر افزایش مییابد.
یک کارشناس ارشد سازمان جهانی بهداشت (WHO) امیدوار است که واکسن کرونا تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۰) با موفقیت تولید شده و صدها میلیون دوز از آن در مرحله اول در اختیار اقشاری که بیشتر در معرض خطر هستند قرار بگیرد.