arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۴۵۶۸۸
تعداد نظرات: ۴۳ نظر
تاریخ انتشار: ۰۶ : ۱۷ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۹

روایتی از طرح ترکیه برای ایجاد تفرقه کردی - آذری در ایران / اردوغان چگونه از پ‌ک‌ک برای پیشبرد توسعه طلبی خود استفاده می کند؟

رضا کدخدازاده: برخی معتقدند که دولت ترکیه و دستگاه اطلاعاتی آن (میت)، مستقیماً در تاسیس پ.ک.ک نقش نداشتند، بلکه به تدریج به این ادراک رسیدند که استمرار این تهدید، می‌تواند در مقاطع گوناگون مفید باشد. در این روایت نیز پ.ک.ک بهانه‌ای معتبر برای توجیه ماجراجویی‌ها و برخی از «سیاست‌های فوق العادۀ» آنکار در داخل و خارج از ترکیه قلمداد می‌شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

وقتی اردوغان برای ایجاد تفرقه کردی - آذری در ایران، دست به گریبان پ‌ک‌ک می‌شود / پ‌ک‌ک حزبی در خدمت توسعه طلبی سلطان رجب / تهمت آنکارا مبنی بر ارتباط ایران با پ‌ک‌ک؛ دستاویزی برای پنهان‌سازی مناسبات پنهان میت ترکیه با قندیل

رضا کدخدازاده: هفتۀ گذشته یکی از مرزداران کشور به نام «امیر سلیمانی»، در جریان تمرینات آمادگی رزمی در مرزهای آذربایجان غربی، به فیض شهادت نائل آمد. سردار «یحیی حسین‌خانی» -فرمانده مرزبانی استان- با اعلام این خبر، تاکید کرد: شهادت مرزدار وظیفه شهید «امیر سلیمانی» حین اجرای تمرین رزمی و تاکتیکی رخ داد. با این حال، برخی از رسانه‌های دولتی در ترکیه، این حادثۀ تلخ را بهانه‌ای برای نفرت‌پراکنیِ مبتنی بر دوگانۀ «تُرک و کُرد» در ایران -به طور مشخص شمال غرب ایران- قرار دادند. خبرگزاری آناتولی -که پیشتر در مقاله‌ای در باب فتنه‌انگیزی آن در امور داخلی ایران نوشته شد- طی خبری کاملاً کذب، مدعی شد این مرزبان ایرانی «در درگیری با گروه تروریستی پژاک در منطقه سِرُو آذربایجان غربی» به شهادت رسیده و در ادامه، آن را توجیهی برای ماجراجویی‌های دولت ترکیه در منطقه قرار داد. آناتولی حتی در ادعایی مضحک مدعی شد «نیروهای ایران با تسامح با گروه‌های تروریستی فعال در شمال‌ غرب برخورد می‌کنند»! امری که با توجه به امنیت قابل توجه مرزهای شمال‌غرب کشور -که با جانفشانی مرزبانان غیور ایران حاصل شده است- بیشتر به دروغی سخیف می‌مانَد تا یک دروغ حرفه‌ای در بازی‌های رسانه‌ای!

به نظر می‌رسد هدف این رسانه و رسانه‌های مانند آن، چنانچه گفته شد، ایجاد «نفرت قومیتی» میان آذری‌ها و کُردهای ایران -خاصّه آذربایجان غربی، به دلیل بافت خاصّ جمعیتی آن- است که بر خلاف آنچه در ترکیه در شکل تقابل‌های قومیتیِ خشونت‌آمیز ساری و جاری بوده است، همواره دوشادوش یکدیگر در مقابل گروه‌های تروریستی از مام میهن دفاع کرده‌اند. حال این سوال پیش می‌آید که هدف اینگونه رسانه‌ها از فتنه‌انگیزی قومیتی در ایران بر اساس اخبار کذب چیست؟! برای پاسخ به این سوال لازم است به این مهم پرداخته شود که گروهک تروریستی «پ.ک.ک» و شاخه‌های آن اساساً چه نسبتی با ترکیه داشته و دارند. در ادامه خواهیم دید که «تشکیلات تروریستی پ.ک.ک، یک حزب ترکیه‌ای است» و اگر آنکارا کنترل موثری بر مرزها و احزاب سیاسی خود داشته باشد، این اتفاقات تلخ در مرزهای ایران نیز رخ نخواهد داد.

علی‌رغم تمام درگیری‌های میان نظامیان ترکیه با پ.ک.ک، شواهد جدی در خصوص روابط پنهانی بین دولت ترکیه و پ.ک.ک وجود دارد. در واقع، این گزاره که «پ.ک.ک یک حزب ترکیه‌ای است» صرفاً یک ادعای رسانه‌ای و بدون استناد نیست؛ تا جایی‌که حتی فعالان سیاسی تُرک نیز طی سال‌های گذشته بارها به ارتباط میان پ.ک.ک با سازمان اطلاعاتی ترکیه (میت) اذعان کرده‌اند. این واقعیت همچنین، ریشه در تاریخ معاصر ترکیه نیز دارد که برگ‌هایی از اسناد آن، هر از گاهی در میان نزاع‌های سیاسی جناح‌های سیاسی ترکیه افشاء می‌شود. بیش از همه، سیاسیون نزدیک به «حزب عدالت و توسعه» -که نزدیک به 20 سال است اقتدار سیاسی را در کنترل خود دارد- به نقش سازمان‌هایی چون «میت»، «تشکیلان گولن»، «دولت ژرف» و یا لابی‌های سیاسی-نظامی مانند «شبکۀ سرّی گلادیو» در تاسیس پ.ک.ک و پژاک اشاره کرده‌اند.

از نظر این عده، انگیزۀ چنین کاری، ساختن یک «تهدید» و در نتیجه، افزایش بودجه نظامی- امنیتی و سرکوب جنبش‌های مدنی و همچنین متحد کردن جبهۀ ناسیونالیست‌ها تُرک، ذیل مبارزه با این تهدید ساختگی بود. «کمال بورکاری» و «حسین یلدریم» -وکیل مدافع سابق «عبدالله اوجالان» (رهبر و بنیانگذار پ.ک.ک)- بر این باورند که میت ترکیه، از طریق همسر سابق اوجالان (کثیره اوجالان) در سال‌های اولیۀ شکل گیری پ.ک.ک آن را مدیریت می‌کرده است. پدرزن اوجالان نیز عضو میت بود و خود اوجالان در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها مسالۀ اعمالِ نفوذِ میت بر پ.ک.ک از طریق کثیره را رد نکرد و دلیل وی برای طلاق همسرش را نیز جاسوسی و عاملیت وی برای دولت ترکیه عنوان کرد.

«کمال بورکای» فعال سیاسی کُرد مخالف پ.ک.ک، که گزارش‌های وی در خصوص جنایات این گروه مورد تایید حزب حاکم بود و در پارلمان ترکیه نیز قرائت شد، چندین بار به نقش میت و لایه‌های پنهان ارتش در حمایت از پ.ک.ک اشاره کرده است. «شامل طیار» روزنامه‌نگار و نمایندۀ مجلس ترکیه از «حزب عدالت و توسعه» نیز چندین بار به نقش «میت» در حمایت یا تاسیس پ.ک.ک اشاره کرده است. این اظهارات در سایت تلویزیون خبری «هابر 7» -که نزدیک به حزب حاکم شناخته می‌شود- منتشر شده است و «تایم ترکیه» نیز به بازنشر آن پرداخته است. همین نویسنده در خصوص ارتباط سرّی میان گروه «ارگنه‌کن» و پ.ک.ک، مقالات و تحقیقات فراوانی دارد.

 ارگنه‌کن شبکه ای از نیروهای امنیتی و نظامی قدرتمند در ساختار سیاسی ترکیه بود که با انگیزه های خاص از پ.ک.ک حمایت می‌کردند. آنها خود را صاحبان اصلی قدرت و منزلت در ترکیه می دانستند و به گفتۀ منتقدین اسلام‌گرای آنها، در بین سال های  2007 تا 2015 برای سرکوب و میلیتاریزه کردن جامعه به دشمنی همچون پ.ک.ک نیاز مبرم داشتند. پس از کودتای جولای 2016 نیز مستندات قابل توجهی دربارۀ ارتباط «جماعت گولن» با پ.ک.ک، در رسانه‌های ترکیه منتشر شد. با توجه به این که جماعت گولن شریک سیاسی عدالت و توسعه (حزب حاکم) از 2002 تا 2015 بود و در همه رده‌های قضایی، اطلاعاتی، نظامی و آموزشی سهمیه داشته، اصولاً هر نوع حمایت و رابطۀ ادعایی میان این تشکیلات با پ.ک.ک در واقع جنبۀ حاکمیتی و دولتی نیز داشته است.

برخی نیز معتقدند که دولت ترکیه و دستگاه اطلاعاتی آن (میت)، مستقیماً در تاسیس پ.ک.ک نقش نداشتند، بلکه به تدریج به این ادراک رسیدند که استمرار این تهدید، می‌تواند در مقاطع گوناگون مفید باشد. در این روایت نیز پ.ک.ک بهانه‌ای معتبر برای توجیه ماجراجویی‌ها و برخی از «سیاست‌های فوق العادۀ» آنکار در داخل و خارج از ترکیه قلمداد می‌شود. برای مثال وجود چنین تهدیدی بهترین بهانه برای قلمروگستریِ ترکیه در شمال عراق و سوریه است. در سال‌های اخیر نیز برخی از اراضی شمال سوریه -که اتفاقاً با ژئوپلیتیک نوعثمانی‌گری اردوغان تطبیق دارد- به بهانۀ مقابله با «پ.ی.د» (شاخۀ سوری پ.ک.ک) به اشغال نیروهای ترکیه درآمده است. در این راستا ترکیه از سال 2016، سه تهاجم بزرگ نظامی برای تامین امنیت خود در شمال سوریه ترتیب داده که بهانۀ همۀ آنها مبارزه با پ.ک.ک/ پ.ی.د بوده است: عملیات‌های «سپر فرات» در 2016، «شاخۀ زیتون» در سال 2018 و «چشمۀ صلح» در 2019.

در تمامی این حملات، نیروهای پ.ک.ک بدون مقاومت خاصی، اراضی تحت تصرف خود را تسلیم ارتش ترکیه کرده و عقب‌نشینی کردند. جالب این‌که با وجود ادعای مقامات آنکارا -که از این سه عملیات با عنوان «عملیات پیروزمندانه» (کذا!) یاد می‌کنند- تاکنون پ.ک.ک نابود و حتی تضعیف هم نشده است! این نشان می‌دهد که از نظر آنکارا هنوز برای نابودی این سازمان به عملیات‌های بیشتری نیاز است که معنای آن در واقع، تصرفِ خاک و قلمرو بیشتر در سوریه و عراق است!

در سال های اخیر استفادۀ ابزاری از پ.ک.ک، علاوه بر سیاست خارجی، در سیاست داخلی ترکیه نیز برای حزب عدالت و توسعه مفیده بوده است. در انتخابات پارلمانی ژوئن 2015 هنگامی که حزب عدالت و توسعه، اکثریت پارلمان را از دست داد و ناچار به تشکیل دولت ائتلافی شد، در فاصلۀ رایزنی‌های سیاسی، شاخۀ نظامی پ.ک.ک جنگ شهری را در استان‌های شرقی ترکیه آغاز کرد و چند ماه پیش از انتخابات، انفجارهای مهیبی در شهرهای بزرگ ترکیه -که احتمال رای آوری عدالت و توسعه در آن کم بود- رخ داد. مسئولیت این انفجارها از سوی گروهی به نام «شاهین‌های آزادی کردستان» پذیرفته شد اما دولت ترکیه، کُردهای پ.ک.ک را مسئول اصلی این اقدامات دانست.

وجود همین ناامنی‌ها در نهایت باعث شد که در دور دوم انتخابات پارلمانی که در زمستان همان سال برگزار شد، حزب عدالت و توسعه حائز اکثریت لازم شود. در واقع اردوغان توانسته بود با بسیج آرای ناسیونالیست‌ها و سنت‌گرایان، بار دیگر «تهدید» پ.ک.ک را مهم جلوه داده و به نام امنیت، کسب مشروعیت کند. قطعاً اگر پ.ک.ک، تشکیلاتی مستقل و به دور از نفوذ دولت ترکیه در آن بود، به خوبی می‌دانست که هر نوع ناامنی در آن برهه که موجب اعلام وضعیت فوق‌العاده شود، زمینه‌ساز بازگشت حزب عدالت و توسعه به قدرت، و در واقع به ضرر پ.ک.ک خواهد بود.

در انتخابات شهرداری‌های 2019، هنگامی که آرای حزب حاکم در شهرهای بزرگ به ویژه استانبول و آنکارا رو به افول بود و انتخابات این دو، پس از ابطال، یک بار دیگر تجدید شد، اردوغان به شکل آشکاری به اوجالان متوسل شد: در حالی که سرنوشت انتخابات استانبول به آرای کُردها بستگی داشت و آنها نیز قصد داشتند به «اکرم امام‌اغلو» نامزد مخالف «عدالت و توسعه» رای بدهند، عبدالله اوجالان 72 ساعت پیش از برگزاری انتخابات، بر خلاف سیاست «حزب دموکراتیک خلق‌های ترکیه» طی پیامی از کُردها خواست تا انتخابات را تحریم کنند! اجازه دادن به اوجالان جهت انتشار چنین پیامی از زندان کاملاً شائبه‌برانگیز بود، به ویژه که رای دادن در ترکیه، «اجباری» و تکلیف شهروندی است و عدم شرکت در انتخابات جزای نقدی در پی دارد.

در واقع اوجالان با انتشار این نامه از زندانِ فوق امنیتی «امرالی»، مخاطبین را به قانون‌شکنی دعوت می‌کرد و رسانه‌های نزدیک به عدالت و توسعه نیز با آب و تاب آن را منتشر می‌کردند. جالب‌تر اینکه اندکی پیش از برگزاری انتخابات، رئیس‌جمهور ترکیه نیز دقایق زیادی در خصوص این موضوع صحبت کرد تا مطمئن شود پیام اوجالان به مخاطبین کُرد رسیده است! همزمان «عثمان اوجالان» -برادر عبدالله اوجالان- 36 ساعت پیش از انتخابات، در شبکۀ دولتی تی.آر.تی برای اولین بار حضور پیدا کرد و در خصوص پیام برادر خود برای مردم سخنرانی کرد! عثمان از 1986 تا 2003 از فرماندهان ارشد پ.ک.ک بود و در عملیات تروریستی علیه ارتش ترکیه که منجر به کشته شدن چندین نظامی شد نقش مسلمی داشت.

نکتۀ قابل تامل‌تر اینکه، «انگین آلتای» -نمایندۀ با سابقۀ حزب «جمهوری‌خواه خلق» در پارلمان ترکیه- به شبکه فوکس گفته بود دولت ترکیه در سال 2015 علاوه بر درخواست استرداد بین‌المللی عثمان اوجالان از اینترپل، او را به عنوان «تروریستِ تحت تعقیب» معرفی کرده است. اما همین تروریستِ تحت تعقیب، با کمال تعجب در شبکۀ رسمی و دولتی این کشور، سخنرانی انتخاباتی‌ای می‌کند که به نفع حزب حاکم می‌شود! برای تایید «ترکیه‌ای بودنِ تشکیلاتِ پ.ک.ک» دلیلی از این واضح‌تر می‌خواهیم؟!

اکنون به مدعای اصلی این نوشتار بازگردیم؛ اینکه به راستی چه کسی تشکیلات تروریستی پ.ک.ک و شاخه‌های آن را کنترل می‌کند؟! شواهد نشان می‌دهد که دولت ترکیه از دیرباز در بدنۀ رهبری این گروه، صاحب نفوذ جدی است. رابطۀ ترکیه با پ.ک.ک هر چه باشد، شواهد حاکی از آن است که وجود آن، به نفع نظام حاکم است. در واقع می‌توان اینگونه نتیجه گرفت که «پ.ک.ک حزبی خارج از سپهر قدرت در ترکیه نیست» و دعوای آنها فی‌نفسه ربطی به «دعوای تُرک و کُرد» ندارد. چه آنکه، رهبران پ.ک.ک -از جمله «عبدالله اوجالان» و «صلاح الدین دمیرتاش»- به اذعان خودشان آشنایی چندانی با زبان کُردی نیز ندارند! حتی یک سخنرانی به زبان کُردی از اوجالان موجود نیست و تمام کتاب‌های وی به زبان تُرکی نوشته شده است. اکثر رهبران این سازمان کُردی نمی‌دانند و چندان دغدغۀ یادگیری آن را هم ندارند. حتی جالب است که «زبان رسمی» تشکیلات پ.ک.ک نیز ترکی است! چگونه ممکن است کسی خود را کُرد بداند و مدعی فرهنگ و زبان کُردی باشد، اما صرفاً در قالب زبان رسمی دولت آنکارا فعالیت کند؟!

در مجموع، لبّ مطلب این است که «گروه تروریستی پ.ک.ک، یک تشکیلات ترکیه‌ای است» و مسئولیت هرگونه فعالیت این تشکیلات و شاخه‌های وابسته به آن در درجۀ اول بر عهدۀ دولت آنکارا است. وقتی رهبر این تشکیلات -اوجالان- در گفتگو با سرهنگ «آتیلا اوغور» می‌گوید خود را نوعاً سرباز «دولت ترکیه» می‌داند و حاضر است به نیابت از دولت ترکیه، همه کُردهای خاورمیانه را زیر پرچم دولت ترکیه در بیاورد؛ ادعای مطرح شده در این مقاله، دیگر نمی‌تواند به سادگی انکار شود. در سال‌های گذشته، حملات جسته‌و‌گریختۀ تروریست‌های پ.ک.ک/ پژاک به ویژه از مرز ترکیه به عمق خاک ایران، موجب دردسرهای مرزی و شهادت مرزبانان ایرانی شده است.

قطعاً اگر دولت ترکیه می‌خواست، می‌توانست این تشکیلات تروریستی را از بین ببرد اما چنانچه در این مقاله به پاره‌ای از موارد -که نشان‌دهنۀ «ترکیه‌ای بودنِ پ.ک.ک» است- اشاره شد، شاید لازم باشد ایران در موضوع امنیت مرزهای شمال‌غرب خود، تامل تازه‌تر و بیشتری مبذول دارد. حال که دولت ترکیه نه تنها نمی‌خواهد این تشکیلات تروریستی در منطقه از بین برود، بلکه در نهان و آشکار از آن حمایت نیز می‌کند، بهتر است تهران سیاستی را اتخاذ کند که هزینۀ این بازی خطرناکِ آنکارا را دولت اردوغان بپردازد، نه جوانان و مرزبانان عزیزِ ایرانِ عزیز!

 وقتی اردوغان برای ایجاد تفرقه کردی - آذری در ایران، دست به گریبان پ‌ک‌ک می‌شود / پ‌ک‌ک حزبی در خدمت توسعه طلبی سلطان رجب / تهمت آنکارا مبنی بر ارتباط ایران با پ‌ک‌ک؛ دستاویزی برای پنهان‌سازی مناسبات پنهان میت ترکیه با قندیل

رضا کدخدازاده: روزنامه‌نگار و محقق مسائل قومی

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۵۵
غیر قابل انتشار: ۱۵
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
12
17
جالب انجاست که علیرغم حساسیت بالای دولت ترکیه، رو سردر تمام شهرهایی که توسط نیروهای پ ی د در برابر داعش محافظت میشدند، عکس های اوجالان رو برافراشته بودند، واقعا این نوع برانگیختگی ترکیه برای یک منطقه خودمختار سادگی و ساده لوحی نیست ؟ شاید این دلیل را هم به دلایل غالبا صحیح نگارنده این مقاله اضافه کرد.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
11
23
سایت های ترکیه به نقل از خبرگزاری های ایران زدند
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
39
47
مقاله بسیار عالی ست. الان پانترک ها ناراحت نشنبه اربابشون انتقاد شده؟
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
ما در ایران پانتورک نداریم ولی تا دلت بخواد پان کرد و پان فارس داریم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
37
43
تمام فتنه های شمالغرب کشور توسط ترکیه طراحی وهدایت میشوند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
43
51
مطلب در کل چرتی بود. من خودم هنگ مرزی خدمت کردم بارها شاهد ترور و شهادت ژاندارمهای ترک توسط گروههای پژاک بودم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
هنگ مرزی خدمت کردن از شما تحلیلگر نمی سازه با دقت تمامش رو بخون، بعد هم در فضای رسمی بنویس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
پدر دوست من عضو سپاه بود و حدودا 10 سال پیش در درگیری با پژاک شهید شد. انتخاب چه میفهمه شهادت چی هست؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
به اشتباه منفی به نظر شما دودم کاملا موافقم
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
13
8
با احترام بر سایت وزین انتخاب. غالبا در کشورهایی که دارای بافت قومی هستند از متخصصان امر استفاده می شود ، این مطلب در ذات خود می تواند موجد تنش قومی در داخل و حتی دیپلماسی برون مرزیشود. خواهشا در صورت تکرار این موضوعات که البته لازم نیز هست ، از یادداشتهای متخصصین امر استفاده شود . در ضمن تیتر هیچ ارتباطی با محتوا نداشت
بهرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
23
29
خجالت نمیکشین؟ همین چند روز پیش امیر سلیمانی سرباز وطیفه ترک توسط گروه تروریستی پ زاک شهید شد. مردم مگه چشم ندارن نمیبینن؟ سال قبل 14 نفر رو شهید کردن. به جای این که ایران و عراق و ترکیه و سوریه متحد بشن و مقر این گروه های ترروریستی تو قنیل رو بزنن شما میای مطلب چرت مینویستی؟ مقر دومشون عفرین بود. به امید سقوط قندیل
نادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
30
30
برای سایت انتخاب متاسفم که با این مقاله های چرت و پرت بیشتر باعث تفرقه میشه. دوما آذری جدوآبادته ما ترکیم...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
13
23
نتیجه می گیریم پژاک کومله دموکرات و ده ها گروهک تروریستی و ضد انقلاب دیگر که در 40 سال گذشته در جنگ و صلح هزاران مرزبان ایرانی رو شهید یا جانباز کرده اند اصلا وجود ندارند و همگی خبرسازی های کشورهای همسایه هستند!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
10
21
اولا با تاکید روی شهادت حین آمادگی رزمی خواندن مستقیم یا غیر مستقیم شهادت یک جوانمرد رو بی اهمیت جلوه دادی. بماند که اکثر رسانه ها درگیری با پژاک رو دلیل شهادت گزارش کردند. ثانیا طوری جلوه دادی که انگار پژاک هیچ مرزبانی رو شهید نکرده الان خواستی از پ ک ک و پژاک گناه زدایی کنی؟ ثالثا مردم ایران همه چی رو میدونن.
ناشناس
|
United States of America
|
۲۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
19
15
اگر میخواهید متن تان شبیه چرندیات نباشد باید در جای جای آن رفرنس مناسب ارائه دهید. واِلا هرکس میتواند هر مطلبی برای خودش ببافد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
13
11
اطلاعات در مورد زبان پ ک ک کاملا غلط و این محقق اصلا محقق نیس داره واسه پول می نویسه. دمیرتاش پ ک ک نیست. انتخاب چرا کیفیت سایت و پایین میاری
آتاتورک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
18
17
به نظرم این آقای کدخدازاده بیشتر خیالهای خود را می نگارد!
در تحلیلهاش ضعف منطق عیان است
اینکه ترکیه از (عملکردهای)پ ک ک شاید استفاده بکند شکی درش نیست
ولی اینکه خودش ساخته و هدایتش میکنه و تقویتش میکنه
به نظر ضعف تحلیل نویسنده رو نشون میده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
23
21
متاسفانه اقای رضا کدخدازاده که سایت انتخاب اخیرا نوشته های اون رو زیاد منتشر میکنه نگاه خودبرتربینانه خاص و ضد ترک داره که باعث میشه تحلیلهای یکجانبه و دور از واقعیت ارائه بده. لطفا همکاری با این فرد رو قطع کنید.
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
23
27
عالی بود و پژوهشگرانه . دمت گرم آقای کدخدا زاده
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
13
3
به نظرم نویسنده این مقاله/ گزارش خواسته بصورت خود انگاری و دست سازی شده مشکلات دولت ترکیه باکردهای ترکیه را به هر نحوی به کشور ایران تسری بده.مرمان بزرگ کرد و آذربایجانی در ایران با صلح و صفا در کنار هم زندگی می کنند.این محتوا و روایت ذکر شده نمی تواند منتسب به مردم کشور ما باشه.این موضوعات توی کشور ما مشتری نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
8
5
اقدام ترکیه ویا باورعمیق تاثیر گذاری آن تقریبا ساده لوحی است.چرا که بافت فرهنگی ،نژادی و مذهبی ایران از قدیم طوری است که ایران یک الگوی نمونه سازگار ی حاکمیتی با توسل به اخلاق اجتماعی و سیاسی روانی با اداره کنندگی عالی رابخصوص در نظام اسلامی ارایه داده است که نوعی مدینه فاضله که دارای رمز و رازهای عجیب همراه با همکاری و همدلی آحاد جامعه با نهادهای حکومتی را بوجود آورده است که میتوان گفت نفوذ و تغییر ازطرف عوامل خارجی واندک عوامل داخلی تقریبا صفر است این درحالی است که گسترش نفوذ نژاد و فرهنگ ایرانی در کشورهای پیرامون ما آن اقوام مثل آذریهاو کردهای ترکیه و عراق سوریه با آن جمعیت عظیم روح وقلبشان برای اتصال با ایران بی تابی می کند و خودشان را با ترکهای عثمانی یکی نمی بینند که هیچ بلکه اکثریت قریب به اتفاق ترکها رایک وصله ناهنجا. برای خود می دانند واگر خوب توجه کنیم از لحاظ جغرافیایی وژیوپولیتیکی بهترین گزینه برای رهایی ازمحصوربودن درخشکی و واتصال به دریاهای آزاد الحاق به ایران است چون اکثریت کشورها واقوام گسترده ایرانی پیرامون ما خودشان رااول یک ایرانی می دانند وبر عکس اقوام داخل ایران بزرگ زندگی در اتحاد و یکپارچگی را در ایران یک افتخار بزرگ غیر قابل تغییر می دانند واین جدایی اقوام ایرانی پیرامون کشور ما در سوریه و عراق وترکیه یک جداسازی مصنوعی وبی معنی بوده که در گذشته بوسیله استعمار بخصوص انگلیسی ها بوجود آمده و آثار آن پس از دهها سال در کشورهایی مثل عراق و سوریه و افغانستان و...به صورت نوعی سرکشی مدنی و ناسازگاری اجتماعی بروز کرده و به این زودی التیام نمی یابد.
محمد
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
13
16
ترکیه در سوریه و‌عراق بارها و بارها با پ ک ک و ی پ گ درگیر شده
کوروش کبیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
23
22
خیلی چرت بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
14
15
مخاطبین رو چرا مسخره کردین؟ نظر نمیخواین منتشر کنید ببندید خب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۰
2
8
مثل امریکا که گروهای بن لادن و گروه طالبان واخیرا هم داعش که خودش ساخه وبا این بهانه به کشورهای دیگه حمله می کند البته درست است که این گروها ظاهرا برای جهاد علیه کافران است تشکیل می شود و افراد واقعا با همین نیت وارد می شوند ولی چون این افراد از معرفت کافی از دین اسلام ندارند به بیراه کشیده می شوند وبه این نتیجه می رسند کهباید جهاد کنند تا هم احکام دین اجرا کنندوهم اگر شهید شدند به بهشت اعلا وحوری به سرعت دست یابندوقتی به این مرحله رسیدند اماده به نتیجه رسیدن اهداف امریکا همان کسی که می خواهند با ان بجگند می شوند از مرگ انتحاری تا کشتن مسلمانان دیگر نقط وشدید ترین بربریت به اسم اسلام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
از اومدن داعش چه کشور هایی نفع بردن ??
ڢرهاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
21
15
نکته مهمی وجود دارد که متاسفانه اکثزیت ایرانی ها از اون مطلع نیستند که به اشتباه نام برده میشود که ایران ترک ندارد،آذری دارد..
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
13
26
این چرت و پرتا چیه نوشتی پژاک کم انسان کشته ؟ یه سر برنید به مزارهای شهدا تو آذربایجان غربی اکثرشون توسط همین کثافتا شهید شدن
ات فراز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
3
6
به نظر هر چه یه خبر هم بی اساس باشه نیاز به تحقیق و برسی سیاست های ترکیه در منطقه هست باید تحقیق بشه و مرزهای کشور استاندار سازی و ایمن سازی بروز بشه .که کس هوسی نکنه
ناشناس
|
United States of America
|
۰۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
17
21
چه مطلب آبکی و مزخرف و مملو از عقده و کینه و رذیلانه ای بود
سپهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
13
19
مبارزه اردوغان با پژاک اظهر من الشمس است
توهم توطئه بدور از عقلانیت است
اشتباه یک رسانه در جزئیات خبر طبیعی است
محمد
|
United States of America
|
۰۶:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
9
18
یه مطلب مسخره، این اولین بار نبود که تروریست‌های پ ک ک، ویا پژاک مرزبان هارو شهید میکنن ومرکز نشینان بی تعصب چنان عکس العملی دارن، قبل عید هم ما شهید داشتیم، والکی از آب گل آلود ماهی نگیرین، اونا تروریستان مثل افکار نویسنده این مطلب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
6
18
چرا چرت و پرت مینویسید؟ جایی که خبرگزاری های رسمی کشور خبر زدن که این سرباز تو درگیری با تروریست های پژاک شهید شده شماها چرا مغلطه میکنید؟
http://www.taghribnews.com/fa/news/459986/%D8%B3%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%B1-%D8%B3%D9%84%DB%8C%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%DA%A9-%D8%AA%D8%B1%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%B3%D8%AA%DB%8C-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%85%DB%8C%D9%87-%D8%B4%D9%87%D8%A7%D8%AF%D8%AA-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
7
19
بهتره با سربازهایی که تو مرز خدمت کردن صحبت کنید نه یک خود محقق پندار
مریم تبریزیان
|
Belgium
|
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
22
23
عالی عالی عالی . دست انتخاب و نویسنده درد نکنه . من خودم آذری و ساکن تبریزم و متاسفانه از نزدیک شاهدم که به خاطر فتنه انگیزی ترکیه بین برخی از همشریانم نسبت به هموطنای کرد نفرت و کینه ایجاد کردن . البته به ملت ایران به خصوص کردها قول شرف میدهم اینها اقلیت محض در تبریزن و آذریها جونشون برای هموطناشون بخصوص کردا میدن . پاینده ایران یاشاسین ایران بژی ایران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
15
16
چکیده ایاز تراوشات ذهنی بی استناد به واقعیتات تاریخی در خورد مردم ندهید.
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
12
26
من کردم بهترین دوستام ترکن. ..از تبریز بگیر تا خوی و چهار محال بختیاری...درود بر همه انسان ها
در اخرم لعنت بر هر چی نژاد پرست....
زنده باد ایران
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
2
8
این استدلال کاملا غیرعلمی است سالهاست که پژاک در منطقه دست به ترور می زند و این ربطی به ترکیه ندارد.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
2
7
انتخاب جان تو مثلا یه رسانه حرفه‌ای هستی. چرا به این فرد ستون میدی حرفهای متناقضش رو به اسم تو پخش کنه.
کریمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۱
1
4
با سلام خدمت همه خوانندگان،
چند نکته فنی در این متن لحاظ نشده که البته برخی دوستان هم اشاراتی داشتند.
نکته اول: وقتی تیتری رو برای متنی انتخاب میکنیم حتی المقدور ارتباط تیتر با متن حفظ بشه، که متأسفانه در این نوشته این ارتباط مشاهده نشد.
نکته دوم : قید نشدن رفرنس برای نقل قول ها بود که در متون تخصصی قابل چشم پوشی نیست.

نکته سوم : استفاده بیش از حد نویسنده از قید های تاکیدی بود که این به خودی خود باعث دور شدن نویسنده از نگاه بیطرفانه میشه.

در پایان هم باید عرض کنم وجود امثال این گروه های تروریستی همواره ابزار دولت ها برای رسیدن به مقاصدشون در مقاطع مختلف هست و این در سیاست چیز جدیدی نیست...
روژان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
2
5
سایت انتخاب لطفا یکبار دیگر متن را بخاطر حفظ شان و زحمات دیگر نویسندگان خوبتان بخوانید آیا بین تیتر و محتوا ارتباطی می بینید آیا غیر از پارگراف های تکراری چیزی می بینید مطالب مقاله با واقعیات های میدانی هیچ ارتباطی ندارد ندانستن زبان کردی اوجالان چندین دلایل دیگری می تواند داشته باشد و نتیجه گیری نویسنده از آن از کم تجربگی و یا مغرضی وی ناشی می شود چرا اجازه می دهید نویسنده ای بیسواد آبروی سایت شما را ببرد
ارشیا
|
United States of America
|
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
3
8
زیر همین مقاله افرادی اومدند نظر دادند که برای سازمان جاسوسی ترکیه کار میکنند و به اسم دفاع از مرزبان تفرقه افکنی میکنند من خودم این مقاله رو در تویتیر دیدم که یک تجزیه طلب که کلا عکس های اردوغان رو توی توتیتر گذاشته توییت کرده و از طرفدارانش خواسته بود بیان اینجا و به کُردها فحاشی کنند
ایل گلی
|
Switzerland
|
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۲
1
5
من مدتی قبل بعد از دادوستد ترکیه با داعش رفتارهای ترکیه رو دقیق تر بررسی کردم و متوجه شدم سیاست حاکم در ترکیه نه تنها در باره داعش بلکه درباره اسرائیل و کردها ... هم دارای دو نوع است. یک عملکرد ویترینی و یک عملکرد پشت پرده که در راستای اهدافش اصلیش هست دوستان اگر کمی تعصب قومی و ساده انگاری را کنار بگذارند متوجه میشوند جنگهای زرگری که ترکها در همه مواضع به راه می اندارند کاملا در پشت پرده با اهداف دیگریست وحتی برای رسیدن به این اهداف ابایی از قربانی کردن خودی ها و غیر نظامیان ندارد . از تحریریه وبسایت انتخاب هم بابت پوشش، بررسی و تحلیل اخبار از این دست بسیار سپاسگزارم پیروز و سربلند باشید.
نظرات بینندگان