«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند.
سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در پاکستان در گزارشی محرمانه در تاریخ ۳۱ تیر ۱۳۶۵ درباره موقعیت ایران در جنگ عراق و ایران توضیحاتی را خطاب به وزارت خارجه آمریکا و سفارتخانه های آمریکا در کشورهای حوزه خلیج فارس ارائه کرده است.
به گزارش «انتخاب»، متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، به شرح زیر است:
موضوع سند: جنگ ایران و عراق: موقعیت در تهران
طبقه بندی: محرمانه
سه شنبه ۱۱:۲۲ دقیقه بیست و دوم جولای ۱۹۸۶
از: اسلام آباد پاکستان
به: سفارتخانههای حوزه خلیج فارس، وزیر امورخارجه
۱. محرمانه – کل متن
۲. در ادامه بحث قبلی در روز ۲۲ جولای، شهریار خان، وزیر سازمانهای بین المللی تمایل داشت درباره نظرات اولیهاش بیشتر توضیح داده و به تعدادی از سوالات مطرح شده در تلگراف اول پاسخ بدهد. شهریار صراحتا اعلام کرد تقریبا همه نظرات او مبتنی بر صبحت با مقامات سفارت پاکستان، تجار و خبرنگارانی است که در تهران زندگی میکنند. او تنها پنج روز در تهران بوده و خیلی کم در شهر تردد کرده، بصورت کلی آنچه دیده با آنچه شنیده مطابقت داشته است. او اضافه کرد که جامعه پاکستانیهای مقیم ایران بزرگ، دارای دسترسی خوب و سابقه طولانی در این کشور است.
۳. شهریار میگوید نظریات ابتدایی او درباره .. مردم ... شامل طبقات پایین هم میشده اند. ...
۴. او در سفر خودش به بیرون از تهران نرفته بود، اما مسئولان سفارت پاکستان و شهروندان عادی میتوانند با محدودیتهایی بسیار کمتر از هر خارجی دیگری، در شهرستانها تردد کنند. (به عنوان دلیل او به موردی اشاره میکند که در یکی از ایستگاههای اسکی به سفیر پاکستان اجازه داده شد به مسیر خودش ادامه دهد در حالیکه همکار اسکاندیناویایی او را برگردانده بودند). ...
۵. به گفته شهریار رهبری گروه "میانه روی" روحانی برعهده رفسنجانی، ... و ولایتی وزیر امورخارجه است. او تردید دارد که آنها دیدگاه هایشان درباره جنگ را مستقیما به هیچکدام از مسئولان پاکستانی اعلام کرده باشند، اما میگوید برای طرفهای ثالث ایرانی تقریبا عادی است که دیدگاه هایشان را برای سفارت پاکستان تعریف کنند. ... در زمینه "حالت میانه" هم به اعتقاد شهریار هیچکس در ایران، از جمله [امام] خمینی، بصورت جدی بر حذف حزب بعث به عنوان پیش زمینهای برای پایان جنگ اصرار نخواهد کرد هرچند ایران علنا چنین درخواستی را مطرح میکند. او دوباره تاکید میکند میانه روها به دنبال راه حلی هستند که ضرورتا نیازمند خروج صدام حسین از قدرت نباشد.
۶. شهریار درباره این مسئله پیش بینی نکرد که کدام گروه روحانی احتمالا در قدرت پیش خواهد رفت و از چه زمان احتمالی به بعد دیگر شرایط کنونی ماندگار نخواهد بود. او میگوید ارتباطات رسمی و غیررسمیاش در پاکستان معتقدند اگر دولت کاری ... انجام ندهد، نهایتا یک سال دیگر این شرایط ادامه پیدا خواهد کرد. هرچند بلافاصله اضافه کرد که در گذشته آنقدر پیش بینیهای متفاوت درباره ایران شنیده است که دیگر نمیتواند اهمیت چندانی به آنها بدهد.
۷. شهریار میگوید ولایتی وزیر امورخارجه بسیار علاقهمند است که پیش از نشست نم در حراره، به اسلام آباد سفر کند و بحثهایی درباره هفته دوم یا سوم آگوست مطرح شده است (اما هنوز قطعی نشده است). به گفته او دولت ایران نگران است که عراق شاید در جمع نم برای نهایی شدن قعطنامهای به نتیجه برسد که از نظر ایران یکطرفه است و به همین دلیل علاقه دارند که با دولت پاکستان مشورت کنند. شهریار ابراز علاقه کرد در آینده هم درباره ایران مشاهداتش را اعلام کند.
مککارتی
وزیر دفاع از بن زاید درباره نفوذ ایران در عراق پرسید. بن زاید پاسخ داد که ایران همه را نگران میکند. ایران با پیش بینی سقوط صدام از فرصت استفاده کرد تا اعتماد و وفاداری نیروهای شیعه را به دست آورد. هرچند اماراتیها با انتخاب یک رییس جمهور شیعه مخالف نیستند، اما نگران ظهور یک شخصیت شیعه قدرتمند هستند.