بزرگ ترین کلاهبرداری در تاریخ ایران حدود شش میلیارد و 656 میلیون یورو بدهی دارد، یعنی سه برابر بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت. این پرونده البته به گفته برخی منابع آگاه، محدود به پتروشیمی نیست و پا در بنادر ایران هم دارد.
آخرین رقمی که از بدهی های بابک زنجانی از سوی زهره رضایی، مشاور حقوقی زنجانی در امور بین الملل، اعلام شده بود، یک میلیاردو 967 میلیونو 500 هزار یورو (1967500000) بود. این رقم از سوی وزارت نفت حدود دو میلیارد یورو اعلام شد. در هر حال با وجود تناقض، کماکان رقم اعلامی از سوی این دو بخش، حدود چهار میلیارد یورو از رقمی که در کیفرخواست پرونده پتروشیمی اخیر مطرح شده، کمتر است؛ رقمی که به گفته قاضی مسعودی مقام، قاضی این پرونده، شش میلیارد و 656 میلیون یورو عنوان شد؛ یعنی سه برابر بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت. این پرونده البته به گفته برخی منابع آگاه، محدود به پتروشیمی نیست و پا در بنادر ایران هم دارد (بهزودی در این زمینه گزارشی منتشر خواهد شد).
** اتهام؛ مشارکت و معاونت در اخلال کلان اقتصادی در حوزه پتروشیمی
اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی و 13متهم دیگر در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی مسعودیمقام، صبح 15 اسفند برگزار شد. قاضی مسعودی مقام در ابتدای اولین جلسه رسیدگی به پرونده، ضمن تفهیم مواد 193 و 194 آیین دادرسی کیفری به متهمان گفت: «پرونده حاضر درخصوص اتهام مشارکت و معاونت در اخلال کلان اقتصادی در حوزه پتروشیمی به مبلغ ششمیلیاردو 656 میلیون یورو است». دومین جلسه این دادگاه، ساعت 9 صبح شنبه 18 اسفند برگزار خواهد شد.
** تعلل وزارت نفت در پاسخ به تحقیق و تفحص
به جزئیات این پرونده به صورت مختصر در این گزارش اشاره خواهد شد؛ اما نکته درخور توجه آن است که در پیگیری های انجامشده از سوی «شرق»، حدود هفت ماه پیش، کلید طرح تحقیق و تفحص از سوی مجلس شورای اسلامی درباره شفاف سازی روابط و عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با شرکت بازرگانی پتروشیمی قبل و بعد از خصوصی سازی و نحوه اخذ تضامین و مطالبات معوق آن، مطرح شده بود؛ تحقیق و تفحصی که پس از گذشت هفت ماه کماکان از سوی وزارت نفت بیپاسخ مانده و برخی منابع آگاه به طور غیررسمی بیان میکنند در انتظار پایان دوره مجلس دهم و پیگیرینشدن این طرح تحقیق و تفحص در این دوره مجلس شورای اسلامی است.
** تعلل وزارت نفت با هدف اتمام دوره دهم مجلس
علی ابراهیمی، نماینده شازند در مجلس شورای اسلامی، بهعنوان طراح این طرح تحقیق و تفحص در گفت وگو با «شرق» میگوید: طرحی در چند محور را در قالب طرح تحقیق و تفحص از شفاف سازی روابط و عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با شرکت بازرگانی پتروشیمی قبل و بعد از خصوصی سازی حدود هفت ماه پیش به هیئت رئیسه مجلس تقدیم کردم که در نامهای جداگانه به کمیسیون های انرژی و صنایع، ارجاع داده شد؛ اما از آن زمان تاکنون هیچ پاسخ رسمی در این زمینه دریافت نکردهام.
او ادامه میدهد: پیرو مذاکراتی که در آن زمان با آقای رضا نوروززاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و البته هلدینگ خلیجفارس انجام شده بود، مشخص شد روابط این بخشها با یکدیگر اشکالاتی دارد و از آنجا که هنوز پاسخی رسمی دریافت نشده است، فعلا جزئیات بیشتری از آن ارائه نخواهم داد.
** هشدار به وزارت نفت
ابراهیمی درباره پاسخ غیررسمیای که از سوی وزارت نفت دریافت کرده است، میگوید: هفت ماه گذشته است و تا به صورت مکتوب گزارشی از سوی وزارت نفت دریافت نکنم، اقدامی انجام نخواهم داد؛ اما طولانی شدن این روند نشان دهنده آن است که تمایلی وجود دارد که دوره نمایندگی مجلس دهم به اتمام رسیده و این طرح در آن بررسی نشود. همین اقدام به خوبی نشان میدهد که این پرونده چه در قالب روابط مالی و چه در قالب سیاست گذاری ها، اشکال جدی دارد و باید هم مسئولان وقت و هم مسئولان فعلی در قبال آنها پاسخ گو باشند.
این نماینده مجلس در قالب هشداری خطاب به وزارت نفت عنوان کرد: اگر پاسخ رسمی از سوی وزارت نفت را درباره شش محور مطرحشده در تحقیق و تفحص دریافت نکنم، آن را علنی کرده و از روشهای دیگری پیگیری خواهم کرد.
او ادامه میدهد: جالب آن است که حتی نامهای که به کمیسیون صنایع و معادن حدود یک ماه گذشته درباره ارائهندادن توضیحات درخصوص این تحقیق و تفحص ارائه دادهام، هنوز بیپاسخ مانده است.
آن گونه که منابع آگاه به «شرق» اعلام کردهاند، گزارش این تحقیق و تفحص اگر از سوی وزارت نفت پاسخ داده شود، جزئیات جامعی از پرونده 6.6میلیاردیورویی پتروشیمیها ارائه خواهد داد که به نتیجه دادگاه کمک شایانی خواهد کرد و حالا سؤال اینجاست که چرا در این مرحله از بیان جزئیات به نمایندگان مجلس خودداری میشود؟
** مشهورترین متهم این پرونده، مرجان شیخالاسلامی
جزئیات بیشتری از این پرونده در دادگاه مطرح شد؛ اما نکته درخور توجه آن است که برخی از اعضای این باند، بسیار در رسانه ها سروصدا کردهاند. یکی از نامهایی که این روزها اخبار متنوعی از آن به گوش میرسد و همه را به نوعی شوکه کرده است، روابط مرجان شیخ الاسلامی، یکی از متهمان این پرونده 6.6میلیاردیورویی است که تاکنون متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به این مبلغ و تحصیل مال نامشروع به مبلغ هفت میلیون و 65هزارو 529 یورو و هشت میلیون و710هزارو 384 دلار شده است. به گزارش رسانه ها، گروهی از افراد فعال در شرکت نفت و گاز سپانیر وابسته به قرارگاه خاتم الانبیا، ناآگاهانه مبادرت به عقد قرارداد با فردی مشکوک به نام مرجان شیخ الاسلامی آل آقا کردهاند و این فرد با گرفتن پول های فراوان گویا از کشور متواری شده و به کانادا گریخته است. این زن که دارای مالکیت شرکت های آرام و دنیز در ترکیه است و متارکه کرده، با داشتن چندین فرزند برای اینکه سرپوشی بر کلاهبرداریهایش بگذارد به کانادا گریخته است. آقای خ. ع از طرف شرکت نفت و گاز سپانیر طرف قرارداد با این خانم بوده که هم اکنون از طریق مراجع قضائی در بازداشت بهسر میبرد.اما این بخش کوچکی از اطلاعاتی است که از این فرد، شنیده شده. او مدیرمسئول خبرگزاری میراث و در عین حال مشغول لابی نفتی با بقایی و تیم احمدی نژاد بود. همزمان به عنوان خبرنگار پارلمانی روزنامه همبستگی مشغول به فعالیت بود.
جالب تر آنکه مسیح علینژاد، خبرنگار آزاد که اکنون آن سوی مرزها فعالیت میکند، در کتاب معروف خود با نام «باد در موهایم» نوشته: «مرجان شیخالاسلامی، دبیر سیاسی روزنامه همبستگی، مرا زیر بال و پر گرفت». این در حالی است که او در مجلس ششم در فهرست اصلاح طلبان به عنوان عضو جبهه مشارکت قرار داشت و در مجلس هشتم، در فهرست ائتلافی اصولگرایان! این گونه که سابقه او نشان میدهد، روابط او محدود به یک طیف خاص سیاسی نبود و بهنوعی با نزدیکی به گروه های سیاسی، اهداف خود را پیگیری میکرد. حالا او با آخرین همسرش، مهدی خلجی، در خانهای دو میلیون و 300 هزاردلاری در شهر واشنگتن دی سی زندگی میکند.
** خروج ارز از کشور به بهانه دورزدن تحریم ها
جزئیات این دادگاه که در روز چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد، نشان میدهد که متهمان به عنوان مدیران شرکت و خریداران آنها که از خریداران خارجی بودند، پول های کلان دریافت میکردند و تحت عنوان دورزدن تحریمها، شرکت هایی را در خارج تأسیس کرده و مابه التفاوت منشأ ارز داخلی را به نفع خود تصاحب میکردند.
حسینی، نماینده دادستان، در قرائت کیفرخواست گفت: شش میلیارد و 656 میلیون یورو ارز حاصل از فروش محصولات بوده که ثابت شده است و متهمان عواید حاصل از مبلغ فوق را به علاوه پورسانت هایی دریافت کردهاند.نماینده دادستان با اشاره به این پرونده 700 صفحهای گفت: در این پرونده، رضا حمزهلو، مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی، متهم به مشارکت در اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور به مبلغ شش میلیارد و 656 میلیون یورو و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ هفت میلیون و 65 هزار یورو و هشت میلیون و 710 هزار و 384 دلار بوده است.
نماینده دادستان در ادامه اتهام متهمان را اینگونه بیان کرد: محسن احمدیان، بازنشسته پتروشیمی، به مشارکت در اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ 15 میلیون دلار و 500 هزار یورو متهم است. همچنین عباسی صمیمی، عضو هیئتمدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی، متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ 318 میلیارد و 637 میلیون و 275 هزار ریال، مرجان شیخالاسلامی متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال نامشروع به مبلغ هفت میلیون و 65 هزار و 529 یورو و هشت میلیون و 710 هزار و 384 دلار، سیدامین قرشی سروستانی متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ 318 میلیارد و 637 میلیون و 275 هزار ریال و علیرضا رحمانی متهم به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور و تحصیل مال از طریق نامشروع هستند.
مصطفی تهرانی صفا، بازنشسته و عضو هیئت مدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی متهم است به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ 41 هزار و صد یورو. سام ساعدیان متهم است به مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به مبلغ مذکور و تحصیل مال نامشروع به مبلغ پنج میلیارد و 49 میلیون ریال، معصومه دری، مدیرعامل شرکت بازرگانی دفتر دوبی، متهم است به معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور و معاونت در تحصیل مال از طریق نامشروع، محمدحسین شیرعلی متهم است به معاونت در نظام اقتصادی کشور و معاونت در تحصیل مال از طریق نامشروع و همچنین تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ هشت میلیون دلار.
سعید خیریزاده، فرزند سیدمراد، متهم است به معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور و تحصیل مال از طریق نامشروع که این سه نفر که در معاونت یادشده، جرمشان فراتر از معاونت است و اقدام آنها در حد مباشرت و شرکت در جرم و ردیف 8 متهم دیگر است. ابوالفضل شمس آبادی متهم است به معاونت در اخلال کلان در نظام اقتصادی و تحصیل مال از طریق نامشروع، سیدعلیرضا حسینی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی شانگهای متهم است به معاونت در اخلال در نظام کلان اقتصادی و معاونت در تحصیل مال از طریق نامشروع و متهم دیگر علیاشرف ریاحی متهم است به معاونت در اخلال کلان در نظام اقتصادی و تحصیل مال از طریق نامشروع.
نماینده دادستان در توضیح چگونگی عملکرد این متهمان توضیح میدهد: متهمان با سوء استفاده از تحریمهای بانکی و با معرفی شرکت های خود به خریداران خارجی اقدام به انتقال منابع ارزی حاصل از صادرات محصولات شرکت های پتروشیمی به حسابهای شرکت خود در خارج از کشور کرده و با تصاحب ارزهای حاصل از محصولات شرکتهای شاکی در خارج به نفع خود و با عدم تحویل ارزها به صاحبان محصولات پتروشیمی باعث ناترازی موازنه ارزی کشور شدهاند. متهمان مبالغ فروش محصولات پتروشیمی را وارد کشور نکردهاند و با تصاحب ارزهای حاصل از صادرات آن را به ریال تسویه کردهاند. اقدام آنها بیانگر این است که مجموع ارزهای حاصل از صادرات که با مشارکت یا معاونت متهمان بوده برابر با شش میلیارد و 656 میلیون یورو بوده است.
منبع: روزنامه شرق