رسول منتجب نیا، فعال سیاسی اصلاح طلب درباره مصوبه ممنوعیت نمایندگی بیش از سه دوره متوالی می گوید: نمی توانم شخصی را متهم کنم اما احتمال می دهم که یک هدف سیاسی پشت این موضوع پنهان باشد که بخواهند تعدادی از چهره های شاخص مجلس را که افتخار مجلس هستند و می توانند مجلس را خوب مدیریت کنند و جهت بدهند، از کاندیدا شدن محروم می کنند.
رسول منتجب نیا در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب»، درباره «قانون استانی شدن انتخابات»، گفت: این قانون سابقه دوره های گذشته مجلس را دارد و دارای نقاط قوت و ضعفی است.
استانی شدن انتخابات نه بی اشکال است نه پراشکال
او ادامه داد: از جهتی موجب تقوییت مجلس می شود و مجلس ترکیبی از چهره های شاخص و قوی سیاسی اجتماعی بیش از آن چیزی که تا به حال بودند، خواهند بود و دیگر چهره های ضعیف و منطقه ای، کمتر اجازه ورود به مجلس را پیدا می کنند، این موضوع نقطه قوت این مصوبه است.
منتجب نیا افزود: نقطه ضعف این مصوبه این است که ارتباط مجلس با مردم ضعیف می شود. در انتخابات مردم آن احساسی که الآن در مورد اقوام، قومیت های مختلف، مذاهب و سلیقه های گوناگون دارند، را نخواهند داشت و دیگر کمتر این انگیزه ها را پیدا می کنند زیرا انتخابات تنها در بعد استانی مطرح می شود. البته درصدی رای حوزه انتخابیه را هم لازم دارد ولی آن درصد کافی نیست. بنابراین این نقطه ضعف است و متقابلا نماینده هم کمتر احساس می کند که نیاز دارد ارتباط با مناطق مختلف روستا ها شهر های کوچک و توده های مردم را حفظ کند و نمایندگان پس از انتخاب، بیشتر به فضای سیاسی استان می پردازند.
او تصریح کرد: لذا هر دو جنبه ی این این مصوبه مورد توجه است و نمی شود به طور مطلق گفت این قانون بی اشکالی است یا پر اشکال.
شورای نگهبان مصوبه ممنوعیت نمایندگی بیش از 3 دوره متوالی را رد می کند
او همچنین درباره مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت نمایندگی برای بیش از سه دوره متوالی، گفت: به احتمال قطع به یقین شورای نگهبان این مصوبه را رد خواهد کرد و به فرض این که، رد نشود، اقدام درستی هم نیست.
او افزود: هر انگیزه ای که نمایندگان در تصویب این شرط داشته اند، تصمیم صحیح و درستی نخواهد بود چرا که نمایندگی مجلس کار اجرایی نیست که بگویند نماینده پس از سه دوره، دیگر توانی برای کار اجرایی ندارد؛ نماینده، وزیر و یا استاندار نیست که بعد از سه دوره توان کار اجرایی نداشته باشد بلکه تجربه و اطلاعات لازم و اشراف لازم نسبت به مسائل در نمایندگی بسیار موثر است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: اتفاقا نمایندگان هرچه بیشتر سابقه حضور در مجلس را داشته باشند بهتر می توانند مسائل را درک و احساس کنند و برای موضوعات راه حل پیدا کنند. زیرا مجلس فضایی است که تا نماینده منتخب بخواهد با آن آشنا شود، یک سال زمان می برد.
او تصریح کرد: نماینده ای که دو یا سه دوره در مجلس حضور داشته قطعا بر فضای مجلس مسلط است و بر مسائل اشراف دارد و می تواند از تجربیات خود استفاده کند. به همین دلیل در دنیا از کسانی که تجربه بیشتری را دارند و دوره های مختلف پشت سر گذاشته اند، به عنوان سناتور و نمایندگان پیشکسوت بیشتر استفاده می شود. به نظر بنده این مصوبه مفید که نیست، هیچ، بسیار مضر هم است.
می خواهند چهره های شاخص را که می توانند مجلس را خوب مدیریت کنند، از کاندیدا شدن محروم کنند
منتجب نیا همچنین افزود: در شرایط فعلی من نمی توانم شخصی را متهم کنم اما احتمال می دهم که یک هدف سیاسی پشت این موضوع پنهان باشد که بخواهند تعدادی از چهره های شاخص مجلس را که افتخار مجلس هستند و می توانند مجلس را خوب مدیریت کنند و جهت بدهند، از کاندیدا شدن محروم می کنند. با این مصوبه ممکن است افراد صفر کیلومتر و افرادی که تجربه لازم و کافی را ندارند سمت هایی را در مجلس به عهده بگیرند و این ضربه ای است به نظام و قوه مقننه.
نمایندگان مجلس، مصوب کردند که کاندیداتوری افرادی که ۳ دوره متوالی نماینده مجلس بودند، برای دوره چهارم ممنوع شود. بر این اساس، افراد زیر برای دوره بعد نمی توانند کاندیدا شوند: علی لاریجانی/علی مطهری/مسعود پزشکیان/علاءالدین بروجردی/محمدرضا تابش/سیدحسین نقوی حسینی/جواد کریمی قدوسی/محمد آشوری تازیانی/اسفندیار اختیاری کسنویه یزد/حسین امیری خامکانی/عزیز اکبریان/مهرداد بائوج لاهوتی/یوناتن بت کلیا/کاظم جلالی/شهباز حسن پور بیگلری/حسن خسته بند/محمد دهقانی نقندر/محمدرضا رضایی کوچی/علیرضا سلیمی/حسینعلی شهریاری/هادی شوشتری/محمدقسیم عثمانی/محمدحسین فرهنگی/حمیدرضا فولادگر/سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی/نادر قاضی پور/هادی قوامی/حسن کامران دستجردی/جبار کوچکی نژاد/محمدمهدی مفتح/علیرضا محجوب/سیامک مره صدق/سیدناصر موسوی لارگانی//عزت الله یوسفیان ملا