این اجازه با شرط و شروطی به کشورهای مذکور که در میان آنان اسامی کره جنوبی، هند، ژاپن، چین، ترکیه، یونان، تایوان قطعی است داده شد. یکی از این شروط این بود که هشت کشور باید طی شش ماه میزان واردات نفت از ایران را به صفر برسانند.
همچنین شنیدهها حاکی است پولی از سوی کشورها به سوی ایران روانه نمیشود و هشت کشور باید به تاسیس حساب امانی برای پول نفت ایران در کشورهای خود اقدام کنند.
آمریکا بعد از ماهها کلنجار با بازار جهانی نفت برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، تنها دو روز مانده به تاریخی که برای این هدف تعیین کرده بود، به هشت مشتری نفت ایران برای ادامه خرید نفت از ایران معافیت داد. معافیتی که عمر آن شش ماهه است اما برخی کارشناسان تمدید آنها را پیشبینی کردهاند.بعد از این اتفاقات آخرین گزارشها بر این اساس بود که مشتریان بزرگ نفت ایران پس از دریافت معافیت از تحریمهای نفتی آمریکا علیه تهران، برای خرید نفت از ایران آماده میشوند.انتظار میرود صادرات نفت ایران افزایش یافته و با صدور معافیت واشنگتن به شماری از کشورها، خریداران بزرگ نفت ایران، خریدشان را از ماه آینده افزایش دهند. به عبارت دیگر با این اتفاق میزان صادرات ایران پس از ماه نوامبر بالاتر خواهد رفت. آمار بازرگانی نشان میدهد این گروه متشکل از هشت خریدار، حداکثر سه چهارم از صادرات نفت دریابرد ایران را خریداری میکنند.
کره جنوبی، سومین وارد کننده، اولین متوقفکننده
کره جنوبی سومین خواستگار نفت ایران و نخستین کشوری بود که واردات خود از ایران به صفر رسانده بود. بعد از اینکه آمریکا به این کشور معافیت داد، شرکت SK Innovation اعلام کرد در حال آمادهسازی برای از سرگیری واردات میعانات پارس جنوبی ایران در اوایل ژانویه است.این شرکت که به همراه "هانوآ توتال" یکی از دو خریدار بزرگ کرهای نفت ایران است، تا ماه ژوییه حدود یک میلیون بشکه در ماه میعانات پارس جنوبی را وارد کرد.
حدود ۷۰ درصد از نفت ایران که از سوی کره جنوبی خریداری شده، میعانات پارس جنوبی بوده و بیش از نیمی از واردات نفت فوق سبک کره جنوبی، از میدان گازی پارس جنوبی ایران بوده است.
خریداران نفت کره جنوبی در ماههای اخیر خرید نفت از ایران را کاهش داده و به منابع دیگری مانند نفت آمریکا و آفریقا روی آورده بودند. واردات نفت کره جنوبی از ایران در ماه سپتامبر برای نخستین بار از سال ۲۰۱۲ به صفر رسید. بنا بر آمار شرکت ملی نفت کره، در ۹ ماهه سال میلادی جاری، واردات کره جنوبی از ایران حدود ۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت و به ۵۸.۲ میلیون بشکه رسید.
کره جنوبی پیش از تحریمها ۳۰۰ هزار بشکه در روز میعانات در سال ۲۰۱۷ از ایران خریداری میکرد که معافیتی که از طرف آمریکا اخذ کرده ۲۰۰ هزار بشکه در روز است.
چین روزانه ۳۶۰ هزار بشکه از ایران نفت میخرد
چین نام بزرگترین خریدار نفت ایران را یدک میکشد و برخلاف کره جنوبی که وادرات نفت از ایران را به صفر رسانده بود، بهدلیل جنگ تجاری با آمریکا همواره طی این مدت، یعنی از زمانی که آمریکا مشتریان نفتی ایران را تهدید کرد تا تعامل نفتی خود با ایران را به صفر برساند تا روزی که به این کشورها معافیت داد، هرچند به میزان کمتر، اما خرید نفت از ایران را ادامه داد. در این راستا، رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش کرده دریافت معافیت از تحریمهای آمریکا به چین اجازه میدهد در مدت ۱۸۰ روز، ۳۶۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کند. طبق آمار گمرکی چین، این کشور در فاصله ژانویه تا سپتامبر به طور میانگین ۶۵۵ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرد.
چین پیش از تحریم ها ۶۵۸ هزار بشکه در روز در فاصله ژانویه تا سپتامبر سال ۲۰۱۸ از ایران نفت خریداری کرده بود و گزارشها حاکی است که این کشور اجازه دارد حداکثر ۳۶۰ هزار بشکه در روز بعد از اعطای معافیت از ایران نفت خریداری کند.
ژاپن آماده برای از سرگیری واردات نفت از ایران
در این میان ژاپن که واردکننده تمام و کمال انرژی است و به شدت تحت تاثیر تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران قرار داشت نیز در لیست کشورهای معاف شده ترامپ قرار دارد. وزیر اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن هفته گذشته اعلام کرد پالایشگاههای ژاپنی بهدنبال دریافت معافیت توکیو از تحریمهای نفتی واشنگتن علیه تهران، آمادهسازی برای از سرگیری واردات نفت ایران را آغاز خواهند کرد.
آخرین محموله نفت ایران در اوایل اکتبر به ژاپن رسید، زیرا پالایشگاهها و بانکهای ژاپنی تلاش داشتند کلیه مبادلات مربوط به نفت را پیش از آغاز تحریمهای آمریکا تسویه کنند. بر پایه آمار وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن، در فاصله ژانویه تا اوت، نفت سنگین ایران ۵۷.۴ درصد و نفت فروزان ۲۸.۴ درصد از مجموع واردات نفت ژاپن از ایران به میزان ۱۶۶ هزار و ۸۹۰ بشکه در روز را تشکیل داد .با این حال هنوز میزانی که ژاپن اجازه دارد از ایران نفت خریداری کند، مشخص نشده است.
پالایشگاههای هندی در انتظار بارگیری حدود ۹ میلیون بشکه نفت
در این راستا، وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که این کشور معافیت از تحریمهای ضدایرانی را بررسی میکند. راوش کومار - سخنگوی وزارت امور خارجه هند - روز جمعه اعلام کرد که هند در حال بررسی جزئیات معافیت اهدایی آمریکا به این کشور برای تداوم خرید نفت خام ایران است. هند یکی از مذاکرهکنندگان پروپاقرص با آمریکا برای دریافت معافیتها بود زیرا افزایش هزینههای سوخت در آستانه انتخابات سال آینده، دولت این کشور را با اعتراضاتی روبرو کرده بود.
تحت این معافیتها، هند اجازه خواهد یافت حداکثر ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کند که کمتر از حدود ۵۶۰ هزار بشکه در روز وارداتی است که امسال از ایران داشته است. طبق آمار کشتیرانی که از سوی بلومبرگ گردآوری شده است، هند در سال ۲۰۱۷ تقریبا ۴۵۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده بود .انتظار میرود پالایشگاههای هندی حدود ۹ میلیون بشکه نفت برای بارگیری در نوامبر از ایران خریداری کنند. این پالایشگاهها همچنین پول خریدشان را در یک حساب امانی هندی واریز خواهند کرد.
در این میان با اینکه نام عراق نیز در میان معافشدگان نفتی ایران قرار دارد، هنوز مشخص نشده چه میزان از ایران نفت وارد خواهد کرد. میزان خرید قطعی سایر کشورها مانند تریکه، تایوان، یونان و... همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.