وزیر خارجه ایران گفت: منطقه خاورمیانه نیازمند گفت وگو است اما سعودی ها به آمریکا آمدند تا القا کنند ایران تهدید است.
به گزارش «انتخاب»؛ محمد جواد ظریف عصر دوشنبه در اندیشکده شورای روابط خارجی امریکا این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: منطقه ما به شدت به تغییر نیاز دارد. ما درگیری های زیادی در این منطقه دیده ایم. ما بعد از انقلابمان با یک حمله که در آن سلاح شیمیایی استفاده شد مواجه شدیم و بعد افغانستان پیش آمد و بعد عراق و سوریه و دوباره عراق و اخیرا هم بحرانی در یمن.
وی ادامه داد: بیشتر این درگیری ها به خاطر سراسیمگی یکی از همسایه های ماست که اخیرا تبدیل به یک وسواس شده است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اگر به خاطر بیاورید زمانی که صدام حسین به کشتی های ما حمله کرد و البته استفاده از سلاح شیمیایی را دوباره مطرح نمی کنم چون همگی می دانید، زمانی که متحد نزدیکش کویت برای صدام نفت می فروخت و او کشتی های زیادی در خلیج فارس نداشت و ما به کشتی های کویتی واکنش نشان دادیم.
ظریف یادآور شد: من به عنوان یک دیپلمات جوان به دبیرکل سازمان ملل نامه زدم و درخواست کردم که ایشان بررسی کند که آیا می تواند برای جلوگیری از گسترش درگیری در منطقه کاری کند؟
وی اضافه کرد: آن نامه بعدها تبدیل به زمینه ای برای شکل گیری پاراگراف هشتم در قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل شد که جنگ عراق و ایران را پایان داد.
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آن پاراگراف از دبیرکل سازمان ملل خواست که برای فراهم کردن زمینه در خاورمیانه برای کاهش تنش های منطقه ای اقدام کند. ما به اجرای قطعنامه 598 مشغول شدیم و تلاش کردیم علت های درگیری را بررسی کنیم.
ظریف تصریح کرد: نهایتا در سازمان ملل همگی به این نتیجه رسیدند که عراق بود که جنگ را شروع کرد و هشت سال ویرانی به بار آورد.
وی یادآور شد:اما دبیرکل سازمان ملل حتی به پاراگراف هشتم نرسید زیرا کشورهای منطقه احساس خوبی نسبت به این اقدامات نداشتند. در عرض دو سال بعد از جنگ عراق و ایران، صدام حسین تفنگ هایی که از همان کشورها خریده بود به سمت خودشان نشانه گرفت و کویت اولین هدفش شد.
وزیر امورخارجه ایران تاکید کرد: او می خواست تمام منطقه را بگیرد. اگر دبیر کل سازمان ملل در آن زمان به پاراگراف هشتم توجه کرده بود شاید ما امروز در این شرایط نبودیم.
ظریف خاطرنشان کرد: ما بسیاری بحران های دیگر در منطقه دیدیم. همگی شما جنگ عراق و کویت را اولین جنگ خلیج فارس می نامید اما برای ما این جنگ دوم خلیج فارس بود. برای اینکه ما هشت سال از جنگ اول رنج کشیدیم. بعد از آن کویت آزاد و عراق آزاد شد و صدام حسین از میان برداشته شد. و حالا امروز ما با این وضعیت که نتیجه همان جریان هاست مواجهیم.
وی تاکید کرد: ما باور داریم که این زنجیره باید شکسته شود و شروع جدید داشته باشیم. چگونه این کار را بکنیم؟ ما باور داریم که در منطقه ما از کمبود مذاکره رنج می بریم. ما باهم حرف نمی زنیم. خیلی در مورد همدیگر حرف می زنیم، خصوصا وقتی به اینجا می آییم. اما با هم حرف نمی زنیم.
رییس سیاست خارجی ایران افزود:رهبران عربستان به اینجا می آیند و می خواهند به همه القا کنند که ما برای آنها تهدیدیم. شما دیدید که سفری بسیار گران قیمت به امریکا انجام شد و این پیام آنها بود.
ظریف با بیان اینکه ما باید اول به کمبود مذاکره رسیدگی کنیم، گفت: برای همین است که ما بارها در خفا و پنهان درخواست مذاکره منطقه ای داده ایم و این کاری بود که باید در دهه هشتاد انجام می دادیم.
وی افزود: ما درخواست انجمن گفت وگوی منطقه ای داشتیم و ما زمینه های سازمانی لازم برای چنین انجمنی که حتی سازمان ملل را به عنوان ناظر بپذیرد، داریم.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: تفاوت های زیادی در اندازه و قدرت کشورها در منطقه هست که همواره باعث سراسیمگی کشورها می شود و این فقط برای ایران نیست،از قطر سوال کنید.
ظریف تصریح کرد: ما باور داریم که چتر سازمان ملل می تواند به کشورهای کوچک اطمینان دهد که توسط کشورهای بزرگتر خورده نخواهند شد. برای وارد شدن به این مذاکره منطقه ای این اقدام لازم است.
وی تاکید کرد: ما به پارادایم دشمن سازی و پارادایم حذف کردن عادت کرده ایم. باید از این پارادایم فاصله بگیریم و به سمت ایجاد محیطی برویم که همگی را دعوت به حضور کند.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: در منطقه خلیج فارس هشت کشور هستند به علاوه ایران و عراق و احتمالا یمن. چطور اینها را وارد کنیم؟ ساده است. ما باید یک سری اصول را بپذیریم تا بتوانیم وارد این فرایند شویم. وقتی من صحبت می کنم ممکن است فکر کنید در مورد فرآیند هلسینکی صحبت می کنم اما نه،من از یک فرآیند ویژه برای خلیج فارس صحبت می کنم.
ظریف اضافه کرد:یک سری اصول را باید بپذیریم. اولین اصل احترام به حق حاکمیت و تمامیت ارضی است.
وزیر امور خارجه با تاکید بر این که باید یک سری اصول را پذیرفت، گفت: اولین اصل احترام به حق حاکمیت و تمامیت ارضی و ممنوعیت نقض مرزهای بین المللی است.
ظریف افزود: در این منطقه هر کشوری ادعای ارضی در مورد بقیه دارد و احتمالا عربستان علیه همگی ادعای ارضی دارد. بنابراین ممنوعیت نقض مرزهای بین المللی ممکن است ساده به نظر برسد اما بسیار مهم است.
وی با بیان این که عدم دخالت در امور داخلی کشورها که همواره ما را به آن متهم می کنند، اهمیت بالایی دارد، گفت: بسیاری موارد هست که ما می بینیم که آنها در امور داخلی ما دخالت می کنند و ما هرگز تهدید نکردیم که جنگ را به خاک سعودی بکشانیم اما ولیعهد سعودی رسما این تهدید را کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اگر مردم فکر کنند که نگران صحبت هستیم نه، خیلی موارد برای صحبت داریم. ما تنها تصمیم گرفتیم در زمان مذاکرات هسته ای این دغدغه ها را وارد نکنیم اما اگر بخواهید بدانید، ما در مورد منطقه حرف زیاد داریم.
ظریف اضافه کرد: تمامی این اصول چارچوبی را فراهم می کند که در فرآیند هلسینکی به آن اصول بلیطی می گفتند. اصولی ضروری که به شما بلیط ورود به مذاکرات را می دهد.
وی یادآور شد: بعد از این ما باید با کمبود اعتماد کنار بیاریم. اول کمبود مذاکره داریم و دوم کمبود اعتماد سازی. بنابراین ما می توانیم در مورد روش های اعتماد سازی با هم صحبت کنیم.
ظریف خاطرنشان کرد: روش های اعتمادسازی می تواند شامل ایجاد کارگروه های مشترک برای امنیت هسته ای شود. می دانید که، کشورهای حاشیه سواحل خلیج فارس قرار است میزبان تعداد رو به رشدی از تاسیسات هسته ای شوند. توافق در مورد امنیت هسته ای ممکن است در حال حاضر جدی نباشد اما به زودی جدی خواهد شد.
وی تصریح کرد: مواردی از قبیل توریسم، تبادلات فرهنگی، قدرت بخشی به زنان و دیگر موارد نیز می تواند در این مذاکرات جای پیدا کنند. ما در این فرآیند می توانیم با هم صحبت کنیم و تبادل تجربه کنیم و از بحران های حال حاضر و اینکه می آییم اینجا و به جای صحبت با هم با شما صحبت کنیم فاصله بگیریم.
وزیر امور خارجه با بیان این که در این جنگ ها برنده و بازنده نداریم، گفت: این را در مذاکرات هسته ای دیدیم. هیچ کس برنده نشد وقتی سعی می کردیم که از هم امتیاز بگیریم و ممکن است به زودی دوباره مجبور شویم به همان سمت برویم. زمانی که امریکا نمی خواست حتی ما یک سانتریفیوژ داشته باشیم و ما از ٢ هزار سانتریفیوژ به سمت ٢٠ هزار سانتریفیوز رفتیم.
ظریف افزود: در این فرآیند امریکا با تعداد بالای سانتریفیوژها مواجه شد و ما از رشد اقتصادی هفت درصدی به منفی هفت درصد رسیدیم. پس همگی باختیم. در جنگ هیچ کس برنده نمی شود و همه می بازند.
وی یادآور شد: فقط در قرون وسطی یکی می توانست برنده شود اما در جنگ های حالا همه می بازند و فقط سطوح این باخت ها متفاوت است. همگی در جنگ در عصر جهانی می بازند.
ظریف گفت: در فضایی که حتی احساسات جهانی شده اند شما نمی توانید به هزینه دیگران امنیت داشته باشید. این مفهوم مهمی است. دومین مورد این است که شما نمی توانید امنیت بخرید. خرید میلیاردها دلار اسلحه ی زیبا برای هیچ کس امنیت نمی آورد.
وی با اشاره به شرایط خاورمیانه افزود: به منطقه نگاه کنید. برخی همسایه های ما به اینجا می آیند و سر خرید اسلحه با هم رقابت می کنند تا به ظن خود کمک و علیه همسایه دیگر حمایت جلب کنند. امنیت به تفاهم احتیاج دارد.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد:از همه مهمتر، مدتهاست دوره هژمونی تمام شده است. من در مورد امریکا صحبت نمی کنم. امریکا تلاش کرد به این قدرت برسد، اما نتوانست. من در مورد منطقه خودمان صحبت می کنم.
ظریف با بیان این که نه ایران و نه عربستان نمی توانند قدرت هژمونی بشوند و این یک حقیقت است، گفت: به عبارت بهتر، ما باید یک منطقه قوی داشته باشیم نه اینکه قویترین در منطقه باشیم. برای قویترین بودن و خارج کردن دیگران از منطقه، منطقه را به بحران کشانده اند. زمان تغییر است.
وی خاطرنشان کرد:به شما می گویم که ایران برای این منظور آماده است زیرا ایران به اندازه کافی قدرتمند، بزرگ و بالغ است که این حقیقت را تشخیص دهد و امیدوارم همسایه های ما هم این را بفهمند و امیدوارم دیگران نیز به همسایگان ما کمک کنند که ما منطقه را تغییر دهیم.
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: اگر این تغییر اتفاق نیفتد، هر قدر هم که امریکا به این کشورها اسلحه بفروشد، هزینه های باخت برای امریکا بسیار بیشتر از سود فروش این اسلحه ها به منطقه خواهد بود.
ظریف:ایران همواره با افراط گرایی مبارزه کرده است
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به پیوستگی سابقه تهران در مبارزه با افراط گرایی گفت:ما کمک کردیم چون با تندروی هایی مبارزه می کنیم که از سوی متحدان امریکا حمایت مالی و تغذیه ی ایدئولوژیکی می شوند.
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف عصر دوشنبه در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا حضور یافت و پس از ارائه سخنرانی به سوالات مطرح شده پاسخ داد.
وی حضور ایران در سوریه را به همان دلیلی اعلام کرد که به کمک عراقی ها و کردها کرده است و افزود: ایران سابقه ی پیوسته ای از جنگ با افراط گرایی داشته و این چیزی است که شما اینجا نمی شنوید.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد:شما نمی شنوید که ما زمانی که آقای بارزانی و مردم کرد توسط تندروها تهدید می شدند به کمک آنها رفتیم. ما کمک کردیم نه برای اینکه شیعه بودند یا نبودند، شما باید از ما تشکر کنید که ما کمک کردیم دولت های دمشق، بغداد و اربیل سقوط نکنند، چون اگر ما نبودیم شما به جای یک گروه تروریستی دو کشور تروریستی داشتید.
ظریف با بیان این که ما در جنگ عراق مورد حمله شیمیایی فردی قرار گرفتیم که از طرف امریکا و آلمان حمایت شد، یادآور شد: اما حتی یک گزارش نیست که بگوید ایران حتی تلاشی برای مقابله شیمیایی کرد. ما در سوریه هستیم چون می خواهیم از فتح یک دولت به دست تندروها جلوگیری کنیم. ما به شدت با استفاده از سلاح شیمیایی مخالفیم.
وی اظهار کرد: در سوریه ما برای رسیدن به اتحاد ملی تلاش ها کرده ایم. پنج سال پیش و زمانی که صدها هزار کشته کمتر از امروز داشتیم پیشنهاد دادیم که دولت وفاق ملی شکل بگیرد و هیچ گروهی قدرت مطلق نداشته باشد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران با یادآوری اینکه با «کری »درباره این تلاش ها آن زمان صحبت کردم و تلاش کردم که این یک جمله در بیانیه ها وارد شود که هیچ راه حل نظامی برای سوریه وجود ندارد، گفت: آن زمان متحدان امریکا گفتند که به امید خدا ما اسد را تا پایان ماه رمضان بر می اندازیم و من آنجا با وزیر امور خارجه وقت کشورتان شوخی کردم که منظور آنها از خدا امریکاست.
ظریف افزود: از آقای کری بپرسید. ما چقدر تلاش کردیم که به آتش بس برسیم. متحدان شما گفتند که ما خواهیم جنگید و در سه هفته همه چیز را تمام می کنیم. بعد شما ما را متهم می کنید که جنگ ادامه دارد.
وی تصریح کرد:اینها برداشته اند تکه ای از یک خمپاره آورده اند که ادعا می کنند برچسب کیفیت ایران را دارد. برچسب کیفیت را روی پفک می زنند نه روی خمپاره! این چه ادعای بی اساسی است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه خاطر نشان کرد: با احترام به خانم شیرین عبادی، فکر نمی کنم کسی به ایشان رای داده است که نماینده مردم ایران باشد. هفتاد و سه درصد مردم ایران به صندوق های رای رفتند و به این رییس جمهور رای دادند. به نظر من این انتخابات عقاید مردم ایران را نشان می دهد. برای آنهایی که رای ندادند هم هیچ اتفاقی نیفتد. در زمان احمدی نژاد هم همین بود. بعد از او آنها روش احمدی نژاد را دوست نداشتند و به شبیه او رای ندادند و به آقای روحانی رای دادند. حالا این شاید برای خانم عبادی یا هر کس دیگر یا حتی من مطلوب مطلق نباشد. اما نکته این است که مردم می توانند به صندوق رای بروند و در آنجا خشم با ناامیدی خود از یک گروه را نشان دهند. در امریکا هم هر بار مردم از انتخاب های قبلی خود پشیمان می شوند و به یکی دیگر رای می دهند.
وی خطاب به حاضران گفت: شما تنها دموکراسی دنیا نیستید. زمانی که مردم اینجا تظاهرات می کنند شما به آن می گویید آزادی،زمانیکه ما تظاهرات داریم به آن می گویید تغییر حکومت. در نیویورک پیش از این جنبش 99 درصد اتفاق افتاد و خشونت اتفاق افتاد، در فرانسه همینطور اما هیچ کس توییت نکردکه این پایان رژیم فرانسه است. آقای ترامپ به عربستان رفت و خوشحال بود که کسی در عربستان علیه او تظاهرات نکرد. خب آنها نمی توانند! اجازه ندارند. آیا این بد است که می توانیم تظاهرات کنیم؟ چرا شما تا مردم به خیابانهای ما می روند می گویید تغییر حکومت.
ظریف افزود: شما چه تغییری در مورد اعتراضات مردم داشتید؟ انتهای تظاهرات ها این شد که به آقای ترامپ رسیدید. فرآیندهای سیاسی جنس خود را دارند و ما می فهمیم که مردم ایران انتظار بیشتری از ما داشتند. شاخص های اقتصادی ما رو به رشدند. اما هر سال 1.2 میلیون وارد سن کار می شوند و ما فقط توانایی ایجاد نهصد هزار شغل در سال را داشته ایم. به مردم فشار می آید.
و اینجا جایی ست که شکست جامعه ی بین المللی را نشان می دهد. یازده گزارش منتشر شد که ایران متعهد به برجام بود اما از زمانی که آقای ترامپ رییس جمهور شده است حتی یک مجوز اقتصادی صادر نشده است و این خود تخلف امریکا از برجام است.
ظریف: امیدواریم مکرون و مرکل ترامپ را تفهیم کنند
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: توافق هستهای به شکل کنونی آن در راستای منافع آمریکا و جامعه بینالملل است.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در نشستی در اندیشکده شورای روابط خارجی به نیویورک سفر کرده است، در گفت و گو با رادیو ان پی آر با اشاره به سفر رهبران فرانسه و آلمان به واشنگتن برای گفت و گو با رئیس جمهور آمریکا درباره برجام، تصریح کرد: ما امیدواریم که رئیس جمهور مکرون و پس از او صدراعظم مرکل از فرصت سفر خود به آمریکا استفاده کنند تا به رئیس جمهور ترامپ تفهیم کنند که توافق هستهای به همان شکل کنونیاش در راستای منافع آمریکا و باقی جامعه بینالملل است.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو خاطرنشان کرد: من فکر نمی کنم که آمریکا بخواهد به جهان این پیام را بفرستند که اگر شما با آمریکا مذاکره کنید، این کشور پس از آن که به یک توافق دست یافتید، عقب خواهد رفت.
متن کامل این گفت و گو قرار است امروز منتشر شود.