به گزارش انتخاب به نقل از روزنامه رأی الیوم، بازداشت شیخ سلمان فهد العوده و شیخ عوض القرنی دو مبلغ عربستانی از سوی رژیم سعودی، اتفاق غافلگیر کنندهای نبود، زیرا در پی اختلافات سیاسی و قبیلهای که در حال حاضر بر کشورهای عربی خلیج فارس، خیمه افکنده است، و همچنین اصرار رژیم سعودی به رهبری محمد بن سلمان برای نشان دادن مشت آهنین به مخالفان به منظور تثبیت حکومت و سرکوب هرگونه مخالفتی چه در محفل موسوم به علمای الصحوه یا حتی اعضای خاندان حاکم، قابل پیشبینی بود.
تاکنون اخبار ضد و نقیضی در خصوص بازداشت این دو مبلغ سعودی مطرح شده است، اما همه این اخبار در یک نکته مشترک هستند و این نکته این است که آنها در قبال منازعه قطر مواضعی که به بیطرفی نزدیکتر است گرفتهاند و از حکومت کشورشان در اختلاف با قطر حمایت نکردهاند. این در حالی است که از نظر مقامات سعودی، بیطرفی ممنوع است و این دیدگاه رئیسجمهور سابق آمریکا را تداعی میکند که میگفت: یک گزینه بیشتر وجود ندارد، یا با ما هستند یا علیه ما.
نزدیکان شیخ سلمان العوده و برخی از حسابهای کاربری دیگر احتمال دادند که توییت وی بعد از تماس تلفنی امیر قطر با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، صبر این رژیم را لبریز کرده و منجر به بازداشت وی شده است.
تماس تلفنی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با محمد بن سلمان میتوانست شکاف بزرگی در منازعه قطر که به صدمین روز خود نزدیک میشد، ایجاد کند و همین موضوع، شیخ العوده را واداشت که از آن استقبال کند و در توییتی، خوشحالی خود را از این بابت اعلام کند.
از شانس بد شیخ العوده و شیخ القرنی و چه بسا برخی از شیوخ بی طرف دیگر که در صف بازداشت بودند، مکالمهای که میبایست درهای گفتگو را برای حل اختلافات بین دو کشور باز میکرد، در پی نبرد قطر و عربستان برای به کرسی نشاندن حرف خود و صدور بیانیه قطر، نتیجهای عکس داشت.
فعالان سعودی حامی این رژیم نیز ضمن انتقاد شدید از این دو شیخ بهویژه شیخ العوده، بازداشت آنها را چنین توجیه کردند که آنها وفاداری مطلق خود به کشورشان را نشان نداده و در منازعه کنونی، طرف عربستان را نگرفتهاند.
بازداشت این دو شیخ و بازداشت شاهزاده عبدالعزیز بن فهد قبل از آن دو به خاطر اتخاذ مواضعی مشابه در قبال منازعه قطر و انتقادات تند از شیخ محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی نزدیکترین همپیمان بن سلمان در جنگ علیه یمن و علیه قطر، نشان دهنده تصمیم عربستان برای مجازات همه مخالفان و یا حتی کسانی است که بیطرفی خود را اعلام میکنند و فرقی نمیکند که این افراد از چه جایگاه و منزلتی در دربار و یا جامعه عربستان برخوردار باشند.
این سیاست خطرناکی از سوی رژیم سعودی به شمار میرود که پیامدهای وخیمی دارد و چه بسا نتیجه عکس خواهد داشت و اولین نتیجه آن بر هم خوردن ثبات عربستان و بحرانی شدن روابط بین حاکم و محکوم است و اگر این بحران سریع حل نشود، چه بسا حوادث کنونی سرآغازی برای حوادثی خطرناکتر باشد.
منابع حقوقی سعودی اخیرا از بازداشت حمزه العمری رئیس سازمان فور شباب، شیخ سلمان العوده، شیخ عوض القرنی و 15 فرد متهم به عضویت در اخوان المسلمین و یا طرفداری از آن خبر دادهاند. خانواده شیخ العوده گفتهاند وی به مکان نامعلومی منتقل شده و شیخ عوض القرنی هم به زندان شعار در شهر ابها در جنوب عربستان منتقل شده است.
این منابع همچنین از احتمال بازداشت شیخ محمد العریفی به اتهام وابستگی و حمایت از اخوان المسلمین و دریافت کمک از قطر خبر دادهاند.
از سوی دیگر فعالان در فضای مجازی از بازداشت شیخ محمد الهبدان، شیخ ابراهیم الحارثی و الخضیری خبر دادهاند.
یک فعال سعودی در توئیتی نوشته است: پسر سلمان به دنبال خالی کردن صحنه از تمام صداهای تاثیرگذار است تا زمینه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را به صورت رسمی و علنی فراهم کند.