arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۲۱۲۸۲
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۱ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۵

چرا سعودی ها از حضور ترامپ در کاخ سفید هم نگرانند، هم خوشحال؟

عربستان با ترکیبی از امید و نگرانی نسبت به واکنش ترامپ به ترس های دربار سعودی از ایران نگاه می کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ المانیتور نوشت: عربستان با ترکیبی از امید و نگرانی نسبت به واکنش ترامپ به ترس های دربار سعودی از ایران نگاه می کند.

به گزارش «انتخاب»؛ رسانه های سعودی با خوشحالی مضاعف درباره مکالمه تلفنی بین ترامپ و ملک سلمان در 29 ژانویه صحبت کردند و گفته اند که این تماس به همکاری های نزدیک تر در حوزه مبارزه با تروریسم و همکاری های نظامی خواهد انجامید. آنها بر توافق دو رهبر بر روی «تهدید ایران» علیه ثبات و صلح منطقه تاکید کردند و مشاوران ترامپ نیز ایران را مشکل اصلی منطقه می دانند و این درست برخلاف ایده دولت قبلی آمریکا یعنی باراک اوباما و همراهان او است که ایران را بخشی از راه حل تنش زدایی در منطقه می دانستند. 

آنها هیچ اشاره ای به ممنوعیت سفر شهروندان هفت کشور مسلمان به آمریکا نکردند و در پشت پرده سعودی بی شک ازاین این اقدام ترامپ استقبال کرده است چرا که این قانون آمریکایی هایی را که قصد سفر به ایران را داشتند منصرف حواهد کرد . تحریم های بیشتر و فشارهای بیشتر بر ایران مورد استقبال ریاض قرار میگیرد. رهبران آمریکا و سعودی هر دو بر خطرناک بودن توافق هسته ای باور دارند و معتقدند باید این توافق با تغییراتی مواجه شود اما نباید این توافق را لغو کرد.

سعوذی ها از درخواست ترامپ برای ساختن منطقه امن در سوریه استقبال کرده اند. ریاض خواستار درگیری بیشتر واشنگتن در سوریه به ویژه برای مبارزه با ایران و حزب الله است. دولت عربستان نمی خواهد بشار اسد به کارش ادامه دهد، اما ایران روسیه مانع سقوط اسد شده اند. 

در پشت پرده دربار آل سعود، اختلافات قابل توجهی به چشم می خورد. سعودی ها به وضوح در مورد اینکه بسیاری از آمریکایی ها معتفد بودند این کشور نیز باید در میان کشورهایی که ورود آنها به آمریکا به طور موقتی ممنوع شده است قرار میگرفت، نگران بودند. از این گذشته 15 تن از 19 هواپیما ربای 11 سپتامبر، شهروندان سعودی بودند و به راحتی ویزای ورود به آمریکا را دریافت میکردند. صدها عربستانی امروز در میان مبارزان القاعده و داعش اند. ممنوعیت ورود شهروندان سعودی به آمریکا بسیاری از اعضای خانواده ها و خاندان سلطنتی عربستان را که از متحدان اصلی آمریکا به شمار می روند تحت تاثیر قرار می داد و همین مساله می توانست موجب خشم افکار عمومی داخلی عربستان شود. از این رو عربستان همه تلاشش را کرد تا از این کار جلوگیری کند.

عربستان خود را خادم الحرمین الشریفین خطاب میکند. اظهارات ضد اسلام و اسلام هراسانه برخی حامیان دولت ترامپ سعودی ها را نگران کرده است. تماس تلفنی ترامپ به سلمان این دلهره عمیق سعودی ها را برطرف نکرده است. آنها میدانند که افکار عمومی آمریکا علیه آنهاست.

نگرانی هایی نیز از بابت اینکه آیا سفارت آمریکا در اسرائیل قرار است به بیت المقدس منتقل شود یا نه نیز وجود دارد. این مساله یکی از معضلات کلیدی سعودی هاست و انتقال سفارت به اورشلیم برای سعودی خبر خوبی نیست.

مساله یمن نیز در تماس تلفتی ترامپ به سعودی ها چندان مورد بحث قرار نگرفته است. سعودی ها خواستار حمایت غیر مبهم و شفاف آمریکایی ها از آنها در یمن اند اما همزمان خواستار پایانی شرافتمندانه به دو سال مداخله نظامی آنها در منطقه هستند.

سعودی ها و شرکای آن ها اخیرا پیشرفت های اندکی در کرانه دریای سرخ داشته اند اما حوثی ها همچنان از شکست بسیار دورند.

سعودی ها هنوز به سمت آمریکا هجوم نبرده اند. ملک عبدالله درخواست عاجزانه جرج بوش را برای برگزاری یک نشست جهت حل و فصل مسائل موجود را برای مدت یک سال رد کرد چرا که از حمایت های بوش از اسرائیل دلخور بود. عبدالله به اوباما اجازه داد که در سال 2009 به دیدن او برود به جای اینکه خودش به کاخ سفید برود. شکی نیست که آال سعود از اینکه ملک عبدلله دوم اردن یک بار با مایک پنس در 30 ژانویه دیدن کرده است خبر دارند . این برای اردنی ها مساله ای نیست اما برای خاندان آل سعود مشکل بزرگی است.

سعودی ها مانند بقیه شاهد نمایش قدرت دولت آمریکا هستند. رکس تیلرسون وزیر خارجه جدید آمریکا مدیرعامل شرکت نفتی اکسون مبیل است و به همین واسطه به سعودی ها نزدیک است. سازمان سیا از قدیم کانال آلترناتیو خاندان سعودی بوده است. ریاست ان که برعهده ی مایک پومپئو است، به نظر می رسد به زودی از ریاض دیدن کند. محمد بن نایف ولیعهد عربستان با همه روسای سابق سیا از زمان جرج تنت روابط نزدیکی داشته است.

سیستم سعودی ها که امروز بر کاهش قیمت نفت، درگیری های منطقه ای و تغییر در خط جانشینی پادشاه تاکید دارد با چالش های جدیدی با متخدان سابق عربستان روبه روست. خاندان آل سعود حتی در بحرانی ترین دوره ها روابط بین عربستان و آمریکا در از سال 1943 تا کنون و حتی در فشار های سال 1973 نیز یکی از متحدان و شرکای حیاتی آمریکا به شمار می رفته است.


نظرات بینندگان