دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به اظهارات نعمتزاده و توکلی واکنش نشان داد.
به گزارش انتخاب به نقل از خبرگزاری ها، اکبر ترکان با اشاره به اینکه در ابتدای دولت مسئولیتهای سرپرستی 4 نهاد به او سپرده شد، گفت: همگی این مسئولیتها را تا دو ماه بعد از آن تحویل دادم و تنها به عنوان دبیر مناطق آزاد به همکاری با دولت پرداختم و علاوه بر این در سمت مشاور رییس جمهور فعالیت میکنم. ماهی یک بار در جلسات دانشگاه آزاد حضور دارم و هیچگونه حقوقی از این بابت از دانشگاه آزاد دریافت نمیکنم.
برای دانلود فیلم اینجا کلیک کنید
وی با بیان اینکه خط مشی مناطق آزاد بند 11 سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، اظهار کرد: سیاست کشور در مناطق آزاد نسبت به سرزمین اصلی متفاوت نیست و اینکه تصور کنیم مشکلات کشور مربوط به سرزمین اصلی است و در مناطق آزاد شرایط به گونه دیگری است اصلا چنین چیزی صحت ندارد اما باید بدانیم که وضعیت تولید، صادرات و جذب تکنولوژی در مناطق آزاد بهتر از سرزمین اصلی است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد در ادامه به نوع واردات در این مناطق اشاره کرد و افزود: در مناطق آزاد 4 نوع واردات وجود دارد، ابتدا کالاهایی هستند که به مناطق آزاد وارد میشود ولی در این مناطق مصرف نمیشوند و مبدا آن جای دیگری است. درواقع مناطق آزاد در این مورد نه مبدا واردات هستند و نه گشایشدهنده آن؛ نوع دوم وارداتی است که در آن کالایی برای مصرف به مناطق آزاد وارد میشود مثل هتلی که در کیش تجهیزات موردنیاز خود را از خارج وارد میکند و در آن هتل مورد مصرف قرار میدهد. نوع سوم واردات مربوط به مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان در مناطق آزاد است و آخرین نوع واردات در این مناطق به عنوان "کالای همراه مسافر" وجود دارد که در فروشگاههای مناطق آزاد به مردم عرضه میشود.
ترکان در مورد پدیده قاچاق در مناطق آزاد نیز تصریح کرد: به پدیده قاچاق از مناطق آزاد به هیچ وجه اعتقادی ندارم. فردی که عنوان کرده 90 درصد قاچاق کشور از مناطق آزاد کشور صورت می گیرد احتمالا اعداد و ارقام را نمیشناسد. یک کالا هنگامی قاچاق محسوب می شود که در سرزمین اصلی عرضه شود یعنی بدون نظارت گمرک و نیروی انتظامی وارد میشوند. آنهایی که کانتینرهای قاچاق را رد می کنند هیاهو درست میکنند تا برخی مسائل روشن نشود و در این بین تنها به مناطق آزاد اتهام زده و موردی برای پیگیری ندارند.
وی در مورد اعداد مربوط به قاچاق کالا در کشور خاطرنشان کرد: رقم واردات کالای همراه مسافر در مناطق آزاد 400 میلیون دلار است اما باید بدانیم که رقم مربوط به قاچاق کالا در کشور 15 میلیارد دلار عنوان شده، حال بروید و قیاس کنید که اگر کلیه کالای همراه مسافر در مناطق آزاد قاچاق باشد این رقم در قیاس با 15 میلیارد دلار هیچ چیزی نیست.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد ادامه داد: قسمتهایی که در اروند، انزلی، ارس و ماکو به عنوان کالای همراه مسافر عرضه میشود محدوده و فنس دارند و تحت نظارت گمرک هستند. بهتر نیست کمی درباره اظهارنظرهای غلط خود درباره قاچاق در مناطق آزاد فکر کنیم تا با شلوغکاریها کسی رد گم نکند.
ترکان همچنین درباره مسائل مربوط به تردد خودرو در مناطق آزاد یادآور شد: خودروها در مناطق آزاد شماره میشوند ولی نباید از این مناطق بیرون بروند. تردد خودروها در داخل مناطق آزاد مقدور است و خارج از آن در حیطه تصمیمگیری منطقه آزاد نیست. به همه کشور اعلام کردم که تردد خودرو خارج از محدوده مناطق آزاد غیرقانونی است و اگر این قانون توسط فرد دیگری شکسته شده آیا این درست است که مناطق آزاد پاسخگوی آن باشند؟
وی درباره مناطق ویژه اقتصادی غیرفعال و نیز مناطق آزاد و ویژه اقتصادی جدیدی که اخیرا در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مورد تصویب قرار گرفته است، گفت: برخی مناطق ویژه اقتصادی غیرفعال، سرمایهگذار و زیرساختهای لازم را ندارند. حدود 45 منطقه ویژه اقتصادی توجیه لازم را ندارند و دایر نیستند چراکه سرمایهگذار در آنها وجود نداشته و فعالیتی هم در این مناطق جریان پیدا نمیکند اما باید در مورد مناطق ویژهای که جدیدا در مجلس مطرح شده بگویم که این مناطق توجیه اقتصادی لازم را دارند.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد همچنین به توجیه اقتصادی مناطق آزاد جدید اشاره کرد و افزود: اولویت ایجاد این مناطق کار با همسایگان کشور است. "جاسک" به عنوان یک پایانه صادرات نفتی مطرح شده و پالایشگاه، انبار نفت و پتروشیمی در آن ساخته میشود و به عنوان پایانه دوم صادرات نفتی ایران مدنظر قرار گرفته است. "اینچه برون" در استان گلستان برای توسعه روابط اقتصادی و ریلی میان ایران و کشورهای آسیای میانه ایجاد میشود و شهر متالوژی در این نقطه مدنظر قرار میگیرد، "سیستان" در شمال استان سیستان و بلوچستان به منظور کار با افغانستان درنظر گرفته شده و به عنوان کریدور صادراتی چابهار- زابل- افغانستان فعال میشود، "مهران" در استان ایلام برای روابط تجاری با عراق، بوشهر برای افزایش ظرفیتهای تجاری ایران در خلیج فارس، بانه- مریوان برای روابط تجاری ایران با اقلیم کردستان عراق و اردبیل برای کسب و کار و روابط با کشورهای آسیای میانه در نظر گرفته شدهاند.
ترکان در واکنش به نقدهای نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: گمرک ایران ابتدا ورود کالا را سند میزند و کالا پس از آن وارد گمرک مناطق آزاد میشود. گفتههای آقای نعمتزاده درباره قاچاق در مناطق آزاد اصلا صحت ندارد.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد همچنین به اظهارات توکلی درباره شکست خوردن مناطق آزاد واکنش نشان داد و گفت: از اظهارات آقای توکلی درباره شکست خوردن مناطق آزاد تعجب می کنم. درست است که به اهداف مناطق آزاد به طور کامل نرسیده ایم اما مفهوم شکست خوردن اشتباه است. منطقه آزاد اروند به تنهایی در سال گذشته یک میلیارد و 200 میلیون دلار از مرز شلمچه صادرات داشته است، پایانه صادراتی منطقه آزاد ماکو در کشور بی نظیر است و بندر کاسپین در منطقه آزاد انزلی با هدف و رویکرد صادرات در حال ساخت است. مناطق آزاد هنوز به هدف نهایی خود نرسیدهاند ولی در مسیر توسعه قرار دارند و گزارشهای این مناطق مرتب به ستاد اقتصاد مقاومتی ارائه میشود.
وی در پایان صحبتهایش در برنامه متن، حاشیه در رابطه با تصویب لایحه ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی جدید در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و به رای گذاشتن آن در صحن علنی اظهار کرد: رییس کمیسیون اقتصادی به ایجاد مناطق آزاد جدید رای مثبت داده است. وی قبلا اطلاعات کمی داشت ولی با جلساتی که با اعضای کمیسیون برگزار کردیم به مناطق آزاد جدید رای مثبت داده شد و لایحه آن در مجلس شورای اسلامی رای میآورد.
نعمت زاده با بیان اینکه قطعاً ایشان سوءنظری نداشتهاند، گفت: آنچه بارها و بارها در جمع و به صورت خصوصی عرض کردهام این است امضای بنده پای ایجاد اولین منطقه ویژه اقتصادی یعنی سیرجان است.
شایدم جنگ زرگری.
اون دولتی که از نیروهای جوان استفاده میکرد یه 3-4 سالی هست که تموم شده.شما فعلا از تجربه شیخ الوزرا استفاده کنید.
اون دولتی که بدون کار کارشناسی وزیر انتخاب میکرد 3 ساله دیگه نیست
مگه دوران بگم بگم ها تموم نشده بود؟!
اینا دارن سایه همدیگه رو باتیر میزنن.