arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۶۴۸۵۵
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۱۸ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵

سید حسن خمینی: جامعه ای که حق خود را شناخت، به آن دست می یابد

سید حسن خمینی در دیدار شرکت کنندگان اولین کنگره سازمان دانش آموزی گفت:جامعه ای که حق خود را شناخت، به آن دست می یابد، به رسمیت شناخته نشدن حق در جامعه معلول عدم آگاهی و فراگیری آموزش های لازم مربوط به آن است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سید حسن خمینی در دیدار شرکت کنندگان اولین کنگره سازمان دانش آموزی گفت:جامعه ای که حق خود را شناخت، به آن دست می یابد، به رسمیت شناخته نشدن حق در جامعه معلول عدم آگاهی و فراگیری آموزش های لازم مربوط به آن است.

به گزارش انتخاب، آیت الله سید حسن خمینی در دیدار دانش آموزان و مربیان شرکت کننده در اولین کنگره سازمان دانش آموزی در حرم امام خمینی (س) با اشاره به پرسش تاریخی «حق اعطا کردنی است یا گرفتنی؟» اظهار کرد: برخی از اهل تربیت گفته اند که پیش از پاسخ به این سؤال باید بدانیم که حق آموختنی و آموزش دادنی است و جامعه ای که حق خود را شناخت لاجرم به آن دست می یابد.

وی با اشاره به حدیث الناس اعداء ما جهلوا (مردم دشمن مجهولات خودشان هستند)، یادآور شد: اگر مردم با پدیده ای به اشتباه دشمنی می کنند ناشی از عدم شناخت آنهاست اما وقتی آن را فرا گرفتند به سرعت به آن دست پیدا می کنند؛ «طبیب عشق مسیحادم است و مشفق لیک/ چو درد در تو نبیند که را دوا بکند».

سید حسن خمینی تصریح کرد: به رسمیت شناخته نشدن برخی حقوق در جامعه معلول عدم آگاهی و فراگیری آموزش های لازم مربوط به آن است و از همین رو مجلس دانش آموزی یکی از واجبات جامعه ماست زیرا تمرین مردم سالاری است.

وی گفت: علت اینکه عده ای در مقابل مردم سالاری می ایستند این است که از کودکی آن را تمرین نکرده اند. اما اگر کسی بداند جمع بهتر از فرد یا عده ای محدود می فهمد هیچ وقت این گونه عمل نمی کند. البته کسی مدعی نیست اکثریت هیچ گاه اشتباه نمی کند ولی یقینا میزان خطای آن از گروهی محدود به مراتب کمتر است.

سید حسن خمینی با بیان اینکه بروز خطا یا ناشی از عدم شناخت یک موضوع است و یا به خاطر نداشتن راه حل مناسب برای آن، اظهار داشت: وقتی همگان در خصوص مشکلات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه می اندیشند احتمال خطای کمتری در شناخت موضوع و راه درمان توسط آنان، وجود دارد.

وی با تأکید بر ضرورت تمرین کار جمعی گفت: توانایی کنار گذاشتن نظر شخصی در مقابل یک تصمیم جمعی و اعتماد به رأی و خرد دیگران ولو آن نظر را اشتباه بدانیم، را یک سرمایه برای خود بدانیم و در عین حال سعی کنیم در اتخاذ تصمیم جمعی دیگران را نیز برای پذیرش نظر خودمان مجاب کنیم.

سید حسن خمینی با اشاره به توانایی اقناع و مفاهمه میان انسان ها گفت: این لطف بزرگ خداوند است که بتوانیم از سخن دیگران قانع نشویم و از او دلیل بخواهیم. ما باید یاد بگیریم در جمع با یکدیگر زندگی کنیم و بدانیم اگر کسی حرف حقی می زند دیگران را نیز باید قانع کند و طرف مقابل از او دلیل بخواهد و در کنار آن بیاموزیم که به نظر جمع تن دهیم.

یادگار امام تنها محل مناسب برای فراگرفتن این نحوه زندگی جمعی را آموزش و پرورش ذکر کرد و یادآور شد: انسان در سنین بالا به سختی می تواند خصلت های خود را تغییر دهد. گرچه او اختیار تصمیم گرفتن در هر شرایطی را دارد ولی اگر کسی از ابتدا با چنین شیوه ای تربیت شده باشد به مراتب راحت تر به خرد جمعی تن می دهد.

وی با اشاره به فعالیت مجلس دانش آموزی که از متن مدارس برخاسته، آن را حرکتی میمون و مبارک خواند و به مسئولان آموزش و پرورش توصیه کرد که بیش از پیش به تصمیمات آن احترام بگذارند تا شجاعت تصمیم گیری و جرأت خطا کردن در دانش آموزان پدیدار شود.

سید حسن خمینی در همین زمینه افزود: انسان ها حق خطا کردن ندارند اما حق دارند که اگر غیر عامدانه خطا کردند بخشیده شوند.

وی تأکید کرد: معلمان باید به دانش آموزان از ابتدای دوره نوجوانی که وارد عرصه فعالیت های اجتماعی می شوند آموزش ریسک پذیری و تصمیم گیری دهند و بیاموزند که بر این تصمیم شان پافشاری کرده و اگر اشتباه کردند خیال نکنند دنیا با آخر رسیده است.

یادگار امام با تأکید بر ضرورت حساسیت تک تک افراد به دردهای جامعه، این این روایت پیامبر(ص) از خداوند را مورد اشاره قرار داد که می فرماید «کسی که شب را با شکم سیر به صبح رساند، در حالی که برادر مسلمانش گرسنه باشد، به من ایمان نیاورده است»، افزود: حساسیت نسبت به دردهای جامعه مسأله بسیار مهمی است که البته اگر برای خدا باشد انسان به اوج خلوص و توحید می رسد.

وی سپس به بیان یک توصیه از امام راحل پرداخت و گفت: در کتابخانه مرحوم وزیری در یزد دست نوشته ای از امام مربوط به دهه 1320 وجود دارد که ایشان در پاسخ به آن مرحوم برای بیان یک توصیه، آیه قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَفُرَادَی(بگو : شما را به یک چیز اندرز می دهم: یک یک و دو دو برای خدا قیام کنید سپس بیندیشید) را نوشته اند. یقینا یکی از موارد قیام برای خدا حساسیت نسبت به دردهای جامعه است.

سید حسن خمینی گفت: دانش آموز و نهاد آموزش و پرورش نمی تواند نسبت به دردهای جامعه بی تفاوت باشد و باید برای حل آنها همدلی و همفکری کند، گرچه کسی توقع ندارد یک گروه دانش آموزی همه مشکلات را حل کند؛ اما این توقع وجود دارد که نسبت به مشکلات جامعه حساس باشد و به طور فعال عمل کند.

وی با اشاره به تفاوت میان افکار و اندیشه ها، تصریح کرد: انسان ها اذهان متفاوتی دارند و از دل همین تضارب اندیشه ها راه حل های جدید برای مشکلات پیدا می شود.
نظرات بینندگان