arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۸۴۱۴
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۹ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۴

احکام سنگین قضایی برای حاملان مواد محترقه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایرانی‌ها مردمان مهربان و نوع‌دوستی هستند. مردمان بی‌آزاری که همیشه دست دیگران را گرفته‌اند و رعایت حق الناس برایشان تکلیفی بوده که تبدیل به «فرهنگ» شده است.

به گزارش قدس آنلاین، اما این که در سال‌های اخیر در روزهای پایانی سال شاهد رخ دادن حوادثی هستیم که در یک شب آتشین، خشک و تر را با هم می‌سوزاند، حکایتی دیگر است. شب چهارشنبه سوری که می‌تواند با رعایت موازین عقلی و فرهنگی به نشاط و نزدیکی مردم با یکدیگر منجر شود، در این سال‌ها به دلیل بی‌فرهنگی برخی خانواده‌ها و شیطنت و ناآگاهی برخی نوجوانان و جوانان، حوادث تلخی را رقم می‌زند که هزاران مصدوم و چندین کشته و میلیاردها تومان خسارت، ارمغان آن است.
براستی آیا از ایرانیان با فرهنگ که اتفاقاً برگزاری مراسم چهارشنبه سوری را بخشی از فرهنگ کهن خود می‌دانند، سر زدن برخی رفتارهای ضدفرهنگی، شایسته است؟
این پرسشی است که هر ایرانی آگاهی می‌تواند به آن پاسخ دهد، گرچه در این میان، پاسخ‌ها و هشدارهای کارشناسان، شنیدنی‌تر است.

 هر آژیر یک حادثه، هر حادثه یک آسیب!
قدیمی‌ها می‌گفتند، چهارشنبه سوری، یک جشن بهاری است که در آن ایرانیان پیش از رسیدن نوروز، با برگزاری مراسم ویژه به استقبال نوروز می‌روند، اما امروزه دیگر این ادعا اصلاً صادق نیست و پس از انفجارهای نابهنگام و با شنیدن صدای خودروهای امدادرسانی، در می‌یابیم که هر آژیر، هشدار یک حادثه و هر حادثه، پیک یک یا چندین آسیب جدی برای هموطنانمان است.
افروختن آتش با هیزم و مواد دور ریختنی اضافی آخر سال و جمع شدن خانواده در کنار هم دور شعله‌های زیبای آن، یکی ازآیین‌های ایمن شب چهارشنبه سوری بوده است که متأسفانه در سال‌های اخیر این رسم قدیمی جایش را به انفجار نارنجک و بمب دست‌ساز، زدن ترقه‌های پرصدا و استفاده از مواد آتش‌زا و منفجره خطرناک داده است که در هیچ مقطعی در عرف و منش جامعه ایرانی نبوده، زیرا ایرانیان همواره از «مردم آزاری» پرهیز داشته‌اند.
کار‌شناسان معتقدند، گرچه می‌توان بر اساس باورهای مردم، چهارشنبه آخر سال را یک سنت دانست و نمی‌توان جلوی انجام این سنت را گرفت، اما مشکل فعلی روشن کردن آتش با هیزم و چوب نیست، بلکه استفاده از مواد منفجره‌ای است که بیشتر هم دست ساز و فوق العاده خطرناک و مرگبار هستند.

 چهارشنبه سوری؛ منبع استرس
دکتر حمیده سعیدی برجی، روان‌شناس و مشاور خانواده در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید: متأسفانه با حوادث تلخی که چهارشنبه آخر سال به همراه دارد، به جای هیجان و سرگرمی؛ منبع استرس، نگرانی و اضطراب بین تمامی افراد جامعه بویژه بزرگ‌تر‌ها شده است.
وی با تأکید بر نقش آفرینی خانواده‌ها برای داشتن روزهای ایمن و پرنشاط در نوروز می‌افزاید: در این روزها خانواده‌ها و والدین باید بیشتر از هر زمان دیگر مراقب فرزندان خود باشند و بیش از هر زمان دیگر بر رفت و آمد، پول توجیبی و خریدهای خارج از عرف بچه‌ها نظارت کنند. این روان‌شناس خانواده همچنین اظهار می‌دارد: شادی، حق تمامی اعضای جامعه است و می‌تواند اثری بسیار سازنده در خانواده ایجاد کند، اما شادی که آرامش روح و جسم خود و دیگران را کاملاً برهم بزند، دیگر شادی نیست.

 انفجار باروت
نشانه بی‌عقلی است
دکتر سعیدی همچنین تأکید می‌کند: نه تنها این نوع اقدام‌های ضد آرامش، مانند انفجار باروت نمی‌تواند سرگرم کننده باشد، بلکه یک شادی کاذب و خطرساز بوده و به نوعی نشانه نبود تعقل است، برای همین باید با این گونه پدیده‌های ضدفرهنگ مقابله کرد.
به گفته این مدیر مرکز خدمات روان‌شناختی، مشکل و آسیب چهارشنبه آخر سال را بیشتر کودکان، نوجوانان و جوانان بین ۱۲تا ۱۸ ساله ایجاد می‌کنند و والدین بیشتر از هر زمان دیگر باید در این ایام مراقب نوجوانان باشند و در روزهای آخر سال مانع از رفتن تنهایی فرزندان خود به خیابان و مراکز نا‌آشنا شوند.

 زندان نوروزی
برای دارندگان مواد انفجاری
در همین رابطه سرهنگ محمدعلی پورعظیمی، عضو پلیس پیشگیری ناجا نیز به خبرنگار ما می‌گوید: تلخ شدن خاطره خانواده‌ها پس از رفتارهای غیرقانونی و ناهنجار برخی افراد که مخل نظم و امنیت هستند، باعث شده نیروی انتظامی قانون را در برخورد با هنجارشکنان با دقت و حدت بیشتری اجرا کند و با پدیده خرید و فروش مواد انفجاری و خطرآفرین برخورد کرده و عاملان را تا پایان تعطیلات عید نوروز در بازداشت نگه دارد.
وی می‌افزاید: کاستن از صدمات و خسارات، حفظ نظم و امنیت جامعه، مهم‌ترین اولویت پلیس در بحث پیشگیری از خسارات چهارشنبه سوری است و در این رابطه با هماهنگی مراکز قضایی و دادستانی ویژه تا رسیدن به این هدف اجتماعی همه همکاران ما در سراسر کشور در حالت آماده باش قرار دارند.
به گفته سرهنگ پورعظیمی، خرید، فروش، نگهداری و حمل و نقل و نیز همراه داشتن مواد خطرناک و مرگ آفرین انفجاری و احتراقی که نظم و آرامش جامعه و شهروندان را مخدوش می‌کند، ممنوع بوده و با متخلفان مطابق قانون برخورد خواهد شد.

 برخورد سخت قضایی
با حاملان مواد محترقه
قاضی سیدرضا فخرمیرنژاد نیز در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید: استفاده از هر نوع مواد آتش بازی، محترقه و منفجره چه برای آتش بازی و سرگرمی یا برای انهدام اشیا یا اماکن خاص، مجازات جداگانه حبس دارد و می‌تواند حکم اعدام و قتل (در موارد نیاز به قصاص) داشته باشد.
وی می‌افزاید: در این گونه موارد برحسب اینکه جرم مجرم شبه عمد، عمد یا خطایی باشد، فرد مورد مجازات قرار می‌گیرد که در این مورد بحث خطا کمتر قابل طرح است، چون فرد متهم عامدانه و بر اساس اطلاع قبلی دست به این کار زده و چنین قتلی یا عمد خواهد بود یا در شرایطی شبه عمد که می‌توان اعدام را برای فرد مجرم در نظر گرفت.
این کار‌شناس حقوقی تأکید می‌کند: به موجب فهرست تنظیمی در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به تاریخ ۲۶ خردادماه سال ۱۳۸۹، که در اجرای آیین‌نامه اجرایی قانون تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات تنظیم شده ، مواد منفجره و محترقه ممنوع یا تحت کنترل شمرده شده است.

 قتل عمد
در انفجارهای چهارشنبه سوری
قاضی فخرمیرنژاد، همچنین با تأکید بر لزوم بازدارندگی قوانین در موارد بزه، یادآور می‌شود: در این رابطه قانون نگاه مؤثری داشته، به گونه‌ای که مثلاً حتی درباره کار بسیار خطرناکی که قبلاً انجام می‌شد، یعنی استفاده از کپسول‌های خالی گاز که وقتی آن‌ها را در آتش می‌انداختند به علت انبساط مواد، مانند بمب منفجر می‌شد، این موارد نیز امروزه کاملاً شامل قانون تعزیرات می‌شوند.
وی تصریح می‌کند: در بحث چهارشنبه سوری نیز اگر حالت استفاده از این نوع مواد قابل انفجار پیش بیاید، برای فرد به علت بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی، هم مجازات تعزیری مطرح می‌شود و هم بر اساس قانون حفظ امنیت اجتماعی، قاضی می‌تواند از هر دو مسیر متهم را برای اشد مجازات محاکمه کند.
به گفته این کار‌شناس قضایی، موارد مخل امنیت در چهارشنبه سوری را طبق قانون می‌توان شامل مواد منفجره از جمله باروت سیاه، فتیله کندسوز، فتیله انفجاری، دینامیت، انواع پودر آذر، انواع مختلف مواد شیمیایی مثل نیتروگلیسیرین و تی‌ان‌تی، انواع چاشنی‌های الکتریکی و غیرالکتریکی تأخیری یا آنی و سریع دسته بندی کرد که متأسفانه بیشتر این مواد هم اکنون با تغییر نام توسط نوجوانان و جوانان دست به دست می‌شوند و می‌تواند فرد را تا پای اجرای حکم قضایی و مجازات‌های طولانی و سخت نیز پیش ببرد.

 تعطیلی چهارشنبه مدارس
مسعود ثقفی، سخنگوی اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران نیز در خصوص تعطیلی زود‌تر مدارس شیفت عصر به خاطر چهارشنبه آخر سال خاطرنشان کرد: در این خصوص با مدیران مدارس هماهنگی‌های لازم را انجام داده‌ایم و چون قرار است آسیب‌های امسال به کمترین حد ممکن برسد، همه مدارس، عصر فردا تعطیل هستند.
نظرات بینندگان