arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۳۷۵۱
تاریخ انتشار: ۳۹ : ۱۵ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۴

داروسازی باید از اسارت نگاه دولتی خارج شود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: مدیران شرکت‌های دولتی و عمومی انتصابی هستند و عمده تجربیات شکل‌گرفته در حوزه مدیریت دولتی نشان‌دهنده این واقعیت است که به‌طور میانگین عمر مدیریتی مدیران این بخش کمتر از ۳ سال است که مشکلاتی را در روند اجرای برنامه‌ها ایجاد خواهد کرد.

به‌گزارش فارس؛‌ رهبر مژده‌ای آذر رئیس انجمن داروسازان با بیان این‌که فاصله زمانی میان پسابرجام و چشم اندازه 1404 مقطع زمانی حساس و سرنوشت سازی است، خواستار مشارکت حداکثری مردم و علی‌الخصوص جامعه داروسازی کشور شد

وی که در هم‌اندیشی داروسازان ایران که ظهر امروز در سالن تلاش برگزار شد، صحبت می‌کرد تأکید کرد: در حال حاضر کشور با مشکلات متعددی روبه‌رو است که مهم‌ترین آن‌ها رکود اقتصادی و بیکاری است که حتی گریبان گیر اقشار تحصیل‌کرده نظیر داروسازان نیز شده است و مسلماً معضلات اقتصادی جامعه، جز با اصلاح رویکردهای سیاست‌گذاران بهبود پیدا نخواهد کرد.

رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: از آنجا که هرکسی در این مملکت یک رأی دارد گذشته از جایگاه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و فارغ از نوع تحصیلات و میزان تحصیلات، تک‌تک اعضای کشور می‌توانند در سرنوشت آینده خود و مملکت دخالت داشته باشند و این همان‌جایی است که می‌توانیم در سرنوشت خود و فرزندان خود دخالت کنیم.

به گفته مژده‌ای آذر، درحالی‌که جامعه داروسازی کشور با جدیت تمام وظایف بسیار سنگین حوزه دارو اعم از تولید، تحقیق، توزیع، صادرات و حتی کشف و ابداع روش‌های جدید دارویی را بر عهده‌دارند، حضور حداکثری ایشان در پای صندوق‌های رأی می‌تواند به سرنوشت جمعی مردم ایران و سرنوشت صنفی داروسازان کمک شایانی کند.

رئیس انجمن داروسازان ادامه داد: رسانه‌های گروهی در مواردی به‌اشتباه به انتقاد از جامعه داروسازی کشور می‌پردازند و به‌جای اینکه مشغول ایجاد بستر مناسب برای ارتقاء خدمات دارویی در کشور باشند، به مباحث حاشیه‌ای می‌پردازند که قطعاً اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی بیشتر در این خصوص ضرورت دارد.

آینده شغلی دانش‌آموختگان داروسازی

مژده‌ای آذر ادامه داد: دانشجویان حوزه داروسازی در ادوار مختلف نشان داده‌اند که از مؤثرترین حوزه‌های دانشجویی هستند و همین‌جا از همه آن‌ها تقاضا دارم با حضور حداکثری خود یک حماسه دانشجویی در کشور رقم بزنند.

وی با اشاره به بحث سونامی تقاضای شغل از سوی دانش‌آموختگان داروسازی ادامه داد: بحث آینده شغلی دانشجویان داروسازی موضوع بسیار مهم است که ما در مکاتبات مختلف، هشدارهای مرتبط با این موضوع را در اختیار مسئولین وزارت بهداشت قرار داده‌ایم. بی‌شک توجه به موضوع آینده شغلی داروسازان نیازمند توجه بیشتر مراجع قانون‌گذاری است.

کرامت مردم در مناطق مرزی

مژده‌ای ادامه داد: موضوع بسیار مهم در بحث داروسازی، تراکم داروسازان در تهران است. این موضوعی است که به‌وضوح می‌تواند شیب تسهیلات و امکانات به سمت شهرهای بزرگ را نشان دهد

 رئیس انجمن داروسازان ایران در توضیح بروز چنین وضعیتی، گفت: وقتی برای داروسازان در مناطق محروم و مرزی کشور، هیچ امتیازی قائل نشده‌ایم، قدر مسلم همه دوست دارند به تهران بیایند و این عادلانه نیست؛ و این به معنای آن است که هم کرامت داروساز در مناطق محروم و هم کرامت بیمار مورد اعتنای مسئولین نیست.

داروسازی باید از اسارت نگاه دولتی خارج شود

مژده‌ای آذر ادامه داد: مدیران شرکت‌های دولتی و عمومی انتصابی هستند. عمده تجربیات شکل‌گرفته در حوزه مدیریت دولتی نشان‌دهنده این واقعیت است که به‌طور میانگین عمر مدیریتی مدیران این بخش کمتر از سه سال است و به همین جهت انگیزه‌های مدیران بیشتر متمرکز بر برنامه‌هایی است که نتیجه اجرای آن‌ها در طول دوره مدیریتشان به مرحله ظهور و بروز برسد.

وی اضافه کرد: ضمن این‌که دوره‌های کوتاه مدیریتی به‌نوبه خود باعث تغییر دستورالعمل‌های اجرایی، تغییر برنامه‌ها و استراتژی‌ها و تغییر مدیران میانی در بنگاه‌های غیرخصوصی می‌شود که به دنبال آن برهم ریختن برنامه‌ریزی میان و بلندمدت و حتی گاهی کوتاه‌مدت اجتناب‌ناپذیر است و این موضوع باعث می‌گردد تصمیم‌گیری‌ها در این بنگاه‌ها بیشتر به شکل عکس‌العمل آنی و در تقابل با رخدادها و بدون بررسی پیامدها صورت پذیرد.

داروخانه ویترین نظام سلامت است

مژده‌ای آذر با تأکید بر این موضوع که داروخانه، ویترین نظام سلامت است اظهار داشت: متأسفانه دربسته‌های نوین سلامت، جایگاه مناسب و درخوری برای داروسازان و همچنین تعرفه‌های ویژه ایشان دیده نشده و امیدواریم در سال آینده شاهد عدالت در حوزه سلامت باشیم.

ضرورت حضور نماینده داروسازان در مجلس

وی تأکید کرد: داروسازی نوین در ایران از زمان امیرکبیر و تأسیس دارالفنون یعنی سال 1850 قدمت دارد و انجمن داروسازان بیش از 70 سال در ایران فعالیت کرده است ولی متأسفانه نظام سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری کشورمان از حضور یک نماینده داروساز محروم بوده است.

مژده‌ای آذر ادامه داد: وجود یک نماینده از جامعه داروسازان در مجلس خصوصاً در کمیسیون بهداشت و یا کمیسیون اجتماعی می‌تواند منجر به تغییر زاویه دیدهای در تصمیم‌گیری‌های کلان شود.

وی تصریح کرد: موضوعات حوزه دارو موضوعات مختص یک صنف نیست، بلکه همه آحاد جامعه به‌نوعی با آن مواجهه دارند. اصلاح قانون مقررات دارویی 1334، قانون سازمان غذا و دارو، قانون مواجهه با قاچاق دارو، قانون رصد کالاهای سلامت‌محور، قانون تعرفه گذاری، قانون حمایت از مردم مناطق محروم، قانون دخانیات و ده‌ها موضوع دیگر می‌تواند جزء دستور کار نمایندگان داروسازان در مجلس باشد. همچنین مباحث اجتماعی نظیر امداد و نجات، سوانح رانندگی، بهزیستی حمایت‌های توان‌بخشی و ... نیز می‌تواند نقش داروسازان حائز اهمیت باشد

بلوغ رفتار سیاسی

در ادامه سید مهدی سجادی دبیر انجمن داروسازان با اشاره به‌ضرورت مشارکت حداکثری مردم اظهار داشت: موتور محرکه جامعه در حوزه قانون‌گذاری، بلوغ رفتار سیاسی است که در انتخابات نمود پیدا می‌کند. انتخابات پرشور بیانگر اراده مردم برای تعیین سرنوشت خود است. این حق و نعمتی است که خداوند متعال برای هر انسان قائل شده است و فرایند بهره‌برداری از آن در نظام سیاسی، مسیر انتخابات است که بر اساس عبرت از گذشته و امید به آینده شکل می‌پذیرد.

مجلس بدون مشارکت تشکل‌های بخش خصوصی راه به‌جایی نمی‌برد

سجادی تصریح کرد: امروز بیش از گذشته بهره‌برداری از پتانسیل و تجربه شکل‌گرفته در تشکل‌ها و انجمن‌ها می‌تواند به کمک سیاست‌گذاران و قانون‌گذاران بیاید. همه می‌دانیم که قیمت نفت کاهش پیداکرده و درآمد سالانه کشور ما حدود 100 میلیارد دلار پایین‌تر آمده است، بنابراین ضرورت کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره وری بیش از گذشته باید مدنظر قرار بگیرد. زمان، زمان آزمون‌وخطا هدر دادن بودجه‌های بسیار محدود کشور علی‌الخصوص در حوزه سلامت نیست.

دبیر انجمن داروسازان با تأکید بر این نکته که سال‌هاست بزرگ‌ترین مشکل حوزه سلامت نداشتن منابع پایدار و دغدغه تأمین آن است، گفت: از مجلس آینده انتظار داریم منابع حوزه سلامت را به اماواگر وابسته نکند و یک‌بار برای همیشه تصمیم بگیرند و موضوع سلامت مردم را حل کنند. متأسفانه هرسال شاهد عقب افتادن پرداختی سازمان‌های بیمه‌گر هستیم. هرچند تفاهم‌نامه‌ای میان سازمان تأمین اجتماعی و بانک رفاه به‌عنوان عامل سوم منعقدشده است که حقیقتاً نویدبخش و امیدآفرین است و جای تشکر هم دارد، ولی معضل کمبود نقدینگی داروخانه‌ها، مسئله‌ای فرای این مسائل است.

حوزه بهداشت و درمان نیازمند یک برجام داخلی است

سجادی ادامه داد: کشور ما برای رسیدن به رشد 8 درصدی اقتصاد که موردنظر دولت یازدهم است، سالانه به 45 تا 50 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد و این موضوع نیازمند همراهی مراجع قانون‌گذاری است.

دبیر انجمن داروسازان با اشاره به الزامات جذب سرمایه‌گذار خارجی در حوزه سلامت تأکید کرد: سرمایه‌گذار خارجی باید به‌واسطه برآیند سیگنال‌های دریافتی از ایران به این نقطه برسد که در صورت سرمایه‌گذاری در ایران، با انبوهی از مقررات و قوانین و آئین‌نامه‌ها محصور و محدود نخواهد شد و می‌تواند با اطمینان خاطر از ثبات رویکردها و قوانین نسبت به برنامه‌ریزی برای کسب‌وکار خود اقدام کند.

خصوصی‌سازی در حوزه سلامت

سجادی ادامه داد: همه دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که دولتی بودن یک صنعت، یعنی مرگ خلاقیت، نوآوری و بهره‌وری. به همین جهت از سوی مراجع قانون‌گذار و سیاست‌گذار ریل‌گذاری‌هایی برای رهایی از هویت دولتی ترتیب داده‌شده است که متأسفانه در کشور ما به شکل ابتر و ناقص به این موضوع پرداخت‌شده است و بیشتر خصوصی‌سازی به معنای شبه‌دولتی سازی است.

به گفته سجادی، رهایی از هویت وابسته به نفت در صنعت دارو که سال‌ها است به‌عنوان یک معضل در این صنعت معرفی‌شده است، تنها با جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بخش دارو محقق می‌شود. اگر به دنبال رقابت‌پذیری صنعت و تمرکز بر توسعه صادرات هستیم باید به سمت رویکرد خصوصی‌سازی بین‌المللی، البته با رعایت اصول منافع ملی و حفظ خطوط قرمز پیش برویم.

وی در پایان با تأکید مجدد بر ضرورت مشارکت حداکثری مردم در انتخابات اظهار داشت: قانون‌گرایی و اخلاق پیش‌زمینه هرگونه توسعه و پیشرفت است. همه‌چیز در یک جامعه اسلامی که بر پایه‌های مبانی دینی شکل‌گرفته، باید در پناه قانون و قانون‌گرایی و در چهارچوب اخلاق مبتنی باشد؛ و بهترین شکل برای اداره یک جامعه دینی، تأکید بر مشارکت حداکثری مردم است.
نظرات بینندگان