arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۳۸۴۹
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۱۴ - ۳۰ فروردين ۱۳۹۰

آيا مبارک به سرنوشت سوهارتو دچار مي شود؟

برخی معتقدند بیماری مبارک مانع از محاکمه او خواهد شد اما در مقابل برخی دیگر می گویند هرگونه تاخیر در محاکمه مبارک ممکن است بار دیگر مصر را دستخوش راهپیمایی های اعتراض امیز کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری انتخاب نوشت: برخی معتقدند بیماری مبارک مانع از محاکمه او خواهد شد اما در مقابل برخی دیگر می گویند هرگونه تاخیر در محاکمه مبارک ممکن است بار دیگر مصر را دستخوش راهپیمایی های اعتراض امیز کند.

پیش از این سوهارتو رییس جمهوری اسبق اندونزی که به کسب اموال غیر مشروع، کشتار و داشتن حکومتی مستبد و خودمحور معروف بود مجبور به کناره گیری از قدرت شده بود اما بیماری اش مانع از محاکمه او شد تا بدون آنکه به اتهاماتش رسیدگی شود از دنیا برود و حال برخی نگرانند که ممکن است سرنوشت حسنی مبارک رییس جمهوری مخلوع مصر نیز مشابه با سوهارتو باشد.

هر چند به نظر می رسد برخی از فرماندهان عالی ارتش مصر در انتظار چنین اتفاقی هستند اما تحلیلگران معتقدند هرگونه تلاش برای تاخیرمحاکمه حسنی مبارک باردیگر مصر را به میدانی برای جولان میلیون ها معترض تبدیل خواهد کرد که این امر زیان های اقتصادی فراوانی برای این کشور به همراه خواهد داشت.

زروان تحلیلگر در دفتر گروه بین المللی مقابله با بحرانها در مصر می گوید ‌ارتش مصر بارها اعلام کرده بود که خواستار کناره گیری محترمانه مبارک از قدرت و حفظ احترام او در مراحل پس از کناره گیری از ریاست جمهوری است در نتیجه باور بر این است که بر خلاف خواسته های مردم برای محاکمه مبارک، سران ارتش با این خواسته تا حد توانشان مقابله کنند .

وجه شباهت میان مبارک هشتاد و دوساله با سوهارتو که در سن 86 سالگی درگذشت بسیار زیاد است، این تشابه تنها در کهولت سن نیست بلکه سوهارتو نیز چون مبارک سه دهه حکومت مشت آهنین داشته است و با هدف داشتن اقتصاد آزاد اصلاحاتی را در کشور به اجرا گذاشته بود که سرنوشتش چون مصر دوران مبارک انباشته شدن ثروت دردست عده ای از اطرافیان و افزایش فقر مردم بوده است همانگونه که سوهارتو هم همچون مبارک با اتهام فساد روبرو بوده است هر چند بیماری اش مانع از محاکمه او شد و در سال 2008 از دنیا رفت.

به نظر می رسد بازجویی از مبارک بیش از آنکه مقدمه ای برای پرونده سازی و محاکمه او باشد اقدامی جهت آرام کردن مردم خشمگینی است که خواستار مجازات او هستند ضمن اینکه به نظر می رسد حتی در صورت محاکمه مبارک نیز شورای عالی نیروهای مسلح تلاش خواهد کرد از مجازاتش صرف نظر کند.

در حال حاضر اختلال قلبی مبارک بهانه ای برای پیگیری نکردن خواسته مردم اعلام شده است اما برخی از منابع خبری از شرایط کاملا مساعد رییس جمهوری مخلوع خبر می دهند. در هر حال مبارک تحت تدابیر شدید امنیتی همچنان در بیمارستان شرم الشیخ به سر می برد در شرایطی که بر اساس حکم دادستانی باید به بیمارستان نظامی منتقل شود ولی به حکم دادستانی عمل نمی شود و تلویزیون رسمی کشور هم در توجیه بی توجهی به حکم دادستانی اعلام کرده است، انتقال نیافتن مبارک به بیمارستان نظامی به سبب نگرانی های مبارک است زیرا بر این باور است که ممکن است او را به جای بیمارستان نظامی به زندان منتقل کنند.

با وجود اینکه برخی از حقوقدانان تکمیل پرونده علیه مبارک را زمان بر می دانند و معتقدند صدور حکم علیه او ممکن است به چند سال زمان نیاز داشته باشد محمد عبدالله خلیل از وکلای حقوقی و فعال در زمینه حقوق بشر معتقد است تاخیر محاکمه مبارک سبب خواهد شد تا صبر مردم در قبال بی توجهی شورای عالی نیروهای مسلح به ضرورت محاکمه مبارک به سر آید زیرا برداشتها اینگونه است که شورای عالی نیروهای مسلح در محاکمه مبارک تعلل می کند.

بر خلاف نظریه این وکیل مصری برخی از وکلای دیگر سرعت دادن به محاکمه مبارک را سبب زیر سئوال رفتن صلاحیت های دادگاه و روند محاکمه می دانند و می گویند چنین دادگاهی اگر هر حکمی صادر کند ممکن است با واکنش مردم مواجه شود.

 بر اساس این نظریه اگر چه مبارک اشتباهات زیادی داشته است اما کهولت سن او سبب می شود تا بخشی از جامعه با او ابراز همدردی کنند و این مسئله زمانی به مشکل تبدیل می شود که دفاع از اتهامات وارد شده را شخص مبارک بر عهده بگیرد زیرا در چنین شرایطی ممکن است محبوبیتش در میان مردم افزایش یابد و همین امر در ادامه مشکلاتی را در مسیر کشور قرار دهد در نتیجه باید در این زمینه راهی میانه و متوازن در نظر گرفت.
نظرات بینندگان