"غیرت دینی اجازه نمیدهد که زنی وارد اتاقی شود که 100 مرد به او تنه میزند و یا به یک دختر خانم در محل کار به هر قلم که میخواهند نگاه کنند. "
این پارهای از توضیحات نائب رئیس شورای شهر تهران در دفاع از اقدام شهرداری در مقابل خبرنگاران بود که روز گذشته پس از پایان جلسه شورا مطرح شد.
مرتضی طلایی در جمع تعدادی از خبرنگاران شورا گفت: اساسا موضوع طرح تفکیک جنسیتی بیشترتر مربوط به فضاسازیهایی است که در جامعه ایجاد شده است و هیچ مسئولی به دنبال تفکیک و جداسازی زن و مرد نیست اما به منظور تکریم، رفاه و آسایش اقدامی انجام میشود.
وی افزود: ما در صحن شورا سه همکار خانم را در کنار هم قرار دادیم آیا این به معنی تفکیک است؟ ممکن است در کنسرت هم اعلام کنند که آقایان این قسمت و خانمها قسمت دیگر بنشینند! مسئله مهمتر این است که اساس طرح این مسئله انحرافی است و نباید این اقدامات ارزشمند که برای حمایت و امنیت از خانمهاست را لوث کنیم؛ این مسائل سیاسی است.
طلایی در این حین خطاب به یکی از خبرنگاران زن پرسید: آیا شما حاضرید در اتاقی که 100 مرد تنه میزنند وارد شوید؟ این خبرنگار در جواب به او گفت: ترجیح میدهم کسی از ورود به اتاق منعم نکند و در عین حال مجبور نباشم وارد شوم.
یکی دیگر از خبرنگاران در جواب سوال طلایی به موضوع تفکیک در شهرداری اشاره کرد و گفت: آیا در شهرداری اتفاقاتی از این دست میافتاد؟ که البته این سوال بیجواب ماند و نائب رئیس شورا به سوال خود از خبرنگار اولی تاکید کرد و گفت: جواب من را بدهید؟
خبرنگار مخاطب نیز پاسخ داد: بله! که مرتضی طلایی در این لحظه برای خبرنگار سر تاسف تکان داد و توصیه کرد: شما باید در جهانبینی و اعتقادات خود تجدید نظر کنید چون اصلا این موضوع بعد اخلاقی و انسانی دارد.
طلایی صحبتهای خود را چنین تکمیل کرد که : «زمانی که در حوزه امنیت مردم فعالیت میکردم زنان خیابانی از ما تشکر میکردند و از آنان سوال کردم که چرا شما تشکر میکنید؟ گفتند ما دلمان نمیخواهد با این افراد حرف بزنیم و دلمان میخواهد با فرد یگری حرف بزنیم. شما باعث شدید که هر کسی برای ما ترمز نکند و بوق نزند.»
طلایی خطاب به خبرنگار مذکور ، گفت: جواب شما یک جواب سیاسی است. حال نمیدانم از کدام رسانه هستید و ماموریتتان چیست؟ یعنی شما حاضرید برای سیاست رسانه از کرامت خودتان هم عبور کنید!
خبرنگار که خود را در مقابل اظهارات این عضو شورای شهر تهران میدید بار دیگر، تاکید کرد: من میخواهم آزادی انتخاب داشته باشم و کسی با ایجاد محدودیت، کرامت ندهد!
در این میان طلایی برای اثبات نظرات خود، به شکل ناگهانی به سمت خبرنگار رفت که این اقدام باعث شد خبرنگار خود را عقب بکشد. طلایی در این زمان با لحنی که نشانه اثبات سخنانش بود، پرسید؟ "پس چرا خودت را کنار کشیدی؟ و افزود: "فرض اشتباه پاسخ اشتباه دارد". دین و فرهنگ ما این اجازه را به ما نمیدهد که حق انتخاب را از زنان بگیریم یا تفکیک جنسیتی کنیم!
یکی دیگر از خبرنگاران سوال قبل از اقدام طلایی را دوباره تکرار کرد که آیا در شهرداری اتفاقاتی این چنین میافتد؟ و او پاسخ داد: ما میگوییم اقدام شهرداری اقدامی است در جهت حفظ حقوق بانوان و ارتقای ضریب امنیت، آرامش و رفاه بانوان !
یکی از خبرنگاران دیگر گفت: اول از همه بحث این بود که مدیران مرد منشی مرد داشته باشند اما...
در این میان طلایی قبل از پایان سوال خبرنگار گفت که این اقدام شهرداری مصوبه شورای انقلاب فرهنگی است. خبرنگار هم ادامه داد که: " الان آقایان و خانمها در فضای جداگانه کار میکنند؟". طلایی در این راستا گفت: «شما به شهرداری بروید و ببینید که فضا واقعا چطوری است» و باز هم تکرار کرد که «فرض اشتباه پاسخ اشتباه به همراه میآورد.» ما فقط میگوییم برای حفظ امنیت و توجه به کرامت زنان در شرایطی که چند زن با هم کار کنند، امنیت و آسایش بیشتری داشته باشد چرا چنین کاری نکنیم؟
یکی دیگر از خبرنگاران به تعدد تخصص در شهرداری اشاره کرد و پرسید: شهرداری ادارات تخصصی دارد و 20 نفر مثلا در حوزه معاونت شهرسازی هر کدام تخصصی دارند که اگر تفکیک بر اساس جنیست ...
اما این سوال این سوال خبرنگاران نیز توسط طلایی قطع شد و گفت: " با «اگر» نمیتوان طرح مسئله کرد ، مصداق بیاورید با فرضیات شما اتفاقی نمیافتد".
یکی از خبرنگاران مجدد پرسید: « اگر مصوبه بوده است چرا الان این اتفاق افتاد چرا 2 سال قبل چنین مسئلهای نبود در حالی که آقای قالیباف 9 سال است که شهردار هستند ؟» و طلایی در پاسخ به او گفت:« این مصوبه سال 72 شورای انقلاب فرهنگی بوده است که مدیران را از بکارگیری منشی زن منع کرد و آقای قالیباف پیگیری لازم را انجام داده است. کار خوبی کرده دستش هم درد نکند».
نائب رئیس شورای شهر ادامه داد: من به عنوان یک مرد غیرتی اجازه نمیدهم دختر را بیندازم جایی که هر قلم دلشان میخواهند نگاهش کنند.
وی در ادامه به مکالمات خود با همسرش اشاره کرد و گفت: « به خانومم گفتم من دارم میروم سر کار و آنجا سه خانوم که دو تا از آنان مطلقه هستند کار میکنند ، شما راضی هستی؟ گفت: «قلم پایت را میشکنم. من به عنوان زن دلم میخواهد همسرم امنیت داشته باشد».
وی پس از این اظهارات مجددا، گفت: شما با فرضیههای اشتباه به دنبال القاء اشتباهات هستید ولی از نظر من که مرد هستیم غیرتم اجازه نمیدهد که این کار را انجام دهم، چه کار دارم به دیگران؟
وی در پاسخ به خبرنگاران که میگفتند "این نظر شخصی شماست"، گفت: نظر شما هم "نظر شخصی شماست" و حق ندارید نظرتان را به آدمها القا کنید.
یکی از خبرنگاران پرسید آیا اینکه مصوبه شورای فرهنگی است دلیل درست بودن موضوع است؟ که طلایی با لحن تندی ، گفت: شما نه شرع را قبول دارید و نه قانون! پس فمینیستها را قبول دارید که هر حرفی که میخواهند میزنند. ما داریم میگوییم قانون است. در مقابل دین خدا تمکین نمیکنید، در مقابل قانون و عرف هم تمکین نمیکنید؟
خبرنگار در دفاع از خود گفت: قانون میگوید زن و مرد کنار هم کار نکنند؟ اتفاقا قانون کار چنین حرفی نمیزند! طلایی ادامه داد: مصوبه شورای انقلاب فرهنگی میگوید مدیران مرد نمیتوانند منشی زن داشته باشد، قبول ندارید؟
خبرنگار پاسخ داد: نه! که این عضو شورای شهر خطاب به وی گفت: شما نظر شخصی دارید همین الان حاضرم به خیابان برویم و از خانمها بپرسیم ببینید که موافق هستند یا نه ؟
خبرنگاران نیز اظهار کردند که ما همه میتوانیم بیش از 10 نفر مخالف بیاوریم و طلایی در این هنگام نتیجهگیری کرد که جامعه ترکیبی از آرا و سلیقههای مختلف است که حد واسط آن ملاک عمل احکام دینی، عرف جامعه و قانون و مقررات است.
وی سپس خطاب به خبرنگاران گفت: اگر به فرهنگ، اخلاق، احکام دین توجه نکنید به چه چیز توجه کنیم؟ ملاک اظهار نظر بنده مبتنی بر اخلاق است و خبرنگار دوباره پرسید: اگر زنان سرپرست خانوار کار خود را از دست بدهند معضلات اجتماعی ایجاد نمیکنند؟
طلایی در پاسخ او گفت: "من دارم میگویم یک مورد را مثال بزنید که الان باشد و بگذارید یک مقدار این نانی که در میآورید را به درستی بخورید. اگر زن سرپرست خانواری به گفته شما در تفکیک جنسیتی یا به این دلیل که خواسته در محیط عمومی کار کند اخراج شده است همین الان با شما همراه میشوم. اگر چنین بود من همه حرفها را قبول میکنم. "
یکی از خبرنگاران در این لحظه با دلخوری گفت که لزومی ندارد برای اثبات خودتان نان ما را زیر سوال ببرید و در نهایت این بحث با دلخوری تمام شد.
گفتنی است این روایت از زاویه نگاه خبرنگار روزنامه شرق امروز در این روزنامه منتشر شده است.
والسلام
ومن الله التوفیق