arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۶۵۹۲۲
تاریخ انتشار: ۳۹ : ۱۶ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۳

روحانی: ترکیه در عرصه دستیابی ایران به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای حامی ایران بود/حجم روابط اقتصادی ترکیه را دوبرابر می کنیم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


رؤسای جمهور ایران و ترکیه ظهر امروز (دوشنبه) به وقت آنکارا، بعد از امضای 10 یادداشت تفاهم و قرارداد بین مقامات دو کشور، در یک نشست خبری مشترک حضور پیدا کردند و به تشریح نتایج مذاکرات هیأت‌های عالیرتبه دو کشور پرداختند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در ابتدای این نشست با تشکر از مهمان‌نوازی مقامات ترکیه گفت: مطمئن هستم که دو کشور ایران و ترکیه در مسیر توسعه روابط هرچه بیشتر گام برمی‌دارند و سفر امروز نقطه عطفی در گسترش روابط هرچه بیشتر دو کشور خواهد بود.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه "جمهوری اسلامی ایران درصدد گسترش روابط خود با کشورهای مختلف جهان بویژه همسایگانش است، اظهار کرد: در میان کشورهای همسایه ایران، ترکیه دارای جایگاهی خاص و ویژه است.

وی با اشاره به موقعیت ژئوپولوتیک خاص دو کشور ایران و ترکیه در منطقه نیز گفت: در جریان مذاکراتی که با آقای رئیس‌جمهور (عبدالله گل) داشتیم به این تصمیم رسیدیم که حجم روابط اقتصادی و تجاری کشور را بیش از پیش گسترش دهیم و به دو برابر سال قبل برسانیم.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه "محاسبات دولت نشان می‌دهد که ما می‌توانیم با توجه به توافقات و توانمندی‌هایی که در دو کشور وجود دارد، حجم روابط‌مان را به سطح 30 میلیارد دلار در سال برسانیم"، افزود: در زمینه گسترش ارتباطات ریلی توافق نظر داشتیم و تصمیم بر این گرفته شد که خط ریلی دو کشور را از مسیر بازرگان به یکدیگر متصل کرده و در واقع خلیج‌فارس و دریای عمان را به دریای سیاه و مدیترانه متصل کنیم.

روحانی در همین راستا تاکید کرد: گسترش روابط دو کشور ایران و ترکیه در زمینه‌های مختلف، به نفع کل منطقه حساس و مهم ما خواهد بود.

وی همچنین به بخش دیگری از مذاکرات صورت گرفته با مقامات ترکیه اشاره کرد و گفت: ما در زمینه سرمایه‌گذاری کارآفرینان ترک در ایران و کارآفرینان ایرانی در ترکیه تبادل‌نظر کردیم و اتفاقاً در این زمینه هم‌نظر بودیم و امیدوارم در جلسه‌ای که فردا با کارآفرینان خواهیم داشت، گامی مؤثر و رو به جلو برای توسعه و مشارکت بخش خصوصی دو کشور برداریم.

رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه "ما در زمینه مسائل علمی و فرهنگی،‌ گسترش روابط بین دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پارک‌های فناوری دو کشور نیز گفت‌وگو کردیم"، ادامه داد: تصمیم گرفتیم که در زمینه گردشگری و توریسم دو کشور نیز مشارکت بیشتری داشته باشیم و آمادگی داریم که سرمایه‌گذاران ترک در بسیاری از شهرهای ایران که جاذبه توریستی دارند، برای ساخت هتل سرمایه‌گذاری کنند.

روحانی همچنین به مذاکرات مقامات ایران و ترکیه در زمینه مسائل بانکی و گسترش روابط بین بانک‌های دولتی و خصوصی دو کشور اشاره کرد و افزود: تصمیم بر این گرفته شد که تسهیلات لازم نیز برای این موضوع فراهم شود.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد: دو کشور ایران و ترکیه مصمم هستند با خشونت و افراط‌گری مبارزه کنند و همه توان خود را در این زمینه بکار بگیرند تا اسلام رحمانی را به عنوان اسلام واقعی به دنیا معرفی کنند.

رئیس‌جمهور با اشاره به بی‌ثباتی‌هایی که در منطقه خاورمیانه وجود دارد، گفت: این بی‌ثباتی‌ها به نفع هیچ‌کس نیست و دو کشور مصمم هستند که برای امنیت و ثبات منطقه از هر تلاشی که امکان دارد، فروگذاری نکنند.

روحانی در ادامه کنفرانس مطبوعاتی مشترک با عبدالله گل اظهار کرد: در زمینه مسأله هسته‌ای نیز هر دو کشور دارای نظرات مشترکی هستند. همه کشورها حق دارند که طبق معاهده ان‌.پی‌.تی از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای برخوردار باشند.

وی ادامه داد: منطقه خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای به عنوان پیشنهاد و طرح ایران مورد توافق دو کشور است و ما معتقدیم که منطقه نه تنها باید از سلاح‌های هسته‌ای بلکه باید از سلاح‌های کشتار جمعی عاری باشد.

روحانی با بیان اینکه "همه کشورها باید در زمینه فناوری‌های صلح‌آمیز به حقوق خود دست پیدا کنند"، افزود: کشور ترکیه در عرصه دستیابی ایران به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای حامی ایران بوده و ما از حمایت‌های ترکیه در مورد حقوق هسته‌ای ایران تشکر می‌کنیم.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه "در جریان این سفر، مقامات دو کشور در زمینه مسائل دوجانبه،‌ منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کردند"، در برابر پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه "در چارچوب مذاکرات دو کشور در ارتباط با مسائل منطقه، آیا در مورد مسائل سوریه و مصر نگرش مشترکی بین دو کشور حاصل شد یا خیر؟" پاسخ داد: سفر امروز ما به ترکیه بدون تردید نقطه عطفی در روابط دو کشور خواهد بود.

وی افزود: شاید اولین‌بار است که با این حجم، مسئولان بلندپایه ایرانی ما در پایتخت کشور دوست ترکیه حضور پیدا کرده‌ایم و برای اولین‌بار نشست شورای عالی همکاری‌های بین دو کشور تشکیل می‌شود. من احساس می‌کنم که اراده جدی از سوی رهبران دو کشور برای توسعه روابط در زمینه‌های مسائل اقتصادی، فرهنگی‌، سیاسی، منطقه‌ای و بین‌المللی وجود دارد.

روحانی ادامه داد: ما در جریان مذاکرات امروز بعد از صحبت در ارتباط با مسائل دوجانبه، در مورد افراط‌گری، تروریسم و خشونتی که در منطقه وجود دارد گفت‌وگو کردیم و در مورد کشورهای منطقه نیز بحث و تبادل نظر داشتیم و کشورهایی که در ارتباط با آنها صحبت کردیم بیش از دو کشوری بود که در سوال خبرنگار محترم ذکر شد. ما در مورد بسیاری از کشورهای منطقه که در کنار ما هستند، از جمله در مورد مصر و سوریه صحبت کردیم.

رئیس‌جمهور تاکید کرد: آنچه مهم است، توافق دو کشور در مورد ثبات و امنیت در این کشورها‌، حاکمیت آرا و نظرات مردم برای اداره این کشورها،‌ پایان جنگ و خونریزی و بردارکشی در کل منطقه و کمک ما دو کشور به سایر کشورها برای پیدا کردن راه‌حلی است که مورد رضایت همه باشد و همه گروه‌ها و اقوام در حاکمیت کشورها حضور داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه "ما نظرات مشترکی در زمینه این کشورها و سایر کشورهای مربوط به منطقه داشتیم"، خاطرنشان کرد: در گذشته نیز دو کشور همفکری‌هایی در این زمینه داشته‌اند و اراده ما این است که این گفت‌وگوها را ادامه دهیم و مطمئن هستیم که کمک دو کشور می‌تواند به ثبات و امنیت منطقه کمک کند.

ادامه دارد...

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان