پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبهای که پنجشنبه متن آن منتشرشده مدعی شده انگلیس، فرانسه و آلمان با موضع این کشور درباره لزوم تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران موافق هستند.
وزیر خارجه آمریکا این مصاحبه را چهارشنبه شب با شبکه خبری فاکسنیوز انجام داده، اما متن کامل آن امروز پنجشنبه منتشر شده است.
وی در این مصاحبه گفته «ما از تمام ابزارهایی که در اختیار داریم استفاده خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ممنوعیتهای فروش سلاح به ایران ظرف چند ماه آینده منقضی نمیشوند.»
ممنوعیتهای مربوط به فروش سلاح به ایران به موجب مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ برداشته خواهد شد. پامپئو رهبری تلاشهایی را برای جلوگیری از اتمام این تحریمها به عهده گرفته، اما رویترز گزارش داده احتمالاً این تلاش به بنبست خواهد خورد.
پامپئو در ادامه گفت: «ما شاهد رفتارهای بد آنها بودهایم، به همین دلیل است که از توافق خارج شدیم. اکنون وظیفه ما این است اطمینان حاصل کنیم که آن سلاحها [به ایران]فروخته نمیشوند.»
وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد در حال همکاری با شریکان «انگلیسی و فرانسوی» خود در خصوص این موضوع است. او گفت: «فکر میکنیم آنها در این خصوص با ما موافق هستند.»
وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: «امیدواریم روسها و چینیها هم همین نگاه را به مسئله داشته باشند.»
دولت آمریکا در روزهای گذشته قطعنامهای را میان شماری از اعضای شورای امنیت توزیع کرده که خواستار تمدید این تحریمها علیه ایران است. با این حال، تصویب این قطعنامه منوط به موافقت ۹ عضو شورای امنیت و عدم وتو از سوی روسیه و چین است.
دولت آمریکا تنها میتواند امیدوار به جلب حمایت فرانسه، بریتانیا و آلمان به عنوان سه عضو اروپایی برجام باشد. چین و روسیه به عنوان دو عضو دارای حق وتو در شورای امنیت به احتمال زیاد با هر گونه تلاش از سوی آمریکا برای تمدید این تحریمها مخالفت خواهند کرد.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه امروز (پنجشنبه) تاکید کرد که علیرغم فشارها و تلاشهای آمریکا، تحریمهای تسلیحاتی ایران در سازمان ملل قابل تمدید نیست.
ریابکوف در گفتگو با شبکه «ریانووستی» عاملی که مانع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میشود را قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرد.
وی در این باره توضیح داد: «درباره تمدید رژیم ویژه (تحریم) ارائه تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین فروش تسلیحات توسط ایران، [باید بگویم]که این پرونده در زمان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بسته شد. این رژیم ویژه، بعد از دوره ۵ ساله در اکتبر ۲۰۲۰ منقضی میشود و هیچ انحرافی از این تصمیم وجود ندارد».
این مقام روس همچنین به وضعیت توافق هستهای ایران نیز اشاره کرده و گفت: آمریکا پیش از اینکه درباره بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ برای توسل به اهداف سیاسی خود صحبت کند، اول باید به اجرای کامل برجام بازگردد.