پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سالنهای زیبایی هم برای خودشان دنیایی دارند. در هر کدام خبر خاصی هست. پیشترها آرایشگاهها مکانی بودند برای کوتاهی مو و پیرایش ابرو و از این دست کارها. امروزه تا حدودی کارشان متفاوتتر است. با پیشرفت تکنولوژی، آرایشگاهها هم حوزه کاریشان را گسترش دادهاند و ار متدهای متفاوتی برای جذب مشتری استفاده میکنند.
اهواز هم مانند همه جای ایران مردمی دارد که گرایش زیادی به زیبایی دارند به همین دلیل هم آرایشگاههای مجهزی دارد. با سر زدن به بعضی از این آرایشگاهها با صحنههای جالبی روبهرو شدیم. یک آرایشگاه که برای هر کاری اتاق مجزا داشت؛ یک اتاق برای کاشت ناخن، اتاق بغلی کاشت مژه آن هم با ضمانت یک ساله! اتاق دیگر تاتو ابرو و اتاقهای دیگر که کارهای دیگری انجام میدادند.
هر چه آرایشگاه در منطقه بهتری واقع شده باشد خدماتش هم مدرنتر است. برخی از آرایشگرها هم که محبوبیت کشوری دارند و مردم برای کارشان صف میکشند. مهارت آرایشگرها هم چیزی است که مشتریها را جلب میکند.
راستش هر چه در آرایشگاههای اهواز دنبال سولاریم و این چیزها گشتیم چیزی دستمان را نگرفت و در آخر به این نتیجه رسیدیم که اهوازیها سفید بودن را به برنزه بودن ترجیح میدهند در نتیجه در اهواز مشتری برای سولاریوم نیست وگرنه آرایشگاهها هم بدشان نمیآید از این چیزها استفاده کنند. هر چه بازار سولاریم سوت و کور است، بازاز تاتو داغ داغ است. انواع و اقسام تاتو با مدت زمانهای متفاوت وجود دارد و برای عموم قابل استفاده است. شرایط سنی هم ندارد و هر کس دلش خواست میتواند از آن لذت ببرد.
کاشت ناخن و ابرو و مژه و این جور چیزها هم که کارهای روتین آرایشگاههاست و به راحتی انجام میشود. هر کدام از آرایشگرها هم که خودش یک متخصص پوست است و کافیست از او در مورد یک مشکل پوست یا مو بپرسی؛ چندین راهکار در یک لحظه به تو ارائه می شود که میتوانی استفاده کنی. حتی بعضی هم خود را متخصص مینامند و ابایی از اینکه این اسم را روی خودشان بگذارند ندارند.
حالا این کارهایی که در آرایشگاهها انجام میشود در حیطه قوانین قرار دارد یا نه؟!
مهران معلم، مسوول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت خوزستان، در این باره به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خوزستان، میگوید:" درصورتی که تاتو کردن و انجام درمانهای پوستی در آرایشگاهها دیده شود باید به مراجع قضایی معرفی شده و آرایشگاه مورد نظر تعطیل شود.
وی افزود: آرایشگاهها نیز در زمره اماکن عمومی محسوب شده و طبق آییننامهای که در سال 1379 تنظیم شده است، از این اماکن بازدید میشود که این بازدید شامل نظارت بر فضای فیزیکی، بهداشت کارکنان و بهداشت وسایل کار است. مردم نیز هنگام رفتن به آرایشگاه باید سعی کنند پکیج شخصی به همراه داشته باشند تا از سلامت وسایل خود مطمئنتر باشند.
مسوول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: در حال حاضر مشکلات حوزه آرایشگاهها بیشتر در آرایشگاههای زنانه دیده میشود. با وجود اینکه تاتو کاری غیرقانونی است ولی در برخی آرایشگاهها به صورت پنهانی انجام میشود. تاتو اگر در شرایط بهداشتی مناسب انجام نشود میتواند موجب انتقال بیمارهایی مانند ایدز و انواع هپاتیت شود. البته آموزشهای بسیاری در زمینه تاتو داده شده ولی باز هم انجام آن در آرایشگاهها دیده میشود.
وی گفت: در برخی آرایشگاهها نیز کارهایی روی پوست به منظور پاکسازی و لایهبرداری انجام میشود که حتما باید زیر نظر متخصص پوست باشد. دیده میشود افرادی که در این زمینه اطلاعات علمی ندارند به آسانی این کارها را در آرایشگاهها انجام میدهند که گاه منجر به مشکلات و عارضههای پوستی در افراد مراجعهکننده میشود. این کار نیز غیرقانونی است و به صورت مخفیانه انجام میشود. هم مردم و هم آرایشگران باید آموزش ببینند تا کمتر این اعمال انجام شود.
دکتر سیدحسن امامیرضوی، معاون درمان وزارت بهداشت، نیز چندی پیش گفته بود: "نکته مهم در مورد هر صنف این است که در محدوده وظایف تعریف شده خود کار کنند، آرایشگاهها جایی هستند که برای ارایه کارهای سطحی و نظافت افراد فعالیت میکنند."
وی با تاکید بر این که آرایشگاهها به هیچ وجه حق ندارند که در بحث درمانی دخالت کنند، افزوده بود: "ما گزارشهایی داشتیم که برخی از آرایشگاهها به محدوده کار پزشک مثل تزریق بوتاکس و استفاده از لیزر برای جوانسازی و رفع موهای زائد وارد شدهاند که عواقبی همچون شوک و عفونت را برای مراجعهکنندگان در پی داشته است."
وی خاطر نشان کرده بود: "توصیه اکید داریم که به هیچ وجه افراد برای ارائه خدماتی که در حیطه پزشکان به خصوص متخصصین پوست و مو است به آرایشگاهها مراجعه نکنند و در صورت مواجه به چنین مراکزی حتما این مراکز را به معاونت درمان وزارت بهداشت یا معاونت درمان دانشگاههای علوم پزشکی معرفی کنند."
دکتر رضا یعقوبی، متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، نیز درباره تاتو و عواقب احتمالی آن به خبرنگار ایسنای خوزستان گفت: "معادل فارسی تاتو، خالکوبی است که در پزشکی به چند شکل تقسیمبندی میشود. یک نوع تاتو مخصوص زیبایی است. نوع دیگر تصادفی است که در اثر ضربه یا فرو رفتن جسم خارجی در پوست ایجاد میشود و نوع سوم درمانی است. برای برخی بیماریهای پوستی از املاح طلا برای درمان لکهها استفاده میشود.
وی افزود: تاتو مخصوص زیبایی نیز خود به دو شکل حرفهای و آماتوری انجام میشود. نوع آماتوری بیشتر در آرایشگاهها و سالنهای زیبایی انجام میشود که آرایشگرها با توجه به نیاز مشتری تاتو ابرو، خط لب یا تاتو پلک انجام میدهند.
متخصص پوست و مو گفت: در این روش به وسیله سوزن یا وسایلی به نام گان سوراخهایی در سطح پوست ایجاد میکنند که مواد رنگی روی پوست ریخته شده و از راه این سوراخها جذب شده و به لایههای زیرین پوست نفوذ میکند. در آنجا نیز به وسیله سلولهای فاگوسیتوز یا بیگانهخوار بلعیده میشود. به همین دلیل رنگ این مواد از بین نمیرود و نمیتوان با راههایی مانند شستن و دستمال کشیدن آن را از بین برد و باید از راههای دیگری استفاده کرد.
وی ادامه داد: با وجود اینکه انجام تاتو موجب میشود که نیاز فرد مراجعهکننده رفع شود ولی عوارضی هم در پی دارد. ممکن است در حین انجام تاتو عفونتهایی به بدن منتقل شود. گستره این عفونتها بسیار وسیع است و عفونتهای چرکی ساده تا عفونتهای اختصاصی مانند جزام، سل و هپاتیت را در بر میگیرد.
دکتر یعقوبی افزود: رنگهایی هم که استفاده میشود ممکن است برای برخی افراد موجب حساسیت شود. بدن نسبت به این مواد واکنش آلرژیک نشان داده و ایجاد درماتیت میکند. بعضی از رنگها نیز نسبت به نور حساسیت ایجاد میکند. این گونه ماده رنگی با نور سازگاری نداشته و با تابش نور، حساسیتهایی در پوست ایجاد میکند. گاهی ممکن است موادی که در پوست تزریق میشود، موجب شود که سیستم دفاعی بدن وارد عمل شده و بیماریهای ایجاد کند که با بیماریهای شناخته شده گذشته مشابهت داشته باشد.
وی گفت: گاهی در تاتو از یک رنگ و گاهی از چند رنگ در کنار یکدیگر استفاده میشود. هر مادهای هم میتواند عوارض خاص خود را ایجاد کند. هر چه تعداد این مواد بیشتر باشد احتمال ایجاد عارضه نیز افزایش مییابد.
وی ادامه داد: پزشکها این کارها را انجام نمیدهند و در برنامه درسی دانشجویان پزشکی نیز نیست. حتی تاتوی درمانی نیز توسط پزشکان خیلی کم انجام میشود و همه این کارها در آرایشگاهها انجام میشود که افراد متخصصی هم نیستند. افرادی هم که میخواهند تاتو کنند پیش از انجام این کار به متخصص مراجعه نمیکنند تا مشورت بگیرند و بدانند که کار درستی هست یا نیست و دست آخر زمانی که بخواهند آن را پاک کنند به متخصص پوست مراجعه میکنند.
دکتر یعقوبی گفت: افرادی که در آرایشگاهها کار میکنند هیچ تخصصی در زمینه پوست ندارند و به افراد مشاورههایی هم میدهند در حالی که نظر این افراد هیچ پایه علمی ندارد.
تاتو به عنوان کاری روتین در همه آرایشگاههای شهر انجام میشود و برای مجاز نشان دادن آن از عبارت"زیر نظر پزشک" استفاده میکنند که مشخص نیست که واقعا هست یانه. مردم هم گرایش زیادی به زیبایی و بهتر شدن چهره دارند و هر روزه با مد شدن طرحها و نقشهای جدید برای انجام تاتو به آرایشگاهها مراجعه میکنند.
معلوم نیست تا به حال چند نفر به دلیل انجام تاتو غیراصولی به بیماریهای عفونی مبتلا شدهاند، هیچ آماری هم در این زمینه وجود ندارد ولی گرایش بیش از حد جوانان به تاتو نگرانکننده است و در نهایت، سلامت جامعه را به خطر میاندازد.
گزارش از: طیبه رفیعی، خبرنگار ایسنا، منطقه خوزستان