سه منبع آگاه به آکسیوس گفتند: جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در جلسهای چند هفته پیش که تا به امروز محرمانه باقی مانده بود، گزینههایی برای حمله احتمالی ایالات متحده به تأسیسات هستهای ایران در صورت حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هستهای پیش از ۲۰ ژانویه به رئیسجمهور بایدن ارائه کرد.
به گزارش سرویس بینالملل انتخاب، در ادامه این مطلب آمده: حمله آمریکا به برنامه هستهای ایران در دوره انتقال قدرت، قمار بزرگی برای بایدن خواهد بود که وعده داده اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست یابد، اما چنین اقدامی خطر آغاز یک درگیری تازه برای ترامپ را به همراه خواهد داشت. منابع گفتند که بایدن در این جلسه اجازه حمله را صادر نکرد و از آن زمان تاکنون نیز چنین نکرده است.
به گفته منابع، بایدن و تیم امنیت ملی او در این جلسه که حدود یک ماه پیش برگزار شد، گزینهها و سناریوهای مختلف را بررسی کردند، اما رئیسجمهور هیچ تصمیم نهایی نگرفت.
یک مقام آمریکایی آگاه به این موضوع گفت جلسه کاخ سفید ناشی از اطلاعات جدید نبوده و هدفش اتخاذ تصمیم «بله» یا «نه» از سوی بایدن نبوده است. بلکه این جلسه بخشی از بحث درباره «برنامهریزی سناریوی محتاطانه» برای چگونگی واکنش ایالات متحده بود، در صورتی که ایران اقداماتی مانند غنیسازی اورانیوم با خلوص ۹۰ درصد پیش از ۲۰ ژانویه انجام دهد.
یک منبع دیگر گفت که در حال حاضر هیچ بحث فعالی در داخل کاخ سفید درباره اقدام نظامی احتمالی علیه تأسیسات هستهای ایران وجود ندارد.
برخی از دستیاران ارشد بایدن استدلال کردهاند که دو روند — شتاب برنامه هستهای ایران و تضعیف ایران و متحدانش — به بایدن یک ضرورت و یک فرصت برای حمله میدهد.
منابع گفتند که برخی از دستیاران بایدن، از جمله سالیوان، معتقدند که تضعیف ایران، همراه با تضعیف قابل توجه متحدان منطقهای آن، شانس موفقیت یک حمله را افزایش میدهد و خطر تلافیجویی ایران و تشدید تنشهای منطقهای را کاهش میدهد.
مقام آمریکایی گفت که سالیوان هیچ توصیهای به بایدن در این مورد ارائه نکرده و تنها درباره برنامهریزی سناریوها صحبت کرده است. کاخ سفید از اظهار نظر خودداری کرد.
یک منبع گفت که بایدن بر این سوال تمرکز داشت که آیا ایران اقداماتی هستهای انجام داده که وضعیت فوری ایجاد کند و چنین حمله نظامی دراماتیکی را چند هفته قبل از روی کار آمدن رئیسجمهور جدید توجیه کند یا خیر.
در ماههای اخیر، چندین مقام ایرانی سابق و فعلی به صورت عمومی درباره احتمال تغییر دکترین هستهای ایران صحبت کردهاند.
حتی اگر ایران تصمیم بگیرد یک بمب هستهای بسازد، باید یک دستگاه انفجاری هستهای یا کلاهک جنگی تولید کند. اطلاعات اسرائیل بر این باور است که این فرآیند حداقل یک سال طول خواهد کشید.
مقامات ایالات متحده و اسرائیل ادعا میکنند که در سال گذشته دانشمندان ایرانی تحقیقاتی مشکوک مربوط به تسلیحات هستهای انجام دادهاند — از جمله مدلسازی کامپیوتری و متالورژی — که به نظر میرسد هدف آن کاهش زمان لازم برای تولید یک بمب هستهای در صورت تصمیمگیری برای این کار باشد.
مقامات آمریکایی و اسرائیلی به آکسیوس گفتند، دولت بایدن در بهار گذشته هشداری به ایران ارسال کرد و نگرانیهای جدی خود را درباره فعالیتهای تحقیق و توسعه هستهای ایران ابراز کرد.
بنابر ادعای ایالات متحده و اسرائیل هر دو فعالیتهای هستهای مشکوکی از سوی دانشمندان ایرانی در ماههای اخیر شناسایی کردهاند که برخی مقامات نگران هستند ممکن است بخشی از تلاش مخفیانه ایران برای استفاده از دوره انتقال قدرت ریاستجمهوری در آمریکا برای پیشرفت در جهت تسلیح هستهای باشد.
سالیوان ماه گذشته گفت که دولت بایدن تیم رئیسجمهور ترامپ را در جریان وضعیت اطلاعاتی مربوط به برنامه هستهای ایران قرار داده است.
ایران با تشدید برنامه هستهای خود به وخیم شدن اوضاع پاسخ داده است. این امر ایران را در مسیر برخورد نه تنها با اسرائیل، بلکه با ایالات متحده و سایر قدرتهای غربی قرار میدهد. در حالی که دولت ترامپ از بازگشت به کارزار فشار حداکثری تحریمها علیه ایران خبر داده است، ممکن است تهران تنها چند هفته با ساخت بمب فاصله داشته باشد.